Χρυσοχοΐδης όπως... Τζιούμης: Ισοκατανομή των προσφύγων στους Δήμους προκρίνει το υπουργείο

Χρυσοχοΐδης όπως... Τζιούμης: Ισοκατανομή των προσφύγων στους Δήμους προκρίνει το υπουργείο

Οκτώβριος 18, 2019 - 08:40
3 σχόλια

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τη μεταφορά 20.000 προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα θα έως τέλος Νοεμβρίου – το πολύ ως τις αρχές Δεκεμβρίου- ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Έτσι, προσδιορίζεται χρονικά αφενός η μεταφορά των ανθρώπων που ζουν υπό άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς και αφετέρου η επιχείρηση ανακούφισης των νησιών που έχουν επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, εξαιτίας της συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, ενώ παράλληλα τίθεται ένα χρονοδιάγραμμα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Ασφαλώς το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία, και παρά το γεγονός ότι έρχεται χειμώνας, είναι βέβαιον ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα αυξηθούν.

Παράλληλα, ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός επεσήμανε ότι στην ενδοχώρα θα μεταφερθούν οικογένειες κυρίως, ενώ είπε ότι ότι θα γίνει ισοκατανομή σε όλους τους Δήμους της χώρας, κάτι που είχε προκρίνει ως δίκαιο, θυμίζουμε, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, όταν, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε ότι, εφόσον η Τρίπολη ήδη φιλοξενεί πρόσφυγες, πρέπει να αναλάβουν και άλλοι Δήμοι της χώρας την ευθύνη και κατόπιν να συζητηθεί αν θα έρθουν και νέοι φιλοξενούμενοι στον Δήμο μας.

Πάντως, ο κ. υπουργός και το επιτελείο του προσανατολίζεται στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία, σε διαμερίσματα, ακόμα και σε βιομηχανικά πάρκα και κτίρια που πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, ενώ τόνισε ότι απομακρύνεται η σκέψη φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών σε στρατόπεδα.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Jason Hepps, προκειμένου να συζητήσουν για τη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη μας, όπου από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2020.

Η αισιοδοξία βέβαια από την πράξη, απέχει. Και το αναφέρουμε αυτό επειδή πολύ πρόσφατα ειπώθηκε από τον κ. Philippe Leclerc, τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας με τον οποίον ο τέως δήμαρχος Δημήτρης Παυλής είχε υπογράψει τη σύμβαση για τη στέγαση 300 προσφύγων σε διαμερίσματα τον Φεβρουάριο του 2018, ο τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξει.

Εξάλλου, ο κ. Leclerk είχε πει ήδη από το 2018 ότι: «Μετά το 2019 ο στόχος είναι όλο και περισσότερο το πρόγραμμα να υλοποιείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσα από συμφωνίες με τους Δήμους. Η Ύπατη Αρμοστεία ενδέχεται να κρατήσει έναν πιο εποπτικό ρόλο».

Είναι έτοιμοι οι Δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων;

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι η Ελλάδα θα σηκώσει -και αυτό είναι πασιφανές- το βάρος του προσφυγικού έως χθες, μεταναστευτικού σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση. και πρέπει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και το επιτελείο του να πιέσουν την ΕΕ, η οποία διαθέτει χρήματα για τα προγράμματα που «τρέχουν», αλλά πέρα από κάποιες ανακοινώσεις συμπαράστασης δεν ακουμπά το πρόβλημα καθώς πολλές χώρες αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόφυγες και μετανάστες στα εδάφη τους.

 

Γαλανιάδη Εύα


3 Σχόλια

Κύριε Τζούμη αντί να ζητάτε ν έρθουν στην πόλη μας και άλλοι φοιτητές , συμβιβαζόσαστε με το να έρχονται πρόσφυγες? 'Εχουμε πρόσφυγες δε θέλουμε άλλους. Όταν τελειώσουν τα κονδύλια τι θα τους κάνετε?

ΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ. ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ Ο ''ΚΑΘΙΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ'' ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΝΕΝΑΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.