Η αλήθεια για το πρόστιμο για το έργο του νέου λιμένα Παραλίου Άστρους

Η αλήθεια για το πρόστιμο για το έργο του νέου λιμένα Παραλίου Άστρους

Φεβρουάριος 27, 2019 - 12:48
0 σχόλια

Κατά την επίσκεψη γνωριμίας του υποψήφιου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στο Άστρος την περασμένη Παρασκευή, ακούστηκε στην αίθουσα ότι πρόστιμο ύψους 4 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας για το έργο του νέου λιμένα στο Παράλιο Άστρος.

Ωστόσο η υπόθεση έχει εξελιχθεί και τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μάλιστα, πριν από αρκετούς μήνες ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς είχε απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο πρόστιμο. Ό,τι είχε πει τότε, του δόθηκε η ευκαιρία να τα επαναλάβει στον τηλεοπτικό αέρα του Super TV, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Εξάλλου, πρόκειται για μια περίπτωση εμπλοκής αρμοδιοτήτων, θα λέγαμε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαντάς, «η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε τον φάκελο, και το έργο ξεκίνησε. Επανειλημμένως είχαμε στείλει επιστολές για ενημέρωση στην Περιφέρεια και ποτέ δεν συγκλήθηκε η επιτροπή. Το έργο εκτελείτο με τα προβλήματα που είχε κατά καιρούς, έγιναν δύο άγονοι διαγωνισμοί και στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας προχώρησε σε διαγωνισμό με περιορισμένες προσφορές. Η μοναδική πράξη που κάναμε, ήταν η υποβολή του φακέλου και η σύμβαση που ήταν απαίτηση της Περιφέρειας, επομένως γιατί να έχει ευθύνη και να πληρώσει ο Δήμος; Είτε, επομένως, δεν έχει γίνει παράπτωμα γύρω από την εκτέλεση του έργου είτε το παράπτωμα βαρύνει την Υπηρεσία».
«Δεν γνωρίζατε ότι τα λιμενικά έργα δεν μπορούν να εκχωρηθούν σε τρίτους;», ερωτήθη ο κ. Μαντάς και απάντησε: «Είχαμε στο πρωτόκολλό μας εισερχόμενα από δύο διαφορετικές Υπηρεσίες: Από το υπουργείο Ναυτιλίας, που έλεγε ότι την υποχρέωση την έχει ο Δήμος, και την απόφαση χρηματοδότησης της Περιφέρειας ότι για να γίνει το έργο έπρεπε η προϊστάμενη αρχή να είναι η Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Ορίσαμε, επομένως, την Υπηρεσία της Περιφέρειας».

Ο Δήμος έκανε δύο προσφυγές, κατά της απόφασης του υπουργού, όπου από 4 εκατ. ευρώ το πρόστιμο έπεσε στις 300.000 ευρώ, με το αιτιολογικό ότι ο Δήμος δεν μπορούσε να πληρώσει παραπάνω, και μια δεύτερη έφεση κατά της απόφασης της ΕΔΕΛ (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου), που εισήχθη προς εκδίκαση και αυτή την υπόθεση θα την κερδίσουμε ως Δήμος, διότι αν γνωρίζαμε ότι θα εξελισσόταν έτσι η υπόθεση, δεν θα είχαμε προχωρήσει το έργο.

(ΠΗΓΗ: astrosnews.gr)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.