Η διάλυση της οικογένειας στοιχίζει στα παιδιά

Η διάλυση της οικογένειας στοιχίζει στα παιδιά

Απρίλιος 28, 2015 - 16:46
7 σχόλια

Ψυχοσωματικά προβλήματα παρουσιάζουν οι έφηβοι των διαλυμένων οικογενειών, σύμφωνα με σουηδική μελέτη

Τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία και οι γονείς τους έχουν πάρει διαζύγιο ή βρίσκονται σε διάσταση, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα, σύμφωνα με τα πορίσματα μεγάλης σουηδικής έρευνας. Μάλιστα, τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή από τα αγόρια στην εμφάνιση αυτών των προβλημάτων.

Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Μάλιν Μπέργκστρομ του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health». Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 150.000 εφήβους από 12 έως 15 ετών.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη συχνότητα και την ένταση εμφάνισης μιας σειράς ψυχοσωματικών προβλημάτων (δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, άγχος, λύπη, ζαλάδες, ανορεξία κ.ά.) με την οικογενειακή κατάσταση κάθε παιδιού. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε από τους επιστήμονες στο κατά πόσον ένα παιδί χωρισμένων γονιών είχε τη δυνατότητα να μιλήσει άνετα και με τους δύο γονείς του, όπως και στο αν είχε επαρκή χρηματική κάλυψη από αυτούς.

Μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα κορίτσια μετά τον χωρισμό των γονιών τους, αναφέρουν περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα από ό,τι τα αγόρια, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, γενικώς τα κορίτσια αντιμετωπίζουν περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα, ασχέτως της οικογενειακής κατάστασής τους, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που μετά τον χωρισμό των γονιών τους μεγαλώνουν αποκλειστικά με τον έναν γονέα και δεν έχουν επικοινωνία με τον άλλον, εμφανίζουν και τα περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα. Αντιθέτως, πιο ισορροπημένα είναι τα απιδιά τα οποία μετά τον χωρισμό, μοιράζουν τον χρόνο τους ανάμεσα στους δύο γονείς τους. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά συχνότατα υποφέρουν από στρες, λόγω των συνεχών μετακινήσεων ανάμεσα σε δύο σπίτια, όμως τα οφέλη από την επαφή και την επικοινωνία και με τους δύο γονείς είναι πολλαπλάσια.

Την τελευταία εικοσαετία, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες έχουν αυξηθεί τα διαζύγια, όπως και στη χώρα μας. Κυρίως οι λόγοι είναι οικονομικοί, κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, κάθε περίπτωση διαφέρει. Όταν υπάρχουν παιδιά, όμως, η φροντίδα και των δύο γονιών προς αυτά και η αγάπη με την οποία τα περιβάλλουν, θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν το τραυματικό για εκείνα διαζύγιο. 

Ειδήσεις: 

7 Σχόλια

Ναι μας απαγόρεψαν τα κομμούνια τον θεσμό της οικογένειας. Όποιος δε κάνει καινούρια πάει φυλακή. Μα τόσο βλακεια πια ανθρωπέ μου. Τι παίρνεις ;

23¨49 Πονηρούλη, όλο με επιχειρήματα του απάντησες ρε συ. Τι γατούλης είσαι ? Με την εξυπνάδα του κακομοίρη έτοιμη. Για το θέμα φαντάζομαι δεν θα έχεις κάτι να πεις. Τα είπες ήδη όλα.

α ρε έξυπνε που έχεις και άποψη φυτευτή, λες και δεν γνωρίζουμε τι λέει η σχολή του σικάγο και σχολή της φρανκφούρτης για την οικογένεια ... νεροκουβαλητές της πρεσβείας που έχετε και άποψη

16¨33 Ο Αϊνστάιν είχε πει "Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά για το σύμπαν δεν είμαι εντελώς σίγουρος". Εσύ προφανώς δεν προσομοιάζεις με το σύμπαν. Καλύτερα θα ήταν αν έφευγαν από τη χώρα ανθρωπάρια σαν κι εσένα, που μου έμαθες και το ποιηματάκι με τις σχολές

σου χαρίζω και τον αινστάιν και τον τρότσκυ και τον φρόυντ. ανθρωπάριο είσαι και φαίνεσαι http://redskywarning.blogspot.gr/2012/11/blog-post_20.html

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.