Η ανάπλαση της πλατείας Καρυτσιώτη και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης

Η ανάπλαση της πλατείας Καρυτσιώτη και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης

Σεπτέμβριος 09, 2018 - 14:02
1 σχόλια

Ζωηρή συζήτηση πυροδότησε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Καρυτσιώτη με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LEADER. Η συζήτηση δεν είχε μόνο να κάνει με τις «προεκλογικές εξαγγελίες» και την «πατρότητα του έργου» που ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς προσπαθεί να καρπωθεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως με το πώς ο ιστορικός αυτός χώρος θα αναδιαμορφωθεί, ώστε να διατηρηθεί η ιστορική του μνήμη και ό,τι έχει απομείνει από τον χαρακτήρα του.

Το Αγροκήπιο Καρυτσιώτη και ο χώρος του έχουν υποστεί κατά καιρούς διάφορες ισοπεδωτικές σε πολλές περιπτώσεις επεμβάσεις, όπως η δημιουργία γηπέδου. Με την ένταξή του στο πρόγραμμα LEADER, η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν χώρο λειτουργικό, αλλά παράλληλα έναν χώρο που διαφυλάττει την ιστορική του μνήμη.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιοβάς ρώτησε για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου και για το αν η λειτουργία δημαρχείου στην περιοχή υπάρχει ακόμα σαν πρόταση.

Ο δημοτικός σύμβουλος Άγγελος Καμπύλης αναφέρθηκε ακριβώς στην ιστορικότητα του χώρου, και υπενθύμισε την πρόθεση της παρούσας δημοτικής αρχής για την ανέγερση δημαρχείου εκεί, για την οποία, σημειωτέον, αν και δεν έχει εγκαταλειφθεί, όπως υπονόησε ο δήμαρχος, υπάρχει απόφαση προσφυγής επί της μελέτης του συγκεκριμένου δημαρχείου που εγκρίνει την ένσταση για τον χαρακτήρα και τη χρήση του κτιρίου, λέγοντας:

Να εγκαταλειφθεί η σκέψη για το δημαρχείο. Όταν έρθει αυτή η ανάπλαση, θα πρέπει να εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό, που θα αναβαθμίσει τον χώρο που είναι σημείο αναφοράς, τουλάχιστον για τους Αστρινούς. Το αγροκήπιο Καρυτσιώτη ήταν εφάμιλλο του Εθνικού Κήπου.

Το ζήτημα είναι πρακτικό, από τη μια, όπως το έθεσε ο κ. Μαντάς, καθώς, όπως είπε ο ίδιος κατά τη συζήτηση του θέματος, το ΔΣ πρέπει να μείνει στη γενική εικόνα προς το παρόν: «Ας μείνουμε στη γενική κατεύθυνση ότι στον χώρο πρέπει να γίνονται επεμβάσεις. Δεν θα διαλύσουμε τα πάντα, δεν θα κατεδαφίσουμε τα κτίσματα που υπάρχουν για να φτιάξουμε ένα αγροκήπιο. Η όποια επέμβαση, πρέπει να γίνει αναψηλαφώντας την αρχική εικόνα, θα πρέπει τα έργα να γίνουν με αυτόν τον τρόπο και όχι με άλλον. Δεν δηλώνω αντίθετος να υπάρχουν στοιχεία εκείνης της εποχής. Δεν υπάρχουν ούτε στεγανές αποφάσεις ούτε στεγανές αντιλήψεις, αλλά στόχοι».

Ο κ. Μαντάς, επίσης, απαντώντας στον κ. Γιοβά περί προεκλογικών εξαγγελιών, είπε: «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το 2013 ξεκινήσαμε, Υπομονή, κύριε Γιοβά, δεν διεκδικώ την πατρότητα οποιουδήποτε έργου. Δεν το κάνουμε για τις εκλογές. Κανένας υψηλός νους δεν σκέφτηκε ότι η προκήρυξη του LEADER θα γίνει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές».

Να σημειώσουμε ότι μεγάλη σημασία για τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν, έχει ο λόγος του πολίτη. Κατά την τελευταία μεγάλη μουσική εκδήλωση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στην πλατεία Καρυτσιώτη μοιράστηκαν καρτ-ποστάλ με τη σύντομη ιστορία του χώρου, ώστε να πληροφορηθεί το κοινό για το παρελθόν της πλατείας και να αναλογιστεί πώς σκέφτεται το μέλλον της.

(ΠΗΓΗ: astrosnews.gr)


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Εειι νεόκοποι ανώνυμοι δημοσιογραφισκοι - σχολιαστές .. ξεχάσατε να αφήσετε λίγη λάσπη κι εδώ.. πάμε....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.