Η δημόσια Υγεία σε κόλλα Α4...

Η δημόσια Υγεία σε κόλλα Α4...

Σεπτέμβριος 18, 2018 - 09:30
0 σχόλια

Θάθελα να σας κάνω μια μικρή αναδρομή, πριν σας ενημερώσω για τις… εξελίξεις του σημερινού ρεπορτάζ. Πριν από τα Λαγκάδια Αρκαδίας, ευρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, όπου στον μαγευτικό αυτό χώρο με τα γάργαρα και λαχταριστά νερά, φιλοξενείται ο θεσμός πλέον του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Τραγουδιού. Πριν από μερικά χρόνια, το νερό της πηγής που βρίσκεται στα θεμέλια της εκκλησίας, είχε στείλει με γαστρεντερίτιδα και σαλμονέλα, 76 περίπου περιστατικά στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, αλλά είχαμε δυστυχώς και την απώλεια ενός Λαγκαδινού πατριώτη μας. Στα μετέπειτα χρόνια, έγιναν από πλευράς…Νομαρχίας τεχνικά έργα, για την προστασία της πηγής και της δημόσιας υγείας. Έτσι λοιπόν με μεγάλη ανησυχία, στείλαμε ένα έγγραφο, στην τοσο ευαίσθητη και λειτουργικά άψογη, σε πάρα πολλές περιπτώσεις,  υγειονομική  υπηρεσία της Περιφ. Πελοπ/σου. Της τονίζαμε ότι  εν όψει της αναμενόμενης συγκέντρωσης πιστών, προσκυνητών, θεατών, ταξιδιωτών, επισκεπτών, λόγω του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής, αλλά και του διαγωνισμού του δημοτικού τραγουδιού, κρίνουμε απαραίτητο και σκόπιμο  τον έλεγχο του νερού της πηγής, καθώς και της βρύσης Καλονερίου που βρίσκεται 300 μέτρα πριν από την Αγία Παρασκευή, επί της Ε.Ο. Τρίπολης-Πύργου. Για να μην έχουμε κάποιο θλιβερό γεγονός, αλλά και ο διψασμένοςπολίτης, νάναι ενημερωμένος, όταν η καλοκαιρινή θερμοκρασία, έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη και δελεαστική ζήτηση του παγωμένου νερού της πηγής. 

Πράγματι, η ταχύτατη παρέμβαση της υγειονομικής υπηρεσίας,  με την έγκαιρη δειγματοληψία της,  από την ίδια την προϊστάμενη της κα Σιακωτου, είχε σαν αποτέλεσμα, την έγκαιρη και έγγραφη ενημέρωση (αρ.πρ.19697/47556,27/7/18) που μας γνωστοποιούσε ότι: Τα νερά των συγκεκριμένων πηγών, δεν ήσαν κατάλληλα για κατανάλωση! Επιπλέον,  θαπρεπε να τοποθετηθούν πινακίδες στις συγκεκριμένες πήγες που θα ενημερώνουν τους πολίτες ότι τα νερά δεν έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν εξετασθεί. Οπότε ο πολίτης το καταναλώνειμε δική του ευθύνη…….Σαφέστατο.( φωτο)

Το ενημερωτικό έγγραφο της υγειονομικής υπηρεσίας με τα αποτελέσματα των εξετάσεων των  νερών και τις απαραίτητες οδηγίες, κοινοποιήθηκαν και στον….υπεύθυνο  για τη δημόσια υγεία Δήμο Γορτυνίας! Ομολογώ ότι η ευαισθησία του και η δραστηριοποίησή του, ήταν πέρα για πέρα.. ουσιαστική, υποδειγματική και …συγκινητική.

Τύπωσε αμέσως τις τοσο ξεκάθαρες οδηγίες της υγειονομικής υπηρεσίας,  σε μια (1) χάρτινη σελίδα διαστάσεων Α4, την έβαλε σε μια νάιλον ζελατίνα και με μια…χρωματιστή παρακαλώ πινέζα και την κάρφωσε (φωτο) πάνω από τις  πέτρινες κορύττες της βρύσης.

Για την βρύση του Καλονερίου δεν έκανε τίποτα, διοτι υποθέτω ότι δεν θα δούλευε το.. φωτοτυπικό μηχάνημα…

Με όλες αυτές τις τοσο αναλυτικές….σοβαρές, υπεύθυνες ενέργειες και παρεμβάσεις του υπευθύνου αλλά και υπόλογου δήμου Γορτυνίας, εξαντλήθηκε από την πλευρά του  η υπεράσπιση, η φροντίδα, η μέριμνα, η πρόληψη, η αγωνία, η… βελτίωση, για ένα τοσο ανεκτίμητο και πολύτιμο αγαθό που λέγεται, δημόσια υγεία.

Θάθελα να προσθέσω ότι οι υπεύθυνες επιστημονικές οδηγίες της υγειονομικής υπηρεσίας, αφορού νόλες τις πήγες και τα νερά που δεν έχουν εργαστηριακά ελεγχθεί. Οπότε η τοποθέτηση ενημερωτικών σταθερών πινακίδων στις διάφορες βρύσες πηγαίων νερών, κρίνεται ενέργεια  άκρως  απαραίτητη, υπεύθυνη και σοβαρή που αφορά όλους τουςσοβαρούς δήμους  της Ελλάδας.

Επαναλαμβάνω: τους σοβαρούς δήμους, εννοώ...

ΠΑΝΟΣ Β. ΧΟΥΝΤΉΣ   19-ΣΕΠΤ-2018

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.