Η 28η Οκτωβρίου 1940 κατά Κεραμέως

Η 28η Οκτωβρίου 1940 κατά Κεραμέως

Οκτώβριος 26, 2019 - 10:41
2 σχόλια

Και που λέτε, παιδιά μου, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε μόλις ο Μεταξάς είπε «alors, c' est la guerre!» στους Ιταλούς. Νωρίτερα, η Ευρώπη ήταν ήσυχη. Δεν έτρεχε κάστανο. Δεν είχε ανοίξει ρουθούνι. Μόλις εισέπραξε όμως ο Μουσολίνι το «όχι» από τον Μεταξά, εκείνος ο λαϊκιστής ο Αδόλφος Χίτλερ, που μέχρι τότε ζωγράφιζε λουλουδάκια στα τετράδιά του, στο άψε - σβήσε ξεσήκωσε τη Γερμανία και ενέπνευσε ένα ολόκληρο έθνος να εξαπλώσει στην Ευρώπη το μίσος, τη βία και...

... τον λαϊκισμό! Τον λαϊκισμό, ο οποίος με ακραίες φωνές σήμερα επιδιώκει να δυναμώσει.

Τον λαϊκισμό, ενάντια στον οποίον ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες -που τότε ήταν αλληλέγγυοι και αλτρουιστές, ενωμένοι σαν μια γροθιά, καθώς αυτό είναι έμφυτη τάση του Έλληνα.

Τα παραπάνω είναι η ιστορία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως, υπουργού Παιδείας, για την ημέρα.

Η Νίκη Κεραμέως στο μήνυμά της αναφέρει:

«Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς:

»Πρώτον: Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

»Δεύτερον: Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας. Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν. Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα.

»Τρίτον: Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη, καθώς και να καλλιεργήσουμε μια πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας. Η αναζήτηση  της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης  αξιόπιστων  ιστορικών πηγών, αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να αναπτύξει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο.

»Αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ιστορικής κληρονομιάς μας, μπορούμε να διδάξουμε και να διδαχτούμε από το παρελθόν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παρόν και το μέλλον».

Πρώτον, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεκινήσει έναν χρόνο προτού ο Ιωάννης Μεταξάς πει στον Ιταλό «λοιπόν, έχουμε πόλεμο». Είναι απαράδεκτο ένα τέτοιου μεγέθους λάθος σε ανακοίνωση υπουργείου, και μάλιστα του Παιδείας. Δεύτερον, ο λαός μας εναντιώθηκε στον φασισμό, λέξη η οποία δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο του υπουργείου. Αντ' αυτού, ο λαϊκισμός αναδεικνύεται σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κυρίαρχο εχθρό, στον οποίο πρέπει να απαντήσουμε με αλληλεγγύη, αλτρουισμό και αυταπάρνηση.

Υποτίθεται ότι το υπουργείο θέλει να προωθήσει τη γνώση των ιστορικών γεγονότων. Εδώ δεν θέλει ολόκληρη υπουργός να συμπεριλάβει την ιστορική αλήθεια σε ένα κείμενο για την 28η Οκτωβρίου και στρογγυλεύει τα πράγματα, θα ασχοληθούμε, ας πούμε, με τον Εμφύλιο -ιστορική περίοδος η οποία αποδεικνύει περίτρανα τα περί έμφυτης ενότητας της φυλής μας...

Δεν ασχολούμαστε με τα υπόλοιπα περί διαδραστικής σχέσης με το παρελθόν. Διότι αν έχουν βρει το υπουργείο Παιδείας και η υπουργός τον τρόπο να διαδράσουμε με το παρελθόν, πρέπει να τους δώσουμε το Νομπέλ φυσικής.

Αν το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να διατώσει σε ένα μήνυμα τι γιορτάζουμε μεθαύριο και να βάλει τα γεγονότα στη χρονολογική τους σειρά, αν δεν υπάρχει ένας σύμβουλος, ένας γραμματέας εκεί μέσα να συντάξει ένα κείμενο της προκοπής, τι συζητάμε;..

Βάλτε εκπαιδευτικούς στα σχολεία, τουλάχιστον, διότι μπαίνει Νοέμβρης και τα κενά δεν έχουν καλυφθεί.

Ως προς το μήνυμα... ελήφθη, όβερ.

 

Γαλανιάδη Εύα

 


2 Σχόλια

Η Ελλάς τότε είχε φασιστικό καθεστώς. Οπότε δεν ξεσηκωθήκαμε ενάντια στον φασισμό. Η Ελλάς οργανωμένη καλά από ένα φασιστικό καθεστώς, έγραψε λαμπρή ιστορία. Ο φασίστας (ας μην κρυβόμαστε) Μεταξάς έβαλε πάνω απτην ιδεολογία του , την πατρίδα και πολέμησε τους ομοιδεάτες του . (Φασιστικά χαιρετούσαν μέχρι και τα νηπιαγωγεία τότε).

Ο σπουδαίος (άξιος σπουδής) παιδαγωγός, φιλόσοφος και θεολόγος Ευάγγελος Παπανούτσος, αμετακίνητος δημοκράτης και συνεπής αντιφασίστας, είπε χαρακτηριστικά επ’ αυτού: «…ο ελληνικός φασισμός έθαψε στα βουνά της Αλβανίας τον ιταλικό». Επίσης, γιά την κάθε λογής και προέλευσης «αριστεράντζα» ο πόλεμος τότε κατά της Ιταλίας δεν ήταν καθόλου πατριωτικός (καθώς ο πατριωτισμός είναι μια … μικροαστική προκατάληψη και δυνάμει εκτρέπεται σε επικίνδυνο Εθνικισμό)

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.