Η Άλωση ως εκδίκηση και ο σουλτάνος Ερντογάν

Η Άλωση ως εκδίκηση και ο σουλτάνος Ερντογάν

Μάιος 30, 2016 - 18:04
0 σχόλια

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δύο εμφανίσεις του μέσα σε δύο ημέρες εκφώνησε λόγους που με τις ανάλογες τροποποιήσεις θα μπορούσαν να έχουν εκφωνηθεί από τους ενδόξους προγόνους αυτού.

Πρώτον, υπογράμμισε ότι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τα στρατεύματα του Μωάμεθ Β' είναι εκδίκηση και, δεύτερον, προέτρεψε τους μουσουλμάνους να κάνουν «όσα παιδιά τους δώσει ο Αλλάχ».

Και στις δύο περιπτώσεις, απευθυνόταν σε όλους τους μουσουλμάνους. Όχι μόνο στους Τούρκους.

Η πρώτη φράση που εκστόμισε ο Ερντογάν κατά τη μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε για να γιορτάσει το τουρκικό έθνος την Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπερέβη τα όρια της υπερηφάνειας και της ηθικής ανύψωσης της ημέρας.

Είπε, λοιπόν, ο «σουλτάνος», ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες το αξίωμα του προέδρου:

«Σήμερα γιορτάζουμε την Άλωση, η οποία έγινε πριν από 563 χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως, να ξέρετε ότι αυτό ήταν το τέλος μιας κατάκτησης, όχι η αρχή της.

Η Άλωση είναι εκδίκηση.

Όταν στην Ελλάδα στρογγυλεύουμε γεγονότα (θυμίζω: «συνωστισμός στο λιμάνι της Σμύρνης») για το καλό της φιλίας των λαών, υποτίθεται, λες και η αλήθεια βλάπτει, όταν η Ευρώπη ολόκληρη φτιάχνει, και πολύ σωστά, γέφυρες με το Ισλάμ, παρά το γεγονός ότι ένα ακραίο του κομμάτι ζει μέσα στις πόλεις της (διότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς βομβιστής αυτοκτονίας για να είναι ακραίος μουσουλμάνος, π.χ. πόσοι φανατικοί μουσουλμάνοι απαγορεύουν στα κορίτσια τους να πάνε σχολείο, πόσες γυναίκες δεν περιθωριοποιούνται στο πλαίσιο της μουσουλμανικής κοινότητας αν αποκτήσουν προγαμιαίες σχέσεις κτλ.), στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν δεν διστάζει να κηρύξει το μίσος, ουσιαστικά, όταν ταυτίζει την πτώση της πρωτεύουσας του Βυζαντίου στα στρατεύματα του Μωάμεθ Β' με την «εκδίκηση».

Η Τουρκία του Ερντογάν θεωρητικά επιθυμεί την εκγόλπωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια Τουρκία στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται σε κάθε ευκαιρία, όπου οι εφημερίδες κλείνουν με εντολή προέδρου, μια Τουρκία που αντί να αναλάβει τις ευθύνες της βάσει της συμφωνίας για το Προσφυγικό πολύ προκλητικά στέκεται πάνω και πέρα από αυτήν.

Και χθες ο Ερντογάν απηύθυνε χαιρετισμό σε όλα τα αδέλφια του: «Η Κωνσταντινούπολη ενώνει δύο ηπείρους, με χαμόγελο αλλά και δάκρυ. Σας χαιρετίζω όλους σας, έναν προς έναν, όλα τα αδέλφια μας από το Σεράγεβο ως το Μπακού. Από το Τουρκεστάν και την Κριμαία, όπως ήταν η παλιά γεωγραφία του έθνους μας. Χαιρετίζω τη Δαμασκό, τη Βαγδάτη, το Κάιρο, την Τρίπολη και όλες τις μεγάλες μας πόλεις. Υποκλινόμαστε μόνο ενώπιον του Αλλάχ».

Με αυτόν του τον χαιρετισμό ο Ερντογάν απευθύνεται σε όλους τους μουσουλμάνους. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τον Ερντογάν και τις βλέψεις του η κατάκτηση της Πόλης ήταν μουσουλμανική υπόθεση, με καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα. Μιλώντας για εκδίκηση δεν μπορεί παρά να ακούστηκε τουλάχιστον εξαιρετικά ευχάριστος στα αφτάκια των εξτρεμιστικών δυνάμεων του μουσουλμανισμού, που συνεχώς αναζητούν τέτοια ιδεολογικά όπλα και συμβολισμούς στον αιματηρό αγώνα τους.

Είναι επικίνδυνα όλα τούτα στην εποχή που ζούμε. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα ιστορικό γεγονός. Σηματοδότησε την αρχή μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του πλανήτη, χτισμένης πάνω σε μία άλλη τρανή αυτοκρατορία, τη Βυζαντινή, και ήταν αποτέλεσμα της υπεροχής ενός αποφασισμένου στρατού απέναντι σε μια κουρασμένη και άφραγκη πάλαι ποτέ υπερδύναμη η οποία μάλιστα είχε ανοίξει και τις πόρτες της, και δεν εννοώ τις ανοησίες περί κερκόπορτας.

Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται ως «εκδίκηση» το 2016 από έναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη. Είναι επικίνδυνο να γίνεται με αυτόν τον τρόπο αντιληπτή η Άλωση της Πόλης, δηλαδή ως ένα γεγονός της εκδικητικής μανίας του πάλαι ποτέ μουσουλμανισμού, τροφοδοτώντας τον εξτρεμισμό όπως αυτός ξεδιπλώνεται σήμερα.

Όλα αυτά, τα είπε χθες Κυριακή. Και σήμερα επέστρεψε με ακόμα μία δήλωση και πάλι όχι αναφερόμενος μόνο στους Τούρκους υπηκόους του -ουπς! πολίτες, ήθελα να πω: «Θα πολλαπλασιάσουμε τους απογόνους μας. Μιλούν για πληθυσμικό έλεγχο, για έλεγχο των γεννήσεων. Καμιά μουσουλμανική οικογένεια δεν μπορεί να έχει μια τέτοια προσέγγιση. Κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο του Θεού. Το πρώτο καθήκον, εδώ, το έχουν οι μητέρες».

Εκδίκηση εναντίον των απίστων, από τη μία, κάντε όσα παιδιά στείλει ο Θεός, από την άλλη, και ένας Ερντογάν που απευθύνεται σε όλους τους μουσουλμάνους της πάλαι ποτέ κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αντιληφθεί πολύ καλά ότι ο ίδιος πρέπει να πάει πίσω για να αποκτήσει την παντοδυναμία που ονειρεύεται -κυρίως για τον εαυτό του- και τους τυφλούς υπηκόους που επιθυμεί να έχει. Υπηκόους που δεν θα διαμαρτύρονται για τη φίμωση του Τύπου, καθηγητές Πανεπιστημίου που θα σιωπούν σε κάθε παραλογιά του την ώρα που ο ίδιος γνέφει ελαφρά και με νόημα στον μουσουλμανικό εξτρεμισμό.

Επικίνδυνα πράγματα σε μια πολύ επικίνδυνη εποχή.

Στη φωτογραφία, ο Σουλτάνος Μαχμούτ του Γκάζνι (971-1030), ο πρώτος σουλτάνος.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.