Η ελεγχόμενη στάθμευση, τα πρόστιμα και οι τιμές για την Τρίπολη

Η ελεγχόμενη στάθμευση, τα πρόστιμα και οι τιμές για την Τρίπολη

Αύγουστος 30, 2016 - 21:00
0 σχόλια

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Μία κοινωνία για να μπορέσει να προχωρήσει και να προοδεύσει χρειάζεται παιδεία και νόμους. Εάν ένα απ’ τα δύο αφαιρεθεί, τότε παραλύει και μετατρέπεται σε ζούγκλα.

Το κέντρο της Τρίπολης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, αντιμετωπίζει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ο κυκλοφοριακός φόρτος εντείνεται από τις προσπάθειες των οδηγών να βρουν θέση στάθμευσης.

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα συνεχώς μεγαλώνει, λόγω αύξησης της ζήτησης στάθμευσης (αύξηση αριθμού κυκλοφορούντων οχημάτων, κατάργηση θέσεων στάθμευσης επί οδών, λόγω πεζοδρομήσεων κλπ.) και δεν καλύπτεται, παρά την εξασφάλιση νέων χώρων στάθμευσης εκτός οδού και σε συνδυασμό με την ελλιπή αστυνόμευση οδηγεί συχνά στον εκφυλισμό του χώρου των πεζών σε χώρο παράνομης στάθμευσης.

Η ανεπάρκεια των νόμιμων θέσεων στάθμευσης καθιστά απαραίτητη τη βελτιστοποίηση της Λειτουργίας και Εκμετάλλευσης των θέσεων που προσφέρονται επί των οδών (Ελεγχόμενη στάθμευση) και εκτός οδών (σε δημοτικούς ιδιόκτητους και ενοικιαζόμενους χώρους). Το πρόβλημα ενισχύθηκε και από την διακοπή έλεγχου της εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης, επί οδών και δημοτικών χώρων στάθμευσης, λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, που ήταν επιφορτισμένη με την αρμοδιότητα αυτή.

Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) εστιάζει στη λύση αυτών των προβλημάτων. Το ΣΕΣ επιτρέπει στον οδηγό να σταθμεύσει το όχημά του για το οριζόμενο μέγιστο χρονικό διάστημα, το οποίο καθορίζεται αναλόγως της θέσεως στάθμευσης που επιθυμεί να κάνει χρήση. Έτσι, αποτρέπεται η ολοήμερη κατάληψη θέσεων στάθμευσης και διευκολύνονται οι οδηγοί που θέλουν να κάνουν σύντομες επισκέψεις στο κέντρο της πόλης, ώστε να βρίσκουν, κοντά στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, εύκολα ένα χώρο στάθμευσης για να εξυπηρετούν τις καθημερινές εργασίες τους, συνεργασίες και συναλλαγές με επαγγελματίες, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες κτλ.

Ηεφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ΣΕΣ, που να προβλέπει τις ανάγκες της σύγχρονης καθημερινής κινητικότητας στο κέντρο της πόλης, βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο ζωής των πολιτών ,που κινούνται σε αυτήν για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους ή διαβιούν σε αυτή, αφού οι πολίτες διεκπεραιώνουν γρηγορότερα τις υποχρεώσεις τους και καλούνται να χρησιμοποιούν με σύνεση το όχημά τους, αλλά και παρακινούνται να αξιοποιούν εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.

Αναλυτικότερα θα αποτρέψει την άσκοπη, πολύωρη στάθμευση αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους και θα διευκολύνει την εξεύρεση θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να τονωθούν οι λειτουργίες του κέντρου (εμπόριο υπηρεσίες, ψυχαγωγικά κτλ). Πιθανώς, να αποτρέψει την χρήση του αυτοκίνητου στο κέντρο της πόλης από τους εργαζόμενους, κατοίκους και επισκέπτες και να τους παροτρύνει να σκεφτούν εναλλακτικούς υγιεινούς τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο. Να συμβάλει στην μείωση του θορύβου και να βελτιώσει την απρόσκοπτη και ασφαλή διακίνηση των πολιτών στο κέντρο και ιδιαίτερα των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας.

Επιπλέον, ο Δήμος αξιοποιώντας τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων στάθμευσης, κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής διαχείρισής της, θα μπορεί να προβεί σε βελτιωτικές ρυθμίσεις κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, αναμένονται θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του ΣΕΣ και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ο καθορισμός και η κατανομή των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, γίνεται κατά τρόπο ορθολογικό, με συνέπεια την κατά το δυνατόν μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, που κινούνται προς αναζήτηση μιας θέσης στάθμευσης εντός του κέντρου, αλλά και την πιθανή ένταση στην χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης.

Άρθρο 1ο : Σκοπός Εφαρμογής

Γενικότερος σκοπός του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) είναι η εύρυθμη

λειτουργία της πόλης, για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ειδικότεροι στόχοι για την εξυπηρέτηση του γενικότερου σκοπού είναι:

I.η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών του δήμου

II.η διευκόλυνση της ελεύθερης κίνησης των πολιτών και η εξυπηρέτησή τους στο κέντρο της πόλης

III. ο περιορισμός της μακράς διαρκείας στάθμευσης σε εμπορικές περιοχές του Δήμου

και η εξασφάλιση επαρκών θέσεων στάθμευσης του κοινού.

IV. η εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης για τους κατοίκους των περιοχών που εφαρμόζεται το ΣΕΣ

V.η αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης στάθμευσης.

VI. η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και η αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Άρθρο 2ο : Τρόποι νόμιμης κατάληψης χώρων στάθμευσης

Ηνόμιμη κατάληψη των χώρων στάθμευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί:

1)κατά προτεραιότητα, με την επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου στο δεσμευμένο πενταψήφιο αριθμό 19040. Η δέσμευση των θέσεων από τους πολίτες, θα γίνεται μέσω αποστολής κατάλληλα διαμορφωμένου μηνύματος SMS, το οποίο θα περιλαμβάνει τον τετραψήφιο αριθμό της θέσης που αυτό καλύπτει (βλέπε Άρθρο 6ο Τέλη στάθμευσης-Πρόστιμα και Άρθρο 12ο Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης), ή

2)με την χρήση ξυστών καρτών προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης (αξίας 2,00€ βλέπε Άρθρο 6ο Τέλη στάθμευσης-Πρόστιμα, για την προμήθεια και για την διανομή βλέπε Άρθρο 7ο Διανομή Προμήθεια «Ξυστών» Καρτών Στάθμευσης), ή

3)με έκδοση κάρτας προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης χωρίς χρονικό περιορισμό, σε χώρους στάθμευσης εκτός οδών, ανά μήνα ή έτος. Το τέλος καταβάλλεται άπαξ στην έναρξη του μήνα (ή για περισσότερους μήνες) ή του έτους χρήσης στο Δήμο, για ένα

μόνο συγκεκριμένο αυτοκίνητο του χρήστη και ανανεώνεται πριν την λήξη της ισχύος του με ευθύνη του δικαιούχου (βλέπε Άρθρο 6ο Τέλη στάθμευσης-Πρόστιμα και Άρθρο 8ο Έκδοσης κάρτας προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης χωρίς χρονικό περιορισμό),ή

4)ατελώς, με την έκδοση ετήσιας ειδικής κάρτας μόνιμου κατοίκου σε θέσεις με ειδική, για το σκοπό αυτό, σήμανση (βλέπε Άρθρο 6ο Τέλη στάθμευσης-Πρόστιμα και Άρθρο 9ο Έκδοσης Κάρτας Στάθμευσης Μόνιμου Κατοίκου).

5)με έκδοση ειδικής κάρτας Απαλλαγής τελών στάθμευσης, λόγω παραχώρησης σε

άλλες υπηρεσίες ή άλλους οργανισμούς, μετά από σχετικές αποφάσεις του ΔΣ για την εξυπηρέτηση των αναγκών στάθμευσης των υπηρεσιών αυτών (βλέπε Άρθρο 3ο Περιοχή Εφαρμογής, στο πεδίο: Απαγορεύσεις – εξαιρέσεις από την εφαρμογή και Άρθρο 10ο Έκδοση ειδικής κάρτας Απαλλαγής Τελών Στάθμευσης)

Άρθρο 3ο : Περιοχή Εφαρμογής

Σύμφωνα με την αρ 40364/18-12-2015 Μελέτη της Τ.Υ. του Δήμου Τρίπολης, ορίζονται οι οδοί και οι οργανωμένοι χώροι στάθμευσης που εντάσσονται στο ΣΕΣ. Η εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) ανά τμήμα οδού θα εφαρμοστεί στην έκταση που περιγράφεται στους συνημμένους χάρτες εφαρμογής.

Σύμφωνα με το ΣΕΣ, για το κέντρο της Τρίπολης, εντάσσονται 685 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων (370 στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους και 315 στα μισθωμένα οικόπεδα). Εκ των οποίων οι 32 είναι θέσεις στάθμευσης οχημάτων εφοδιασμένων με το ειδικό (Π. . 241/2005) δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ (18 στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους και 15 στα μισθωμένα οικόπεδα). Εντάσσονται επίσης 33 θέσεις δικύκλων στο σύνολο των οδών εφαρμογής και 7 θέσεις λεωφορείων επί μισθωμένων ακινήτων.

Η εφαρμογή του ΣΕΣ θα μπορεί να γίνει και τμηματικά. Η έναρξη εφαρμογής θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαγράμμισης και ειδικής σήμανσης των θέσεων. Η διαγραφή θέσεων ή χώρων στάθμευσης και η προσθήκη νέων θέσεων ή περιοχών στάθμευσης θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κάθε φορά ανάγκες, έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

3.1. Περιοχή εφαρμογής:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης 347/2004, 425/2015 και 817/2015 η εφαρμογή του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης θα αφορά τις ακόλουθες οδούς:

Για τη λειτουργία του ΣΕΣ δημιουργούνται οι παρακάτω κατηγορίες θέσεων ανεξαρτήτως οδού:

Α. Θέσεις στάθμευσης αυξημένης εναλλαγής ΤΥΠΟΥ Ι-Κόκκινης Σήμανσης: Οι θέσεις αυτές είναι θέσεις αιχμής, λόγω της υψηλής ζήτησής τους για στάθμευση και επιτρέπεται σε αυτές να σταθμεύουν μόνο επισκέπτες του κέντρου της πόλης. Στις θέσεις αυτές προβλέπεται ολιγόλεπτη στάθμευση οχημάτων, με μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια την μισή ώρα (30 λεπτά), με τέλος στάθμευσης 1,48€ (συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ) με την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος ή 2€ με την τοποθέτηση της ξυστής κάρτας. Το τέλος αυξάνεται κατά ισόποσο ποσό για ανανέωση στάθμευσης ανά μισή ώρα, προκειμένου να αποθαρρύνεται η μακροχρόνια στάθμευση. Δεν επιτρέπεται η στάθμευση σε αυτές των χρηστών κάρτας προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης χωρίς χρονικό περιορισμό.

Β. Θέσεις στάθμευσης μειωμένης εναλλαγής ΤΥΠΟΥ ΙΙ -Πορτοκαλί Σήμανσης: Στις θέσεις αυτές επιτρέπεται να σταθμεύουν επισκέπτες του κέντρου της πόλης, είτε κάνουν χρήση καρτών προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης χωρίς χρονικό περιορισμό, είτε όχι. Στις θέσεις αυτές προβλέπεται ολιγόωρη στάθμευση οχημάτων, με μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια την μία (1) ώρα. Τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται για στάθμευση μίας (1) ώρας σε 1,48€ με την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος (στο κόστος 1,48€ συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ) ή 2€ με την τοποθέτηση της ξυστής κάρτας και αυξάνονται κατά ισόποσο ποσό ανά μία ώρα. Στις θέσεις που προορίζονται για μόνιμους κατοίκους, θα υπάρχει επιπλέον σήμανση, με τα αρχικά ΜΚ(Μόνιμος Κάτοικος) στην αρίθμηση της θέσης και ειδική μπλε πινακίδα σήμανσης της θέσης (Ρ/ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ).

Γ. Θέσεις στάθμευσης στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης ΤΥΠΟΥ ΙΙΙ– Πράσινης Σήμανσης: Στις θέσεις αυτές επιτρέπεται η στάθμευση στους ιδιόκτητους ή ενοικιαζόμενους δημοτικούς χώρους στάθμευσης. Τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται για στάθμευση έως δύο (2) ώρες σε 1,48€ με την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος (στο κόστος 1,48€ συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ) ή 2€ με την τοποθέτηση της ξυστής κάρτας και αυξάνονται κατά ισόποσο ποσό ανά μία ώρα, προκειμένου για την ορθολογικότερη διαχείριση των διαθέσιμων θέσεων. Στις θέσεις που προορίζονται για μόνιμους κατοίκους θα υπάρχει επιπλέον σήμανση με τα αρχικά ΜΚ (Μόνιμος Κάτοικος) στην αρίθμηση της θέσης και ειδική μπλε πινακίδα σήμανσης της θέσης (Ρ/ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ).

Θέσεις στάθμευση ΑΜΕΑ

Στο ΣΕΣ έχουν προσδιοριστεί και δεσμευτεί με ειδική ΜΠΛΕ σήμανση 18 θέσεις ΑΜΕΑ επί των οδών και 15 θέσεις ΑΜΕΑ στους δημοτικούς, ιδιωτικούς και ενοικιαζόμενους χώρους, τις οποίες θα καλύπτουν οχήματα που έχουν εφοδιαστεί με το ειδικό (Π. . 241/2005) δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ. Στις θέσεις αυτές επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων ΑΜΕΑ με αναρτημένο στο όχημα τους δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ ΠΔ 241/2005 και απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση άλλων οχημάτων εκτός οχημάτων ΑΜΕΑ. Οι θέσεις αυτές αν και θα αριθμούνται για τις ανάγκες του ελέγχου, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Αναφορικά με τις υπάρχουσες δεσμευμένες θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ (χαρακτηρισμένες για συγκεκριμένα οχήματα), οι οποίες έχουν παραχωρηθεί με παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, παραμένουν και ισχύουν ως έχουν. Νέες δεσμεύσεις θα ακολουθούν την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διαδικασία, όπως κάθε φορά ισχύει.

Ε. Θέσεις στάθμευσης ΤΑΧΙ

Θέσεις ειδικής στάθμευσης ΤΑΧΙ: σε αυτήν την κατηγορία θέσεων έχουν δικαίωμα να σταθμεύουν δωρεάν τα ΤΑΞΙ, που εξυπηρετούν κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Οι περιοχές αυτές έχουν ειδική διαγράμμιση με την ένδειξη «ΤΑΧΙ», χρώματος κίτρινου.

ΣΤ. Στάθμευση για Επαγγελματικές Ανάγκες:

Θέσεις Αποβίβασης – Επιβίβασης Πελατών Ξενοδοχείων: Για την ορθή λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης αλλά και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (τουριστών κτλ) κρίθηκε απαραίτητο να υπάρχουν θέσεις εξυπηρέτησης πελατών των ξενοδοχείων που βρίσκονται στην περιοχή εφαρμογή του ΣΕΣ. Οι θέσεις αυτές θα είναι θέσεις μειωμένης εναλλαγής ΤΥΠΟΥ ΙΙ -Πορτοκαλί Σήμανσης ή θα βρίσκονται εντός του πλησιέστερου δημοτικού χώρου στάθμευσης ΤΥΠΟΥ ΙΙΙ -Πράσινης Σήμανσης. Οι πρώτες 2 θέσεις εξυπηρέτησης πελατών, οι οποίες θα βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, θα δίδονται ατελώς. Κάθε επιπλέον θέση (των 2 πρώτων) θα δίδεται επί πληρωμής ετήσιου τέλους (βλέπε άρθρο 11ο). Οι θέσεις που δίδονται συνολικά θα είναι έως 4 θέσεις και θα προορίζονται για αποκλειστική χρήση των ξενοδοχείων. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης έμπροσθεν της εισόδου του ξενοδοχείο δύναται να δίδονται επί πληρωμής ετήσιου τέλους, έως δύο θέσεις στάθμευσης στο κοντινότερο μισθωμένο δημοτικό χώρο στάθμευσης. Οι θέσεις θα χωροθετούνται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ενδιαφερόμενων το οποίο θα συνοδεύεται με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά του Άρθρου 11. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα εκδίδουν σχετική ειδική ετήσια άδεια για την καλύτερη εποπτεία των εν λόγω θέσεων και θα ανανεώνονται με ευθύνη των δικαιούχων έως 10 εργάσιμες ημέρες πριν την λήξη τους.

Ζ. Θέσεις στάθμευσης Δίτροχων:

Σύμφωνα με την σχετική Μελέτη της ΤΥ του Δήμου, για τα δίτροχα προβλέπονται 33 θέσεις στάθμευσης, για στάθμευση παράλληλα στο κράσπεδο. Έχουν ελάχιστες διαστάσεις 1,25μ x 2,00μ και κατανέμονται ως εξής: 15 επί της οδού Φωτάκου παράλληλα στο κράσπεδο, 6 επί της οδού Νικηταρά παράλληλα στο κράσπεδο, 12 στην πλατεία νέας δημοτικής αγοράς παράλληλα στο κράσπεδο. Τα δίτροχα επιτρέπεται να σταθμεύουν ελεύθερα όλο το 24ωρο, εντός των περιοχών που εφαρμόζεται το ΣΕΣ, μόνο αν και όπου υπάρχει κατάλληλη σήμανση και σε καμία περίπτωση επί των θέσεων που προβλέπονται για τα αυτοκίνητα.

Η. Θέσεις στάθμευσης μόνιμων κατοίκων του κέντρου, όπου εφαρμόζεται το ΣΕΣ:

Σύμφωνα με την σχετική Μελέτη της ΤΥ του Δήμου καθορίζονται 64 θέσεις κατοίκων (35 στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους και 29 στα μισθωμένα οικόπεδα). Η στάθμευση των μόνιμων κατοίκων γίνεται ατελώς, μέσω ετήσιας κάρτας, για ένα μόνο όχημα μόνιμου κατοίκου (βλέπε Άρθρο 6ο Τέλη στάθμευσης και Άρθρο 9ο περί έκδοσης Κάρτας Μόνιμου Κατοίκου), σε θέσεις στάθμευσης επί των οδών ή σε οργανωμένους ιδιωτικούς ή ενοικιαζόμενους χώρους στάθμευσης, που θα έχουν επιπλέον σήμανση με τα αρχικά ΜΚ (Μόνιμος Κάτοικος) στην αρίθμηση της θέσης και ειδική μπλε πινακίδα σήμανσης της θέσης

(Ρ/ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ) και σε καμία περίπτωση σε θέσεις στάθμευσης ΤΥΠΟΥ Ι-Κόκκινης Σήμανσης. Οι θέσεις αυτές αν και θα αριθμούνται για τις ανάγκες του ελέγχου, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Θ. Θέσεις στάθμευσης Τουριστικών Λεωφορείων

Οι θέσεις όπου επιτρέπεται ατελώς, ολιγόωρη στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων εντός στην περιοχή εφαρμογής του ΣΕΣ είναι μόνο στους ενοικιαζόμενους χώρους στάθμευσης που έχουν οριστεί, για την χρήση αυτή, σύμφωνα με την σχετική Μελέτη της Τ.Υ του Δήμου. Απαγορεύεται η στάση ή στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων σε θέσεις στάθμευσης εντός περιοχής του ΣΕΣ που δεν διαθέτουν την ανάλογη σήμανση που προβλέπεται από τον Κ.Ο.Κ. για λεωφορεία.

Απαγορεύσεις – εξαιρέσεις από την εφαρμογή Φόρτωσης εκφόρτωσης εμπορευμάτων: Απαγορεύεται η φόρτωσης εκφόρτωσης

εμπορευμάτων σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης κατά τις ώρες που λειτουργίας του ΣΕΣ

(βλέπε Άρθρο 4οπερί καθορισμού ωραρίου λειτουργίας ΣΕΣ).

Θέσεις στάσης Λεωφορείων: εντός της περιοχής ΣΕΣ ορίζονται θέσεις μόνο για στάση και όχι για στάθμευση Λεωφορείων, για την αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών, σε θέσεις με ειδική σήμανση και με την αναγραφή της ένδειξης «ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ». Οι θέσεις αυτές θα λαμβάνουν αριθμό για τις ανάγκες του ελέγχου αλλά δεν θα εντάσσονται στο σύστημα στάθμευσης. Ως θέσεις στάσης των λεωφορείων ορίζονται οι θέσεις που ανήκουν στις ακόλουθες περιοχές: έμπροσθεν του Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου μία (1) θέση και στην οδός Σεραγίου3(τρεις) θέσεις, από διασταύρωση Παπαρηγοπούλου έως την οδό Χατζηχρήστου, στην εφαπτομένη πλευρά στο πάρκο φιλοδέντρων, στα αριστερά με κατεύθυνση προς τον Ι. Ν. Προφ. Ηλία. Στις θέσεις αυτές με ειδική σήμανση και με την αναγραφή της σχετικής ένδειξης απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των ΙΧ.

Θέσεις στάθμευσης που εξαιρούνται της εφαρμογής του ΣΕΣ: Εξαιρούνται, από την εφαρμογή του ΣΕΣ, θέσεις, οι οποίες πιθανόν έχουν παραχωρηθεί π.χ. στο Δικαστήριο, στην Περιφέρεια ή άλλες υπηρεσίες ή άλλους οργανισμούς, με σχετικές αποφάσεις του ΔΣ αν υπάρχουν και αφορούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών στάθμευσης των υπηρεσιών αυτών. Οι θέσεις αυτές θα λαμβάνουν αριθμό για τις ανάγκες του ελέγχου αλλά δεν θα εντάσσονται στο σύστημα στάθμευσης. Παραχωρούνται ατελώς με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ή μετά από έγκριση μελέτης της ΤΥ του Δήμου καθορισμού τους και καλύπτονται έπειτα από την έκδοση ειδικής κάρτας Απαλλαγής τελών στάθμευσης λόγω παραχώρησης (βλέπε Άρθρο 10ο περί έκδοσης της σχετικής κάρτας).

Θέσεις προσωρινής εναπόθεσης οικοδομικών υλικών στην περιοχή εφαρμογής του ΣΕΣ. Μπορούν να τοποθετούνται για χρονικό διάστημα έως 5 ημέρες, κάδοι εναπόθεσης οικοδομικών υλικών, στις θέσεις στάθμευσης επί των οδών εφαρμογής του ΣΕΣ, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και εφάπαξ καταβολή του αντίστοιχου τέλους (βλέπε Άρθρο 11ο). Επιτρέπονται έως τρεις (3) παρατάσεις 5ήμερης, διάρκειας έκαστη, με την εκ νέου εφάπαξ καταβολή του προβλεπόμενου τέλους χρήσης πριν την λήξη της κάθε 5ήμερης δέσμευσης (βλέπε Άρθρο 11ο). Η παράνομη τοποθέτηση ή χωρίς ανανέωση παραμονή του κάδου στην θέση στάθμευσης τιμωρείται με την καταβολή προστίμου (βλέπε Άρθρο 11ο). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έπειτα από αποδεδειγμένη απουσία άλλης δυνατότητας, επιτρέπεται η κάλυψη θέσεων αυξημένης εναλλαγής ΤΥΠΟΥ Ι-Κόκκινης Σήμανσης για το σκοπό αυτό με την εφάπαξ καταβολή τέλους 50€ για χρονικό διάστημα έως 5 ημέρες και δεν επιτρέπεται καμία παράταση δέσμευσης της εν λόγω θέσης.

Απαγορεύεται η στάση ή/ και η στάθμευση όλων των τύπων οχημάτων σε όλες τις οδούς εφαρμογής του ΣΕΣ, στις πλευρές που δεν υπάρχουν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης. Επίσης, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε όλες τις οδούς εφαρμογής του ΣΕΣ, στα σημεία που ορίζει ο Κ.Ο.Κ..

Καταργείται οποιαδήποτε έως σήμερα εκδοθείσα άδεια κατάληψης οδοστρώματος που εμπίπτει χωροταξικά εντός των οριοθετημένων οδών της εφαρμογής του ΣΕΣ.

Άρθρο 4ο : Ωράριο λειτουργίας ελεγχόμενης στάθμευσης

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 8:00 έως τις 15:00 και από τις 17:30 έως τις 21:00, ενώ για το Σάββατο από τις 8:00 έως τις 15:00. Η στάθμευση είναι ελεύθερη τις Κυριακές και τις εθνικές και τοπικές αργίες.

Στις θέσεις των κατοίκων και τις ειδικές θέσεις η στάθμευση ισχύει όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες, με την ανάρτηση της κάρτας Μόνιμου Κατοίκου .

Στις ΜΠΛΕ θέσεις ΑΜΕΑ θα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα όλες τις ώρες και μέρες τα οχήματα που έχουν εφοδιαστεί με το ειδικό (Π. . 241/2005) δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ. Αποκλειστικά για τις οδούς εφαρμογής του ΣΕΣ: Επιτρέπεται ελεύθερα η στάση και η στάθμευση φορτηγών οχημάτων, με ωφέλιμο φορτίο μέχρι 8 τόνους, για φορτοεκφόρτωση και τροφοδοσία καταστημάτων στις οδούς εφαρμογής του ΣΕΣ, κατά τις ώρες 06:00 έως 08:00 κάθε μέρα και 15:00 έως 17:00 κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η στάση και στάθμευση φορτηγών (ΙΧ ή ΔΧ) άνω του ενός(1) τόνου ωφέλιμου φορτίου στο εύρος του ΣΕΣ κατά τις ώρες λειτουργίας του.

Οι χρονικοί περιορισμοί δεν ισχύουν:

·Για τα δίκυκλα τα οποία επιτρέπεται να σταθμεύουν ελεύθερα όλο το 24ωρο εντός των περιοχών που εφαρμόζεται το ΣΕΣ, μόνο αν και όπου υπάρχει κατάλληλη σήμανση και όχι στις θέσεις που προβλέπονται για τα αυτοκίνητα.

·Για τα οχήματα που φέρουν το ειδικό (Π. . 241/2005) δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ.

·Για τις θέσεις που έχουν ενοικιασθεί σε ετήσια βάση για επαγγελματίες.

·Για τα οχήματα με κάρτα μόνιμου κατοίκου στους χώρους στάθμευσης

Άρθρο 5ο : Εποπτεία – Διαχείριση του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης

Ητήρηση της προκαθορισμένης συχνότητας ελέγχου των θέσεων στάθμευσης θα γίνεται από αρμόδια όργανα ελέγχου του Δήμου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως αυτή κάθε φορά ισχύει, με τη χρήση φορητών συσκευών με τις οποίες θα είναι εφοδιασμένοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά τα αρμόδια όργανα ελέγχου θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με συσκευή που θα πρέπει να διαθέτει GΙS και τεχνολογιών GPRS, για

ευκολότερη διεξαγωγή των ελέγχων και την διαπίστωση της κάλυψης των θέσεων στάθμευσης μέσω της διαδικασίας αποστολής SMS στο δεσμευμένο πενταψήφιο αριθμό 19040.

Ηπαρακολούθηση του Συστήματος καθώς και η συντήρηση του χώρου (διαγραμμίσεις, πινακίδες σήμανσης, κλπ) γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συστήνεται πενταμελής επιτροπή εξέτασης ενστάσεων για θέματα που αφορούν την εφαρμογή του ΣΕΣ. Η πενταμελής επιτροπή θα αποτελείται από έναν (1) Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας και έναν (1) της μειοψηφίας και 3 υπαλλήλους του Δήμου (τον προϊστάμενο της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, τον προϊστάμενο του τμήματος Ταμείου και τον Προϊστάμενο των υπαλλήλων με αρμοδιότητα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα υπάρξει συνεργασία του Δήμου με το ειδικό Τμήμα Δημοτικής Αστυνόμευσης Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ όπως προβλέπει το ΠΔ 178/2014 (ΦΕΚ α 281/31-12-2014) για την «Οργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας». Η ευταξία της πόλης είναι μια συλλογική υπόθεση και χρειάζεται την συμβολή όλων.

Άρθρο 6ο : Τέλη Στάθμευσης-Πρόστιμα

Για την υλοποίηση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης θα χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθοι μέθοδοι αναλόγως του τύπου των θέσεων στάθμευσης όπως αναφέρονται στο Άρθρο 3 του παρόντος:

Α) με την χρήση του ολοκληρωμένου, ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης τιμολόγησης και ελέγχου θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της Τρίπολης, το οποίο έχει στόχο τον εξορθολογισμό της χρήσης των θέσεων στάθμευσης, ώστε η εξεύρεση μιας θέσης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης να είναι ευκολότερη και ταχύτερη και μειωμένο κόστος αστυνόμευσης της ελεγχόμενης στάθμευσης. Η δέσμευση της θέσης θα γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου, με την αποστολή κατάλληλα διαμορφωμένου μηνύματος SMS στο δεσμευμένο πενταψήφιο αριθμό 19040, αξίας 1,48€ (συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ) και θα έχει ισχύ για τον

προβλεπόμενο χρόνο που αναλογεί στον ΤΥΠΟ (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ) της θέσης στάθμευσης που κάθε φορά καλύπτεται, Β) χρήση αριθμημένης ξυστής «Κάρτας Στάθμευσης» προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης,

αξίας 2,00€, η οποία θα τοποθετείται από τον χρήστη σε εμφανή σημείο του μπροστινού μέρους του αυτοκινήτου (εμπρόσθιο παρμπρίζ) και θα έχει ισχύ για τον προβλεπόμενο χρόνο που αναλογεί στον ΤΥΠΟ (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ) της θέσης στάθμευσης που κάθε φορά καλύπτεται, Γ) με την έκδοση κάρτας προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης χωρίς χρονικό περιορισμό, σε

χώρους στάθμευσης εκτός οδών 60,00€ το μήνα ή 600,00€ το έτος, η οποία θα τοποθετείται από τον χρήστη σε εμφανή σημείο του μπροστινού μέρους του αυτοκινήτου (εμπρόσθιο παρμπρίζ). Το τέλος αφορά σε ένα μόνο συγκεκριμένο αυτοκίνητο του χρήστη και προπληρώνεται εφάπαξ στην έναρξη κάθε μήνα, ή στην έναρξη του διαστήματος που επιθυμεί να προπληρώσει ο χρήστης. Ο χρήστης μπορεί να προπληρώσει όσους μήνες επιθυμεί. Ανανεώνεται πριν την λήξη της ισχύος του, με ευθύνη του ιδίου του χρήστη, για όσο διάστημα προπληρώσει. (Για την έκδοση της βλέπε Άρθρο 8ο περί έκδοσης κάρτας προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης)

Δ) με την έκδοση κάρτας για την στάθμευση των μόνιμων κατοίκων μέσω προπληρωμένης μηνιαίας κάρτα χρέωσης 60€ μηνιαίως, για ένα μόνο συγκεκριμένο αυτοκίνητο του χρήστη στην κοντινότερη περιοχή της μόνιμης κατοικίας του. Πάνω στην κάρτα θα αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος και η περιοχή επιτρεπόμενης στάθμευσης. Το τέλος αφορά σε ένα μόνο συγκεκριμένο αυτοκίνητο του χρήστη και προπληρώνεται εφάπαξ στην έναρξη κάθε μήνα, ή στην έναρξη του διαστήματος που αυτός επιθυμεί να προπληρώσει. Ο χρήστης μπορεί να προπληρώσει όσους μήνες επιθυμεί. Ανανεώνεται πριν την λήξη της ισχύος του, με ευθύνη του ιδίου του χρήστη, για όσο διάστημα προπληρώσει. (Για την έκδοση της βλέπε Άρθρο 9ο)

Ε) Τέλος προσωρινής εναπόθεσης οικοδομικών υλικών σε θέσεις στην περιοχή εφαρμογής του ΣΕΣ, για χρονικό διάστημα έως 5ημέρες, στις θέσεις στάθμευσης επί των οδών εφαρμογής του ΣΕΣ, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και εφάπαξ καταβολή τους τέλους πριν την έναρξη της τοποθέτησης. Με εκ νέου εφάπαξ καταβολή τέλους 50€ πριν την λήξη της κάθε 5ήμερης δέσμευσης επιτρέπονται παράταση και έως τρείς (3) 5ήμερες παρατάσεις.

Η αναπροσαρμογή των τελών, όταν κρίνεται αναγκαία, θα γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ητιμολόγηση έχει λάβει μέριμνα της διατήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού όσον αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία χώρων στάθμευσης.

Έλεγχος συμμόρφωσης και Πρόστιμα:

Η παράνομη στάθμευση τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 20€.

Η παράνομη τοποθέτηση κάδων εναπόθεσης οικοδομικών υλικών χωρίς την προηγούμενη εφάπαξ πληρωμής του τέλους πριν την έναρξης της τοποθέτησης ή ανανέωση παραμονή του στην θέση στάθμευσης τιμωρείται με την καταβολή 20πλασιου προστίμου του πενθήμερου τιμήματος.

Άρθρο 7ο: Διανομή – Προμήθεια ξυστών «Καρτών Στάθμευσης»

Οι χρήστες μπορούν να προμηθεύονται τις ξυστές «Κάρτες Στάθμευσης» από τις υπηρεσίες του Δήμου (Τμήμα Εσόδων) και άλλα σημεία διανομής όπως περίπτερα και όσα καταστήματα αιτηθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης). Η διαχείριση των καρτών θα έχει κέρδος 6% επί της αναγραφόμενης αξίας (2€) ανά κάρτα.

Άρθρο 8ο: Έκδοση κάρτας προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης χωρίς χρονικό περιορισμό

Η στάθμευση χωρίς χρονικό περιορισμό, σε χώρους στάθμευσης εκτός οδών, στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης (ιδιόκτητους ή ενοικιαζόμενους) θα μπορεί να γίνεται ύστερα από την έκδοση κάρτας στάθμευσης μηνιαίας χρήσης αντί 60,00€ το μήνα ή ετήσιας κάρτας στάθμευσης ετήσια χρήση αντί 600,00€ το έτος (βλέπε άρθρο 6ο περίπτωση Γ). Το τέλος είναι για τη χρήση για έναν μήνα ή για περισσότερους μήνες ή ένα για ένα έτος και αφορά οποιασδήποτε θέσης στάθμευσης ανήκει στις θέσεις ΤΥΠΟΥ ΙΙΙ-Πράσινης σήμανσης, εξαιρουμένων πάντα των θέσεων ΑΜΕΑ. Η στάθμευση θα επιτρέπεται με τη τοποθέτηση από τον χρήστη σε εμφανή σημείο του μπροστινού μέρους του αυτοκινήτου (εμπρόσθιο παρμπρίζ) της ειδικής κάρτας και θα αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας του Αυτοκινήτου για το οποίο έχει εκδοθεί. Για την έκδοση της απαιτείται αίτηση του ενδιαφερόμενου με βεβαίωση για το γνήσιο της υπογραφής του σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Το αντίτιμο θα προπληρώνεται στο ταμείο του Δήμου εφάπαξ, στην έναρξη του προπληρωμένου διαστήματος (μήνα ή μηνών ή έτους χρήσης κτλ) και αφορά σε ένα μόνο συγκεκριμένο αυτοκίνητο του χρήστη. Ο χρήστης μπορεί να προπληρώσει όσους μήνες επιθυμεί. Επιτρέπεται η ανανεώνεται πριν την λήξη της ισχύος του με ευθύνη του δικαιούχου χρήστη.

Άρθρο 9ο: Έκδοση Κάρτας στάθμευσης Μόνιμου Κάτοικου

Η στάθμευση των μόνιμων κάτοικων επιτρέπεται στις θέσεις στάθμευσης επί των οδών ΤΥΠΟΥ ΙΙ και στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης (ιδιόκτητους ή ενοικιαζόμενους), που έχουν επιπλέον σήμανση με τα αρχικά ΜΚ (Μόνιμος Κάτοικος) στην αρίθμηση της θέσης και ειδική μπλε πινακίδα σήμανσης της θέσης (Ρ/ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ), ατελώς, μετά την έκδοση ειδικής ετήσιας κάρτας. Η στάθμευση θα επιτρέπεται με τη τοποθέτηση από τον χρήστη, σε εμφανή σημείο του μπροστινού μέρους του αυτοκινήτου (εμπρόσθιο παρμπρίζ), της ειδικής κάρτας. Πάνω στην κάρτα θα αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, το χρονικό διάστημα ισχύος της και η περιοχή επιτρεπόμενης στάθμευσης. Η κάρτα θα εκδίδεται έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, με το γνήσιο της υπογραφή του, η οποία θα συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά: βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, όπου να αναγράφεται η οδός κατοικίας, αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας της κατοικίας εντός της περιοχής αίτησης, ή αντίγραφο του μισθωτηρίου κατοικίας εντός της περιοχής αίτησης, αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΗ της μόνιμης κατοικίας, αντίγραφο της φορολογικής τους δήλωσης (έντυπο Ε1) του τελευταίου οικονομικού έτους και πρόσφατο επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα. Τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα υποβάλλονται με αίτηση του ενδιαφερόμενου προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Τμήμα Εσόδων). Η ανανέωση της κάρτας θα πρέπει να γίνεται δέκα εργάσιμες μέρες πριν την λήξη της, με ευθύνη του δικαιούχου, εάν το διάστημα είναι μικρότερο το έτους. Προς διευκόλυνση της διαχείρισης των θέσεων αυτών η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου θα πραγματοποιεί ένα μήνα πριν την λήξη κάθε έτους ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και οι θέσεις θα δίδονται προς χρήση, έπειτα από τον έλεγχο πληρότητας των κριτηρίων με σειρά προτεραιότητας για κάθε νέο έτος. Μετά το πέρας της διαδικασίας έλεγχου και των δικαιολογητικών και το αργότερο μέχρι την λήξη κάθε οικονομικού έτους, θα προκύπτει για κάθε νέο έτος, ο πίνακας των αυτοκινήτων που αποκτούν το δικαίωμα, ο οποίος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. Λόγω της διατήρησης του δικαιώματος διακοπής της χρήσης ή της μη ανανέωσης του από τον χρήστη, η περίοδος των αιτήσεων θα διαρκεί έως το τέλος Οκτωβρίου κάθε έτους και επομένως η πρόσκληση θα παραμένει ανοικτή για το ίδιο διάστημα, ώστε οι αιτήσεις που θα κατατίθενται μετά την ανακοίνωση του ετήσιου πίνακα, με τα αυτοκίνητα που έχουν λάβει το σχετικό δικαίωμα για το έτος και αποχωρούν από την λίστα, να λαμβάνονται υπόψη και αυτές, στην κάλυψη των κενών θέσεων που θα δημιουργούνται. Στην περίπτωση πρόωρης διακοπής της χρήσης, ο χρήστης επιστρέφει την κάρτα στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου.

Άρθρο 10ο : Έκδοση ειδικής κάρτας Απαλλαγής Τελών Στάθμευσης

Επίσης, επιτρέπετε η στάθμευση σε θέσεις που εξαιρούνται από το ΣΕΣ οι οποίες έχουν παραχωρηθεί. Η κάλυψη των θέσεων αυτών γίνεται χωρίς χρονικό περιορισμό, όλες τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του ΣΕΣ, σε θέσεις των κατηγόριων θέσεων ΤΥΠΟΥ ΙΙ & ΙΙΙ,

εκτός των ΜΠΛΕ θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ, χωρίς την καταβολή τέλους, με την τοποθέτηση από τον δικαιούχο σε εμφανή σημείο του μπροστινού μέρους του αυτοκινήτου (εμπρόσθιο παρμπρίζ), της ειδικής κάρτας Απαλλαγής Τελών Στάθμευσης, λόγω παραχώρησης, όπου αναγράφετε η επωνυμία του φορέας ή της υπηρεσία για την οποία έχει εκδοθεί η απαλλαγή από τα τέλη στάθμευσης και ο τετραψήφιος αριθμός της θέσης ή θέσεων στάθμευσης που έχουν παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό έπειτα από την λήψη σχετικής απόφασης του ΔΣ. Για την έκδοση της κάρτας Απαλλαγής Τελών Στάθμευσης απαιτείται αίτηση της ενδιαφερόμενης υπηρεσίας , προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Τμήμα Εσόδων) και την λήψη απόφασης από το ΔΣ. Η ειδική κάρτας Απαλλαγής Τελών Στάθμευσης εκδίδεται ατελώς.

Άρθρο 11ο : Δέσμευση Ειδικών Θέσεων

Το τέλος για την δέσμευση Θέσεων Αποβίβασης – Επιβίβασης Πελατών Ξενοδοχείων είναι 200€ ετησίως ανά θέση, για κάθε επιπλέον θέση των 2 πρώτων θέσεων, οι οποίες θα βρίσκονται στην είσοδο εξυπηρέτησης πελατών και θα είναι δίδονται ατελώς. Οι θέσεις αυτές θα προορίζονται για αποκλειστική χρήση των ξενοδοχείων και θα μπορούν να αιτηθούν έως 4 συνολικά θέσεις στάθμευσης (2 ατελώς και 2 επί πληρωμής) ανά ξενοδοχείο, μειωμένης εναλλαγής ΤΥΠΟΥ ΙΙ-Πορτοκαλί Σήμανσης ή να βρίσκονται εντός του πλησιέστερου δημοτικού χώρου στάθμευσης ΤΥΠΟΥ ΙΙΙ- Πράσινης Σήμανσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης έμπροσθεν της εισόδου του ξενοδοχείο δύναται να δίδονται επί πληρωμής ετήσιου τέλους μόνο οι θέσεις επί πληρωμής δηλαδή έως δύο θέσεις στάθμευσης στο κοντινότερο μισθωμένο δημοτικό χώρο στάθμευσης ΤΥΠΟΥ ΙΙΙ- Πράσινης Σήμανσης. Οι θέσεις θα χωροθετούνται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ενδιαφερόμενων το οποίο θα συνοδεύεται με την άδεια λειτουργίας του ξενοδοχείου σε ισχύ, καθώς και τα ακόλουθα δικαιολογητικά: Επικυρωμένο αντίγραφο του οικείου ανά κατηγορία επιχείρησης εντύπου της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους, Επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας ή του μισθωτηρίου συμβολαίου του ακινήτου, θεωρημένο νομίμως από την αρμόδια .Ο.Υ. και αίτηση του ενδιαφερόμενου με βεβαίωση για το γνήσιο της υπογραφής. Το σχετικό τέλος σε κάθε περίπτωση θα είναι 200,00€ ετησίως για κάθε επιπλέον θέση των 2 πρώτων θέσεων που θα δίδονται ατελώς. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα εκδίδουν σχετική ειδική άδεια για την καλύτερη αστυνόμευση των εν λόγω θέσεων. Η άδεια θα ισχύει για ένα έτος και ανανεώνεται με ευθύνη του δικαιούχου πριν την λήξη της.

Προσωρινή εναπόθεση οικοδομικών υλικών σε κάδους που τοποθετούνται σε θέσεις στάθμευσης που εντάσσονται στην περιοχή εφαρμογής του ΣΕΣ επί των οδών, για χρονικό διάστημα έως 5 ημέρες, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και εφάπαξ καταβολή του τέλους 50€ πριν την έναρξη της τοποθέτησης. Επιτρέπονται έως τρείς (3) παρατάσεις 5 ήμερης, διάρκειας έκαστη, με την εκ νέου εφάπαξ καταβολή 10€ ανά ημέρα χρήσης και έως συνολικού τέλους 50€ ανά 5ήμερο πριν την λήξη της κάθε 5ήμερης δέσμευσης. Η παράνομη τοποθέτηση κάδων εναπόθεσης οικοδομικών υλικών χωρίς την προηγούμενη εφάπαξ πληρωμής του τέλους πριν την έναρξης της τοποθέτησης ή ανανέωση παραμονή του στην θέση στάθμευσης τιμωρείται με την καταβολή 20πλασιου προστίμου του πενθήμερου τιμήματος. Η παράνομη τοποθέτηση ή χωρίς ανανέωση παραμονή του κάδου στην θέση στάθμευσης τιμωρείται με την καταβολή 20πλασιου προστίμου του πενθήμερου τιμήματος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έπειτα από αποδειγμένη απουσία άλλης δυνατότητας, επιτρέπεται η κάλυψη θέσεων αυξημένης εναλλαγής ΤΥΠΟΥ Ι-Κόκκινης Σήμανσης για το σκοπό αυτό με την εφάπαξ καταβολή τέλους 50€ για χρονικό διάστημα έως 5ημέρες και δεν επιτρέπεται καμία παράταση δέσμευσης της εν λόγω θέσης.

Άρθρο 12ο : Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης

Για την δέσμευση μιας θέσης στάθμευσης σε οποιαδήποτε κατηγορία θέσεων (ΤΥΠΟΥ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ) με την χρήση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης, τιμολόγησης και ελέγχου θέσεων στάθμευσης, απαιτείται η αποστολή κατάλληλα διαμορφωμένου μηνύματος SMS, με τον αριθμό της θέσης που αυτό καλύπτει, στον δεσμευμένο πενταψήφιο αριθμό 19040. Ανανέωση του χρόνου στάθμευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με νέο μήνυμα. Ο χρήστης θα λαμβάνει κάθε φορά απαντητικό μήνυμα δέσμευσης της θέσης. Τα μηνύματα λαμβάνονται από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και προωθούνται, χωρίς καμία επεξεργασία, σε εταιρίες που ειδικεύονται στον τομέα αυτό. Η χρήση μηνυμάτων χρέωσης για τον έλεγχο των θέσεων στάθμευσης θα παράγει για το Δήμο έσοδο που θα εξαρτάται από τον αριθμό των μηνυμάτων που θα στέλνουν οι χρήστες του συστήματος. Το έσοδο αυτό θα εισπράττεται έπειτα από διαχείριση που θα επιτρέπει την συνεκμετάλλευση των εσόδων σύμφωνα με την αρ 4/2015 Μελέτη και το παράρτημα αυτής, της Δ/νσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης ,Οργάνωσης και Πληροφορικής. Η υπηρεσία θα προσφέρεται μέσω της άμεσης συνεργασίας τριών τουλάχιστον φορέων (του δήμου, του φορέα παροχής της ευφυούς υπηρεσίας και της εταιρίας διαχείρισης μηνυμάτων) και έμμεσης συνεργασίας τεσσάρων εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Το έσοδο πλέον του ΦΠΑ από κάθε μήνυμα θα κατανέμεται ως εξής: 20% θα αποδίδεται στην εταιρεία διαχείρισης και 80% στον Δήμο της Τρίπολης εκ του οποίου 5% θα αποδίδεται στον ανάδοχο κατασκευής, εφαρμογής και διαχείρισης του εν λόγω ηλεκτρονικού συστήματος. Στα πλαίσια της αξιοποίησης του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης τιμολόγησης και ελέγχου θέσεων στάθμευσης πέραν των ορίων του Δήμου Τρίπολης, σε άλλους δήμους, ώστε ο Δήμος της Τρίπολης να παρέχει τις υπηρεσίες του, το έσοδο που θα εισπράττεται, θα επιτρέπει, έπειτα από κατάλληλη διαχείριση, την συνεκμετάλλευση των εσόδων.

Άρθρο 13ο : Σήμανση θέσεων-Αρίθμηση θέσεων

Η σήμανση των θέσεων Τύπου Ι,ΙΙ,ΙΙΙ (Αυξημένης εναλλαγής ΤΥΠΟΥ Ι-Κόκκινης Σήμανσης, Μειωμένης εναλλαγής ΤΥΠΟΥ ΙΙ-Πορτοκαλί Σήμανσης, Στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης ΤΥΠΟΥ ΙΙΙ– Πράσινης Σήμανσης), θα γίνει με κατακόρυφες πινακίδες (ενδεικτικά Ρ-62 έως Ρ-72) και πληροφοριακή με το ωράριο λειτουργίας, μέγιστη διάρκεια στάθμευσης, οδηγίες χρήσης κτλ. Η Σήμανση των Θέσεων για Μόνιμους Κατοίκους θα έχουν επιπλέον σήμανση με τα αρχικά ΜΚ (Μόνιμος Κάτοικος) στην αρίθμηση της θέσης και ειδική μπλε πινακίδα σήμανσης της θέσης (Ρ/ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ). Οι διαγραμμίσεις θα γίνουν με ανακλαστικές γραμμές αναλόγου χρώματος ως ακολούθως:

Οριζόντια Σήμανση: Οι θέσεις στάθμευσης θα είναι διαγραμμισμένες με κίτρινο χρώμα στο οδόστρωμα με την αναγραφή του αριθμού της θέσης στο ανάλογο χρώμα κόκκινου ή πορτοκαλί ή πράσινου σύμφωνα με τον Τύπο της θέσης. Η διαγράμμιση θα είναι διαφορετικού χρώματος ως εξής: Κίτρινου χρώμα για την στάθμευση γενικώς και όπου η στάθμευση επιτρέπεται μόνο για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων με τη αναγραφή της κατάλληλης ένδειξης πχ. ΤΑΧΙ, Λεωφορεία, Δίκυκλα. Λευκού χρώματος για την διαγράμμιση θέσεων στάθμευσης μόνιμων κατοίκων με την αναγραφή της ένδειξης ΜΚ. Μπλε χρώμα για την στάθμευση μόνο για οχήματα ατόμων με ειδικές ανάγκες με την ένδειξη ΑΜΕΑ και την απεικόνιση του αμαξιδίου.

Κάθετη Σήμανση: Οι χώροι ελεγχόμενης στάθμευσης θα σημαίνονται με τις προβλεπόμενες από τον Κ.Ο.Κ. πινακίδες ενδεικτικά Ρ-69, με υποπινακίδια ή και ένθετα στα οποία θα παρέχονται πληροφορίες όσον αφορά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης και το τέλος στάθμευσης.

Θα υπάρχει μια πινακίδα στην αρχή κάθε χώρου στάθμευσης (πχ.αρχή τετραγώνου) και σε περίπτωση χώρων μεγάλου μήκους (περισσότερες από είκοσι πέντε (25) θέσεις παράλληλης προς το κράσπεδο στάθμευσης) θα τοποθετείται δεύτερη όμοια πινακίδα στο μέσον του χώρου. Με τις αντίστοιχες πινακίδες θα σηματοδοτούνται οι χώροι στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ, δικύκλων κ.λ.π. Επίσης θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες στα σημεία πώλησης των καρτών και των διαθέσιμων χώρων και θέσεων στάθμευσης ανά περιοχή.

Η Κωδικοποίηση της αρίθμησης των θέσεων στάθμευσης θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες παραμέτρους:

·Κάθε περιοχή να χαρακτηρίζεται από ξεχωριστό διψήφιο κωδικό

·Κάθε θέση να χαρακτηρίζεται από τετραψήφιο κωδικό

·Ο κωδικός της θέσης να περιλαμβάνει τον κωδικό της περιοχής

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω διψήφιους κωδικούς που θα μπορούσαν να αντιστοιχηθούν σε κάθε περιοχή της ελεγχόμενης στάθμευσης. Οι κωδικοί των θέσεων προκύπτουν με την προσθήκη δύο ακόμη ψηφίων μετά τον κωδικό της περιοχής. (Για παράδειγμα, για την κωδικοποίηση των θέσεων στο οικόπεδο στην οδό ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ βλέπουμε στους ακόλουθους πίνακες πως συνολικά στο οικόπεδο αντιστοιχεί ο κωδικός 44, οπότε οι πέντε θέσεις του αριθμούνται με τους κωδικούς 4400, 4401, 4402, 4403 και 4404.)

Στην περίπτωση οδών, η αρίθμηση χωρίζεται σε δύο ανεξάρτητα μέρη, σε περιττούς και άρτιους αριθμούς, για κάθε πλευρά του δρόμου. Έτσι γειτονικές θέσεις δεν θα διαφέρουν κατά ένα αλλά κατά δύο συνεχόμενους αριθμούς. Οι περιττοί και άρτιοι αριθμοί, καθώς και η κατεύθυνση κατά την οποία αυτοί αυξάνουν σκόπιμο είναι να ορίζεται σε αντιστοιχία με την αριθμοδότηση των κτιρίων.

Σε περίπτωση που η οδός περιλαμβάνεται από την αρχή της στην περιοχή εφαρμογής της ελεγχόμενη στάθμευση, η αρίθμηση μπορεί να ξεκινά από την αρχή των αριθμών που είναι διαθέσιμοι για τη συγκεκριμένη οδό έως το τέλος των αριθμών που είναι διαθέσιμοι για τη συγκεκριμένη οδό. Αν καλύπτεται μόνο το ένα άκρο της από την αρχή προς την μέση, τότε μπορεί η αρίθμηση να αρχίσει σε αυτή από τους κωδικούς πχ. 2200 και 2201 για την κάθε πλευρά του δρόμου αντίστοιχα και να συνεχίσει έως ότου αριθμοδοτηθούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις για στάθμευση στην οδό αυτή, ή αν καλύπτει από το τέλος προς την μέση, τότε μπορεί η αρίθμηση να αρχίσει σε αυτής από τους κωδικούς πχ. 2298 και 2299 για την κάθε πλευρά του δρόμου αντίστοιχα και να συνεχίσει αντίστροφα έως ότου καλύψει όλες τις θέσεις. Αν όμως μόνο το κεντρικό μέρος του δρόμου περιλαμβάνεται στην ελεγχόμενη στάθμευση, τότε σκόπιμο είναι να μην εξαντληθούν τα όρια των διαθέσιμων αριθμών, ώστε να διευκολύνεται τυχόν μελλοντική επέκταση του μέτρου σε μεγαλύτερο μέρος του δρόμου. Έτσι, αν το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν καλύπτει κάποιο από τα άκρα της οδού, θα μπορούσε ενδεικτικά η αρίθμηση να ξεκινήσει από τους κωδικούς πχ. 2235 και 2236 για την κάθε πλευρά του δρόμου αντίστοιχα και να βαίνει μειούμενη ή αυξανόμενη αναλόγως της κατεύθυνσης στην οποία θα πραγματοποιείται η επέκτασης της περιοχής εφαρμογής του ΣΕΣ. Αντιστοίχως, για να είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση μελλοντικών αλλαγών, είτε στην έκταση εφαρμογής του μέτρου, είτε και στη διαμόρφωση των χώρων, σκόπιμη είναι η προσπέραση ικανού πλήθους αριθμών αριθμοδοσίας, όταν δεν χρησιμοποιείται μέρος μιας οδού. Ομοίως, αν σε μέρος της οδού, ενώ υπάρχουν εν δυνάμει θέσεις στάθμευσης, οι οποίες όμως στην περίοδο που υλοποιείται η αριθμοδότηση, δεν επιτρέπεται η στάθμιση ή βρίσκεται τοποθετημένος κάποιος κάδος συλλογής απορριμμάτων ή άλλος λόγος εμποδίζει την στάθμευση για ικανό διάστημα, θα πρέπει να συνυπολογιστούν αυτές οι εν δυνάμει θέσεις στάθμευσης στην κάθε περιοχή και να κρατηθούν οι αντίστοιχοι κωδικοί στην αρίθμηση, ώστε σε περίπτωση μελλοντικής αλλαγής του κανονισμού οι νέες θέσεις που θα προκύψουν να μπορούν να αριθμηθούν ομοιόμορφα.

Η κωδικοποίηση των θέσεων στις πλατείες διαφοροποιείται σε σχέση με αυτή των οδών, καθώς δεν υπάρχουν δύο αξιοποιήσιμες πλευρές. Έτσι δεν υπάρχει λόγος για διάκριση μεταξύ άρτιων και περιττών κωδικών και η κωδικοποίηση μπορεί να γίνεται συνεχώς. Ισχύει και για τις πλατείες ό,τι και για τις οδούς όσο αφορά στην πρόβλεψη για μελλοντικές αλλαγές. Έτσι, αν δεν περιλαμβάνεται το σύνολο της πλατείας στο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης σκόπιμο είναι να αφεθούν αρκετοί ελεύθεροι κωδικοί στην αρχή ή/και στο τέλος της αρίθμησης. Ομοίως, ωφέλιμο για την απρόσκοπτη μελλοντική λειτουργία του ΣΕΣ, να μένουν ελεύθεροι κωδικοί για περιοχές που δεν αντιστοιχούν σε νόμιμες θέσεις, ως πρόβλεψη για το ενδεχόμενο στο μέλλον να μετατραπούν σε θέσεις στάθμευσης.

Στην περίπτωση των οικοπέδων, η αριθμοδοσία θα πρέπει να ξεκινά από τις θέσεις στα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου και να ακολουθούν οι ενοικιαζόμενοι χώροι στάθμευσης. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να διακρίνουμε μεταξύ δύο τύπων θέσεων. Αυτές στις οποίες θα γίνεται μόνιμη αναγραφή (για παράδειγμα θέσεις μπροστά σε τοίχο στον οποίο θα σημειωθεί ο κωδικός ή θέσεις σε διαμορφωμένα οικόπεδα με άσφαλτο στην οποία θα σημειωθεί ο κωδικός) και αυτές στις οποίες θα γίνεται προσωρινή αναγραφή (για παράδειγμα θέσεις στις οποίες ο κωδικός θα σημειώνεται μέσω της ανάρτησης φορητής πινακίδας). Επίσης προηγούνται στην αρίθμηση οι θέσεις με τη μόνιμη αναγραφή και να ακλουθούν οι θέσεις με προσωρινή αναγραφή. Στα οικόπεδα δεν υπάρχει λόγος να αφήνονται ελεύθεροι κωδικοί, παρά μόνο στην περίπτωση που προγραμματίζεται τροποποίηση στη διαμόρφωσή τους.

Άρθρο 14ο : Διαχείριση Εσόδων

Η διαχείριση των εσόδων και η είσπραξη των προστίμων από παραβάσεις ΣΕΣ γίνεται από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Τα έσοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση έργων και δράσεων που συμβάλλουν στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης και θα εισαχθούν στο σκέλος τον εσόδων του προϋπολογισμού του Δήμου με σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα έσοδα διατίθενται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας του ΣΕΣ, προμήθεια εξοπλισμού ΣΕΣ, μισθώματα ενοικίασης δημοτικών χωρών στάθμευσης, συντήρηση οδικού δικτύου και σήμανσης οδών εφαρμογής του ΣΕΣ, δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και άλλες δαπάνες κυκλοφοριακής βελτίωσης.

Άρθρο 15ο : Διαχείριση Εξόδων

Τα έξοδα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του μέτρου θα αντιμετωπιστούν από το σκέλος των εξόδων του προϋπολογισμού του Δήμου Τρίπολης κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου όπου απαιτείται.

Άρθρο 16ο : Έναρξη ισχύος

Η έναρξη της ισχύος του παρόντος είναι μετά το πέρας της κάθετης και οριζόντιας σήμανσης της στάθμευσης. Η εφαρμογή θα μπορεί να γίνει και τμηματικά.

Κάθε προηγούμενη απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην Δήμων που προβλέπει διαφορετική ρύθμιση, με την εφαρμογή του παρόντος ΣΕΣ καταργείται. Συνεχίζουν να ισχύουν μόνο οι παραχωρήσεις θέσεων για κατοίκους με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), οι οποίες και θα επανεξεταστούν ως προς την ισχύ των λόγων έκδοσης τους.

Για την δέσμευση θέσεων στάθμευσης σε οδούς που δεν ανήκουν στην περιοχή εφαρμογής του ΣΕΣ, η δέσμευση θα πραγματοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφαση του ΔΣ, έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου.

Για την σύνταξη του παρόντος λήφθεισαν υπόψη

·οι διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

·ο κυκλοφοριακός φόρτος ανά περιοχή και οδό,

·τα χαρακτηριστικά των οδών (πλάτος, εμπορικές δραστηριότητες κ.α) και των θέσεων (εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ κ.α) ,

·οι ανάγκες σταθμεύσεως αυτοκινήτων,

·η διαμόρφωση στους δημοτικούς (ιδιόκτητους ή ενοικιαζόμενους) χώρους στάθμευσης και η διασπορά τους ανά περιοχή,

·άλλα κριτήρια (τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής κ.α).

Ακολούθως ο Πρόεδρος ανέφερε : η υπηρεσία έχει συντάξει το σχέδιο, έχει καθορίσει τις θέσεις της ελεγχόμενης στάθμευσης, πού θα είναι, σε ποιες οδούς και σε ποιους μισθωμένους χώρους. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα να ενεργοποιηθεί η ελεγχόμενη στάθμευση για να μπορέσουμε να βάλουμε κάποια τάξη σ’ αυτόν τον άναρχο τρόπο που γίνονται τα παρκαρίσματα αυτή τη στιγμή, να ξέρει και ο κάθε δημότης ότι μπορεί πλέον να βρει θέση στο κέντρο για να παρκάρει, μέσα στην Τρίπολη. Όπως είδατε στην εισήγηση λαμβάνει χώρα και αναφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο είναι ένα καινοτόμο σύστημα που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο και θα μας εξηγήσουν οι παρευρισκόμενοι συνεργάτες του Δήμου που ανέπτυξαν το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής για την ελεγχόμενη στάθμευση. Είναι καινοτόμο, θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ τους δημότες, θα συνεχίσει να υπάρχει και το μέτρο της κάρτας το οποίο και από την προηγούμενη φορά αλλά όπως έχουμε δει και σε άλλες πόλεις είναι δύσχρηστο σε πολλά σημεία του.

Στην Κανονιστική περιγράφονται επακριβώς οι θέσεις και που βρίσκονται, σε ποιες οδούς, περιγράφονται οι θέσεις για τα μισθωμένα parking και πως θα λειτουργούν. Περιγράφει τρεις κατηγορίες θέσεων στάθμευσης: οι θέσεις που θα έχουν ΚΟΚΚΙΝΗ σήμανση βάσει του αντιτίμου που θα πληρώνεται θα είναι μισής ώρας η διάρκειά της είναι η τύπου 2 που είναι οι ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ το αντίτιμο θα πληρώνεται και η στάθμευση θα ισχύει για μια ώρα και είναι και οι τύπου 3 που θα είναι για δύο ώρες και θα είναι διαγραμμισμένες με ΠΡΑΣΙΝΟ.

Έχουν προβλεφθεί φυσικά οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων και οι θέσεις των ΑΜΕΑ όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος, βασικά όλη η κανονιστική πατάει στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Οι αλλαγές που θα κάνουμε στο σχέδιο που εισηγείται η υπηρεσία και αφορά τους μόνιμους κάτοικους είναι οι ακόλουθες:

·Στο άρθρο 2 παράγραφος 4, αλλαγή της φράσης «ατελώς, με την έκδοση ετήσιας ειδικής κάρτας» σε «με την έκδοση μηνιαίας ειδικής κάρτας»

·στο άρθρο 3, 3.2 «Κατηγορίες θέσεων εφαρμογής» - παράγραφος Η, αλλαγή της φράσης «ατελώς, μέσω ετήσιας ή εξάμηνης κάρτας» σε «μέσω μηνιαίας κάρτας»

·και στο άρθρο 9 (αρχή της παραγράφου) αλλαγή της φράσης «ατελώς, μετά την έκδοση ειδικής ετήσιας κάρτας» σε «μετά την έκδοση ειδικής μηνιαίας κάρτας ή και περισσότερων μηνών (ο χρήστης μπορεί να προπληρώσει όσους μήνες επιθυμεί)».

Στη συνέχεια έκαναν ενημέρωση για το ηλεκτρονικό σύστημα και πως θα λειτουργεί οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου.

Δημητρακόπουλος Δημήτριος - τεχνικός στη Δ/νση Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Πρόκειται για ένα ευφυές σύστημα το οποίο ο χρήστης με την αποστολή ενός μηνύματος «ναυλώνει» μια θέση στάθμευσης η οποία έχει αντιστοιχηθεί σ’ έναν κωδικό και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρκάρει αντί να μπει σε μια διαδικασία να χρησιμοποιήσει μια ξυστή κάρτα, θα συνεχίσει να υπάρχει και η κάρτα για τους χρήστες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα. Ο χρήστης απ’ όπου και να κάθεται πλέον μπορεί να ανανεώσει το χρόνο στάθμευσής του έως δύο φορές την κάθε φορά. Έχουν προβλεφθεί όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος θέσεις μονίμων κατοίκων και θέσεις ΑΜΕΑ.

Στην τρίτη φάση της ολοκλήρωσης αυτής της εφαρμογής πρόκειται να υπάρχει μια εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, είτε είναι ipad, είτε είναι κινητό το οποίο θα μας ενημερώνει για το που υπάρχουν κενές θέσεις, όχι συγκεκριμένα αλλά πόσο κοντά μας, ώστε να διευκολύνουν τον επισκέπτη κυρίως της πόλης. Το σημαντικότερο σε όλα αυτά είναι ότι ο χρήστης ξέροντας ότι υπάρχει στην περίμετρο μια κενή θέση, δε θα πάρει το αυτοκίνητο του να έρθει στο κέντρο της Τρίπολης, το οποίο και το σημείο που πάσχει μεσ’ την πόλη από πλευράς στάθμευσης. Επίσης ένα από τα θετικά του συστήματος είναι η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων διότι οι δημοτικοί αστυνόμοι δε θα χρειάζεται να είναι όλη την ώρα παντού αλλά θα διευκολύνονται με τις συσκευές που θα έχουν.

Στη συνέχεια ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε διευκρινήσεις σε κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν από τον κ. Κοσκινά σχετικά με τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος.

Γουάλας Εμμανουήλ – Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: Νομίζω ο κ. Δημητρακόπουλος είπε τα πάντα, αφού το προβλέπει η θέση μου εγώ θα σας πω λίγο πιο θεωρητικά. Στο Πανεπιστήμιο ένα από τα πράγματα που κοιτάμε είναι οι ευφυείς πόλεις, δηλαδή πως μπορεί μια πόλη να αξιοποιεί την τεχνολογία για να εξυπηρετεί καλύτερα και τον εαυτό της, εννοώ τη Διοίκηση, αλλά κυρίως τους πολίτες και τους επισκέπτες. Είναι ένα αντικείμενο το οποίο υπάρχει στο εξωτερικό εδώ και χρόνια αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αυτά είναι για Δήμους όπως η Βαρκελώνη που πρώτον έχουν φοβερά ποσά να διαθέσουν και δεύτερον έχουν ήδη λυμένα όλα τους τα απλά προβλήματα όπως στάθμευση, ενέργεια, σκουπίδια κλπ.

Η δικιά μας προσέγγιση, γιατί θέλουμε να είμαστε εδώ στον τόπο μας και να βλέπουμε τη διαφορά της δουλειάς μας, είναι ότι δε χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να είσαι έξυπνος κυρίως αν δεν είσαι πλούσιος είναι τότε που πρέπει να είσαι πιο έξυπνος για το τι μπορείς να κάνεις και μπορείς με έξυπνες φτηνές λύσεις να κάνεις τη ζωή σου πιο απλή και λίγο καλύτερη. Σε αυτή τη λογική σχεδιάζουμε αυτό το σύστημα ειδικά για την Τρίπολη.

Ηιδέα είναι ότι αν θέλει κανείς να κάνει έξυπνη στάθμευση χρειάζονται φοβερά χρήματα. Η λύση μας είναι να έχουμε ένα απλό συστηματάκι με τη βοήθεια του κόσμου, γιατί μόνο έτσι μπορείς να το λύσεις, εκμεταλλευόμενοι ένα δίκτυο που υπάρχει ήδη και δεν θα το πληρώσει ο Δήμος, το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας που καλύπτει όλη την πόλη, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να βάλουμε οπτική ίνα π.χ. σε όλη την Τρίπολη, το οποίο είναι πανάκριβο. Μπορεί κανείς οπουδήποτε βρίσκεται να στείλει ένα απλό μήνυμα, δεν του κοστίζει τίποτα γιατί έτσι και αλλιώς θα πλήρωνε για να παρκάρει ο Δήμος όμως μπορεί κεντρικά να γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή κάποιος είναι παρκαρισμένος εκεί. Το πρώτο είναι αυτό που συζητάμε εδώ ότι θα διευκολύνει τον αστυνομικό αν θα πάει να κάνει έλεγχο ή όχι, βλέποντας λίγο παρακάτω, ο Δήμος θα έχει πολύτιμα στοιχεία θα μπορεί να έρθει μετά από ένα χρόνο να κάνει μια ανάλυση και να δει σε ποιο σημείο της πόλης υπάρχει πρόβλημα, σε ποιο δεν υπάρχει, ποιες ώρες παρκάρουν εδώ ποιες ώρες παρκάρουν εκεί, να αλλάξω την πολιτική μου, να αλλάξω τη ροή της πόλης, να φροντίσω με βάσει το παρκάρισμα να αλλάξω που υπάρχει πρόβλημα στην κίνηση κλπ. Κάνουμε από κοινού μια αρχή που ελπίζουμε σε μερικά χρόνια να μας βοηθήσει με απλές, φτηνές λύσεις να βελτιώσουμε όχι μόνο το παρκάρισμα, να βελτιώσουμε την κυκλοφορία, τη ρύπανση, το θόρυβο και θα δούμε τι άλλο θα κάνουμε από κοινού.

Τέλος ο Πρόεδρος συμπλήρωσε: Επαναλαμβάνω ότι έχουν χωριστεί οι θέσεις σε τρεις ζώνες, γι’ αυτό το λόγο που ανέφερε τώρα, είναι πιο ακριβό το να παρκάρεις στην πλατεία Αγ. Βασίλη η οποία θα είναι θέση ΚΟΚΚΙΝΗΣ στάθμευσης από το να παρκάρεις προς τα έξω από το κέντρο και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σωστό γιατί πηγαίνοντας στην πλατεία Αγ. Βασίλη, επειδή είναι πολλές τράπεζες και πολλές υπηρεσίες, πολλά καταστήματα θα πάει ο δημότης θα παρκάρει μισή ώρα, σε μισή ώρα μπορεί να κάνει τα πάντα στην Τρίπολη και να ελευθερώσει αμέσως τη θέση να πάει να παρκάρει κάπου αλλού εκτός του κέντρου για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί και κάποιος άλλος δημότης.

Βρίσκω επίσης πολύ σωστό του χρόνου να δούμε τα στοιχεία που θα μας προμηθεύσετε με κάποιες αναλύσεις, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποσυμφορήσουμε την πόλη από τον χαμό που γίνεται αυτή τη στιγμή που δε λειτουργεί το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης και να κάνουμε και διορθωτικές κινήσεις.

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας αφού άκουσε τον Πρόεδρο, τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, έλαβε υπόψη του την υπ’ αριθμ. 30/2016 εισήγηση και μετά από διαλογική συζήτηση

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι ο μ ό φ ω ν α

1.Γνωμοδοτεί θετικά και εγκρίνει:

α) την υπ’ αριθμ. 30/18-7-2016 εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ανάπτυξης

&Οργάνωσης και Πληροφορικής και

β) το Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) για το κέντρο της Τρίπολης με τις εξής διορθώσεις που αφορούν του μόνιμους κατοίκους:

·Στο άρθρο 2 παράγραφος 4, αλλαγή της φράσης «ατελώς, με την έκδοση ετήσιας ειδικής κάρτας» σε «με την έκδοση μηνιαίας ειδικής κάρτας»

·στο άρθρο 3, 3.2 «Κατηγορίες θέσεων εφαρμογής» - παράγραφος Η, αλλαγή της φράσης «ατελώς, μέσω ετήσιας ή εξάμηνης κάρτας» σε «μέσω μηνιαίας κάρτας»

·και στο άρθρο 9 (αρχή της παραγράφου) αλλαγή της φράσης «ατελώς, μετά την έκδοση ειδικής ετήσιας κάρτας» σε «μετά την έκδοση ειδικής μηνιαίας κάρτας

ήκαι περισσότερων μηνών (ο χρήστης μπορεί να προπληρώσει όσους μήνες επιθυμεί)».

2.Εισηγείται το εγκριθέν Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) για περαιτέρω έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Δείτε ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.