«Η αλήθεια για το ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο»

«Η αλήθεια για το ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο»

Νοέμβριος 30, 2018 - 18:45
0 σχόλια

Νωρίς ξεκίνησε ο κ. Τατούλης την προεκλογική του εκστρατεία. Με μια αποτυχημένη φιέστα στο Μέγαρο Χορού στη Καλαμάτα, (για το οποίο δόθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το ΕΣΠΑ συνολικά πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ) ήρθε να μας πει ότι έγινε και γίνεται κοσμογονία έργων στη Πελοπόννησο.

Λέει στους δεκάδες χιλιάδες άνεργους στη Πελοπόννησο ότι, «πάλι καλά που ήταν και το ΕΣΠΑ κι έπεσε και κανένα ψίχουλο από την τράπεζα των καπιταλιστών για εσάς τους άνεργους».

Λέει στους δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς στη Πελοπόννησο, που για δεύτερη χρονιά τα τελευταία τρία χρόνια, επλήγησαν από το δάκο και χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το εισόδημα των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των εργατών, και ας έχει την ευθύνη της δακοκτονίας η Περιφέρεια και το όλο σύστημα έχει καταρρεύσει με τις γνωστές συνέπειες, τους λέει «έρχεται η ανάπτυξη»!!!

Λέει στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες δουλειάς και με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, «πάλι καλά που είναι και οι καπιταλιστές, που είμαστε κι εμείς το πολιτικό υπηρετικό προσωπικό, ΕΕ, Κυβερνήσεις, Περιφέρεια, Δήμοι που τους δίνουμε απλόχερα κίνητρα και ζεστό χρήμα, για να κάνουν τις δουλειές τους, να έχεις κι εσύ κανένα ξεροκόμματο».

 

Καταρρέει το οδικό δίκτυο.

Δεν μπόρεσε όμως να εξηγήσει στο λαό της Πελοποννήσου πως γίνεται το 40% του ΕΣΠΑ, πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ κι άλλα τόσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Λιγνιτόσημο, τα Τομεακά των Υπουργείων δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να δίνονται για το οδικό δίκτυο, και το εθνικό οδικό δίκτυο να έχει αυτά τα χάλια, το επαρχιακό οδικό δίκτυο να είναι σμπαραλιασμένο, να καταρρέει.

Φταίει ότι η κατασκευή και η συντήρηση του οδικού δικτύου είναι υπόθεση των κατασκευαστικών ομίλων, που χρηματοδοτούνται αδρά από τον ιδρώτα του λαού και νοιάζονται για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους και όχι για φτηνά και ασφαλή έργα. Γι’ αυτό έχουμε μια φλοίδα άσφαλτο φέτος και του χρόνου πάλι τα ίδια. Πληρώνουν μια και δυο και τρεις  φορές τα λαϊκά στρώματα και δρόμους γρήγορους κι ασφαλείς δεν έχουν.

 

Αμαρτωλά έργα στο ΕΣΠΑ.

Ξέχασε να μας πει ο κ. Τατούλης, κάτι για τα αμαρτωλά έργα στη Πελοπόννησο, που είναι μάλιστα ενταγμένα και στο ΕΣΠΑ, για το Γαργαλιάνοι-Ρωμανός που κόστισε από το ΕΣΠΑ μόνο μέχρι τώρα, ένας δρόμος 11km, 37,7 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν διεκδικήσεις του εργολάβου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ξέχασε να μας πει για το Σκούρα-Πυρί που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, κόστισε 15 εκατομμύρια ευρώ κι ο πρώτος εργολάβος που παρουσίασε ότι έχει φτιάξει τη γέφυρα στον Ευρώτα, τσέπωσε 5,5 εκατομμύρια ευρώ κι έγινε καπνός.

Ξέχασε να μας πει για τις αμαρτίες στα έργα στη Μακρυνάρα, στη παράκαμψη Βουτιάνων, στα λιμάνια του Άστρους και του Ναυπλίου, στο Κουμπίλα-Λουλούδι, στο Γύθειο-Αρεόπολη, έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

 

Αθωώνει την Ε.Ε.

Ξέχασε να μας πει ότι, σε αυτό τον χορό των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν υπάρχει ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής κι αντισεισμικής θωράκισης παρόλο που ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή, κάθε χρόνο καταστρέφεται το βιος λαϊκών στρωμάτων από πλημμύρες και πυρκαγιές.

Το έκανε συνειδητά για να μην αναδειχθεί ότι τέτοια έργα, δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ για ένταξη στο ΕΣΠΑ και στα άλλα προγράμματα, γιατί δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις κόστους-οφέλους για τους καπιταλιστές.

 

Εκατομμύρια ευρώ για «φρού – φρού και αρώματα».

Την ίδια ώρα που δεν δίνεται ευρώ από το ΕΣΠΑ για τέτοια έργα κάλυψης των λαϊκών αναγκών, δίνονται 19,2 εκατομμύρια ευρώ για αναπλάσεις πλατειών και πεζοδρομίων, 15,4  εκατομμύρια ευρώ για ιερούς ναούς, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για λιμάνια για να πιάνουν κρουαζιερόπλοια, μαρίνες για να δένουν τα γιοτ οι σκαφάτοι.

Ξέχασε ο κ. Τατούλης να μας πει, που πήγαν τα 6 πακέτα ύψους 9,9 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ μόνο, για την Μυθική Πελοπόννησο και την τουριστική προβολή, που πήγαν και πότε έγιναν οι 16 δράσεις 5,2 εκατομμύρια ευρώ για την απασχόληση, που πήγαν τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ για τη Συμβουλευτική!!! και Τεχνική!!! Υποστήριξη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για το ΕΣΠΑ.

Και μιλάμε αυτά τα ποσά μόνο από το ΕΣΠΑ, γιατί υπάρχουν ανάλογα για τέτοιες «δράσεις» κι από άλλα προγράμματα.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι στη περίοδο της κρίσης, όταν βόγγαγαν και βογγούν τα λαϊκά στρώματα βρέθηκαν και βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους καπιταλιστές. Είναι πόροι που βγαίνουν από την εκμετάλλευση, τη φοροληστεία και τον ιδρώτα του λαού, που δίνονται στους καπιταλιστές με χίλιους δυο τρόπους για την καπιταλιστική ανάκαμψη, που σιτίζονται τα «τρωκτικά» μέσα από τα διάφορα προγράμματα, δράσεις και πακέτα.

 

Υπάρχει διέξοδος.

Πλούτος λοιπόν υπάρχει, πολυάριθμο κι έμπειρο επιστημονικό κι εργατικό δυναμικό έχουμε, πλούσιες παραγωγικές δυνατότητες έχει η χώρα μας (γη, κλίμα, νερά, ήλιο, ορυκτά κλπ). Είναι στο χέρι του λαού μαζί με τον αγώνα για τα καθημερινά, τα άμεσα, να βάλει στο στόχαστρο, η κοινωνία, η οικονομία να δουλεύει, να λειτουργεί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών κι όχι για το κέρδος των καπιταλιστών.

Να βάλει στόχο να πάρει ο λαός στα δικά του χέρια τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία.  

Γόντικας Νίκος

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.