"Η Εκκλησία μας δεν διεκδικεί μερίδιον κοσμικής εξουσίας..." ανέφερε ο Μητροπολίτης ΜκΚ κκ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

"Η Εκκλησία μας δεν διεκδικεί μερίδιον κοσμικής εξουσίας..." ανέφερε ο Μητροπολίτης ΜκΚ κκ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ιανουάριος 25, 2011 - 15:12

 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, την  Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 μετέβη στο Λεωνίδιο και εθιμοτυπικά επεσκέφθη τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας κ. Ιωάννην Μαρνέρην τον οποίον συνεχάρη δια την εκλογή του στο αξίωμα του Δημάρχου Νοτίου  Κυνουρίας. Η επίσκεψη έγινε στο γραφείο του Δημάρχου στο Δημαρχείο του Λεωνιδίου.
 

Στη συνάντηση αυτή, αναδείχτηκε το πνεύμα της συναντιλήψεως του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου και της Δημοτικής Αρχής για την κοινωνική προσφορά - την κοινωνική φροντίδα - την κοινωνική προστασία και την κοινωνική αλληλεγγύη της Εκκλησίας και της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της απαραίτητης συνέργειας για την αναβάθμιση και ανάδειξη της Περιοχής, των Εκκλησιαστικών Μνημείων και της ξεχωριστής και αξιοζήλευτης ιδιαιτερότητας τόσο του Λεωνιδίου όσο και συνολικά του Δήμου Νότιας Κυνουρίας μέσα  στα πλάισια της πατρογονικής μας,   ελληνοχριστιανικής μας παραδόσεως.
Κατά την γενομένην συζήτησιν ο Σεβ. Μητροπολίτης ετόνισε  το πνεύμα της Εκκλησίας μας μέσα στο χώρο της Αυτοδιοικήσεως και είπε ότι η Εκκλησία μας  δεν διεκδικεί μερίδιον κοσμικής εξουσίας αλλά η εξουσία της είναι κατ΄εξοχήν η Διακονία της για την σωτηρίαν και τον αγιασμόν του λαού κατά τον λόγον του Χριστού «ουκ  ήλθον  διακονηθήναι αλλά  διακονίσαι »  και ότι η Εκκλησία δεν επιζητεί οπαδούς αλλά ελεύθερους ανθρώπους κατά το διάγγελμα του Κυρίου « όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν »
 Ο δε κ. Δήμαρχος είπε:
....«Η ποιμαντική και κοινωνική προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «εις έργα ευαγή» είναι διαχρονικά τεράστια. Η ποιμαντική και κοινωνική θέση της Εκκλησίας μας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κρυστάλλινη σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα, που βασανίζουν και καταπονούν τους πολίτες μας.
   Συμπάσχουν με τους πάσχοντας και με παρρησία αντιμετωπίζουν τα καυτά κοινωνικά προβλήματα, χωρίς να απομακρύνονται από τις ευαγγελικές και αυτοδιοικητικές αρχές και στόχους.
   Η δικαιοσύνη, η ισότητα, η αδελφότητα, η αγάπη και η ελευθερία βρίσκουν την πλήρη αναγνώριση και αξιώνονται μόνο στον ευαγγελικό και τον αυτοδιοικητικό λόγο. Όπως ο ευαγγελικός λόγος έτσι και ο σύγχρονος αυτοδιοικητικός, δεν αδιαφορούν για τα κοινωνικά προβλήματα, ούτε διδάσκουν παθητικότητα σε θέματα που απασχολούν τον λαό μας.
   Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν διδάσκουν μόνο την αποχή από την αδικία, την καταπίεση, τη ρατσιστική διάκριση, αλλά και τις συνέπειες αυτών των πανάθλιων κοινωνικών συνθηκών.
   Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αναμένουν τους ανθρώπους, που ζουν μέσα σε αυτές τις τρισάθλιες καταστάσεις στους κόλπους τους, αλλά τους αφουγκράζονται από εκεί που βρίσκονται και τείνουν το στοργικό τους χέρι και πάσχουν μαζί τους. Και προσπαθούν να τους βοηθήσουν με την ευαγγελική και αυτοδιοικητική αγάπη και την πνευματική και ηθική δύναμη που πρέπει. Εάν στην ποιμένουσα Εκκλησία και στην άρχουσα Αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωποι ιερωμένοι και οι αιρετοί αδρανούν στα ζοφερά προβλήματα του λαού μας, τότε η ευαγγελική και η αυτοδιοικητική επανάσταση και ο αγώνας κατά της αδικίας ανήκουν στους χριστιανούς πολίτες αγωνιστές.
   Οι πολύτιμες κοινωνικές προσφορές της Εκκλησίας μας και της Αυτοδιοίκησης είναι τεράστιες σε όλες τις Μητροπόλεις σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.
   Ενδεικτικά αναφέρουμε:
·        Δωρεάν παραχωρήσεις οικοπεδικών εκτάσεων για την ανέγερση Πανεπιστημίων, Ακαδημιών, Νοσοκομείων, Χώρων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Στρατιωτικών Οικισμών κ.ά.
·        Σε Μητροπόλεις και σε Δήμους της Ελλάδας λειτουργούν Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, Ιδρύματα Προικοδοτήσεων Πολυτέκνων, Μαθητικά Οικοτροφεία, Ιδρύματα για Χρόνιες Παθήσεις, Μαθητικές Κατασκηνώσεις, Παιδικοί Σταθμοί, Φοιτητικές Κατασκηνώσεις, Ιδρύματα Αλληλεγγύης και Ελέους, Ενοριακές Δράσεις και Δράσεις Γειτονιάς, Εκκλησιαστικές Στέγες και Στέγες Ευπαθών Ομάδων, Τράπεζες Αγάπης και Αίματος, Ομάδες Πρόνοιας και Κοινωνικής Φροντίδας και Προστασίας, Φιλόπτωχα Ταμεία, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Ταμεία Διακονίας Αγάπης και Ανθρώπινου Σεβασμού, Ταμεία Υποτροφιών, Εκκλησιαστικά και Δημοτικά Συσσίτια Διανομής Φαγητού, Σπίτια Γαλήνης και Ηρεμίας, Σχολές Γονέων, Ιδρύματα Πασχόντων και Απόρων, Διακονία Φυλακών, Ταμεία Σπουδαζόντων Νέων, Ψυχιατρεία και Κέντρα Πρόληψης, Άσυλα Ανιάτων, Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Αποθεραπείας, Ιδρύματα Περιθάλψεως Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και «Βοήθεια στο Σπίτι» και πολλά άλλα.
   Η ποιμαντική και η κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λοιπόν σε ευαγή έργα είναι καταπληκτική, είναι απίστευτη.
   Η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ - τους Πανοσιλογιώτατους και τους Ιερείς και ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας με την Δημοτική Αρχή του και τους Πολίτες του, γνωρίζοντας το επιτελούμενο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και της Αυτοδιοίκησης στην Περιοχή μας, εκτιμούν και τιμούν σήμερα, στην αίθουσα αυτή, την κοινωνική προσφορά των Αξιών αυτών στον Τόπο μας - στους Ανθρώπους μας - στην Πατρίδα μας, σηματοδοτώντας από εδώ την συναντίληψη της Μητρόπολης και της Δημοτικής Αρχής για την κοινωνική προσφορά - την κοινωνική φροντίδα - την κοινωνική προστασία και την κοινωνική αλληλεγγύη της Εκκλησίας και της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της απαραίτητης συνέργειας για την αναβάθμιση της Περιοχής, προσδιορίζοντας με σαφήνεια το πλαίσιο της συνεργασίας Μητρόπολης και Δήμου.
   Κλείνοντας οφείλω να εξάρω την εκπληκτική προσφορά των Μοναστηριών της Περιοχής (Ιερής Μονής Ελώνης, Ιερής Μονής Αγίου Νικολάου Σίντζας και Ιερής Μονής Αγίου Νικολάου Καρυάς) στον Τόπο μας και τους Ανθρώπους μας. Όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι δεν αρκούμε για την καταγραφή της προσφοράς αυτής. Όλοι μαζί όμως αρκούμε για να προτείνουμε στην Κοινωνία μας και στους Εκπροσώπους μας την ονομασία του δρόμου που ξεκινάει από την είσοδο του Λεωνιδίου και καταλήγει στον Κοσμά ως «Οδός Ιερής Μονής Ελώνης», του δρόμου που ξεκινάει από τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και καταλήγει στο ομώνυμο Μοναστήρι σε «Οδό Ιερής Μονής Αγίου Νικολάου Σίντζας» και του δρόμου που ξεκινάει από την Βρύση του Πολίτη στον Άνω Τυρό και καταλήγει στο ομώνυμο Μοναστήρι ως «Οδός Ιερής Μονής Αγίου Νικολάου Καρυάς». Το οφείλουμε.»......
             Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, με την σειρά του, ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για το θερμό κλίμα της συναντήσεως, επαίνεσε χαρακτηριστικά τούτον δια  τις σωστές θέσεις του στα Κοινωνικά προβλήματα, στις προκλήσεις της δύσκολης  εποχής που ζούμε  και υπενθύμισε προς πάντας  ότι κάνει μόνο και μόνο το καθήκον του, το οποίο του υπαγορεύει ο Πανάγαθος Θεός αναφέροντας, ό,τι κάνει η Εκκλησία σήμερα και ό,τι έκανε εις τους αιώνας, γίνεται προς Δόξαν Θεού και για να στηρίζει  το Λαό στα κάθε είδους προβλήματα. Ενημέρωσε τον κ. Δήμαρχο για τα Εκκλησιαστικά δρώμενα της Αρχιερατικής περιφερείας Λεωνιδίου κάνοντάς του γνωστό ότι ο ίδιος προβαίνει σε  ενέργειες αναστηλώσεως των Μονών της περιοχής και τώρα τις  απαραίτητες εργασίες που γίνονται στην Ιερά Μονή Ελώνης και έκανε γνωστό στον κ. Δήμαρχο σε ποιο σημείο βρίσκεται το στάδιο των εργασιών σχετικά με το σημαντικό έργο της ανεγέρσεως του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Λεωνιδίου. Ανέφερε ότι ο ίδιος ήτο η αιτία να ανακαινισθεί εκ βάθρων το παλαιό κτίσμα της Μητροπόλεως και τώρα να κοσμεί το Λεωνίδιο το Επισκοπείο Λεωνιδίου που τόσα χρόνια στερούταν η Περιφέρεια της Κυνουρίας κ.λ.π,. Τόνισε ότι θα συνεχίσει των αγώνα του για την διασφάλιση και ανάδειξη των Εκκλησιαστικών Ιδιοκτησιών, και ότι θα είναι πρωτοστάτης στην κάθε ενέργεια οποιουδήποτε θελήσει να κάνει κάτι για το καλό των συνανθρώπων του και να στηρίξει τους αδυνάτους συνανθρώπους μας στην Τσακωνιά.
Προσέφερε ως ευλογία στο Δήμαρχο μια Εικόνα της Παναγίας της Έλωνας και ευχήθηκε ο Χριστός και Παναγία  να χαρίζει υγεία στον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για το καλό του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και των κατοίκων αυτού.
 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας

Ειδήσεις: