Χρυσά «μωρά »...(video)

Χρυσά «μωρά »...(video)

Αύγουστος 03, 2015 - 00:34
0 σχόλια

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18, που έλαβε χώρα στον Βόλο, η Εθνική Ελλάδας, κερδίζοντας στον τελικό με 64-61 την Τουρκία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έκανε μεγάλη ανατροπή απέναντι στους Τούρκους, που ήταν κάτοχοι του τίτλου στις τελευταίες δύο διοργανώσεις, και πάτησε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 2008 και το Ευρωπαϊκό U18 του Πύργου .

Συγκλονιστική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Έλληνες διεθνείς στο τέταρτο δεκάλεπτο, επέστρεψαν από το -14 και κατέκτησαν πανάξια το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την αντίπαλό τους. Τρίτη πλασαρίστηκε η Λιθουανία, που κέρδισε στο «μικρό» τελικό τη Βοσνία . Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έπαιξε για 40’ κι είχε 23 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ, ο Γιώργος Παπαγιάννης συμπλήρωσε 12 πόντους, 15 ριμπάουντ και τρία κοψίματα, ο Ιάκωβος Μιλεντίγεβιτς πέτυχε καθοριστικούς πόντους στο φινάλε, «σταματώντας» στους οκτώ, λύσεις έδωσαν και ο Διονύσης Σκουλίδας με το Νίκο Δίπλαρο, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Νευρικά ξεκίνησε η Εθνική μας στον τελικό, που βρέθηκε να χάνει με 19-12 στο τέλος της πρώτης περιόδου, έχοντας χαμηλά ποσοστά ευστοχίας και πολλά λάθη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Τούρκοι πέτυχαν οκτώ πόντους από τις λανθασμένες ενέργειες των νεαρών διεθνών μας, ενώ πήραν κι άλλους δέκα από τον πάγκο τους. Προηγήθηκαν ακόμα και με δέκα πόντους (9-19), πριν από το τρίποντο του Νίκου Δίπλαρου που «μάζεψε» την κατάσταση στο φινάλε του δεκαλέπτου. Με καλή κυκλοφορία της μπάλας και σωστές επιλογές στην επίθεση, έχοντας και «ζεστό» χέρι από την περιφέρεια (5/10 αντί 2/7 της «γαλανόλευκης»), οι Τούρκοι ξέφυγαν στο 25-14 στο 12’, αλλά και πάλι η ελληνική ομάδα δεν αποθαρρύνθηκε και με τους Δίπλαρο και Βασίλη Χαραλαμπόπουλο πλησίασε στο 25-21 τρία λεπτά αργότερα. Ωστόσο, οι αγχωμένοι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου έκαναν νέα λάθη, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν Ούλκερ και Κορκμάζ για να φέρουν ξανά τη διαφορά στους +10 για την ομάδα τους (21-31 στο 17’) και να της δώσουν τη μέγιστη τιμή της στο ημίχρονο (25-37).

Η χώρα μας είχε μόλις 34% στα σουτ εντός παιδιάς και συνολικά έντεκα λάθη, αντί τεσσάρων των αντιπάλων που είχαν και δέκα κλεψίματα, εκμεταλλευόμενοι κάθε κενό των διεθνών μας που δεν έδειξαν να έχουν καθαρό μυαλό. Μεταμορφωμένη εμφανίστηκε η Εθνική Ελλάδας στο δεύτερο μέρος και μείωσε άμεσα στους τέσσερις πόντους (35-39), αλλά οι αντίπαλοι διατήρησαν τον έλεγχο και έστειλαν ξανά τη διαφορά σε διψήφια νούμερο (28-48). Με τον Χαραλαμπόπουλο να φθάνει τους 16π. και τον Γιώργο Παπαγιάννη τους 8π. το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε στο 41-48, χωρίς ουσιαστικά τίποτα να έχει κριθεί.

Το τέταρτο φάουλ του Ομέρ Αλ έδωσε χώρο στους διεθνείς μας, που πίεσαν κι άλλο στην άμυνα, ειδικά ο Διονύσης Σκουλίδας πάνω στον Τορκμάζ, ενώ με τον Ιάκωβο Μιλεντίγεβιτς η Ελλάδα μείωσε σε 48-43 και ο Παπαγιάννης έφερε τους δύο αντιπάλους στο τρίποντο (45-48 στο 32’). Ξανά από την περιφέρεια ο Μιλεντίγεβιτς έφερε τις δύο ομάδες στα ίσα (48-48) και η εξέδρα πήρε… φωτιά. Ο ίδιος παίκτης, μάλιστα, έδωσε και το προβάδισμα στη χώρα μας, 57-54 στο 36’! «Χέρι χέρι» κινήθηκαν οι Εθνικές μέχρι και το τελευταίο λεπτό, με τον τελικό να πηγαίνει στη… ρουλέτα των βολών. Ο Χαραλαμπόπουλος αποδείχθηκε… κρύο αίμα, ευστόχησε και στις τέσσερις που κλήθηκε να εκτελέσει στα τελευταία 17’’, έβαλε μία και ο Δίπλαρος και η ελληνική ομάδα ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης. Αντίθετα, ο Κορκμάζ αστόχησε και στις δύο στο φινάλε, καταδικάζοντας την ομάδα του.

Διαιτητές: Ρίζικ (Ουκρανία), Ματζόνι (Ιταλία), Καρντούμ (Κροατία). Δεκάλεπτα:

12-19, 25-37, 41-48, 64-61.

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 3, Μιλεντίγεβιτς 8 (2), Φλιώνης 2, Μουράτος 2, Σκουλίδας 8 (2τρ, 6 ριμπ.), Χρηστίδης, Δίπλαρος 6 (1), Παπαγιάννης 12 (15 ριμπ., 3 τάπες), Χαραλαμπόπουλος 23 (2τρ, 8 ριμπ., 4 ασίστ).

Τουρκία (Ντερίν): Αλ 10, Οντσέλ, Τασκιράν 12, Ουλκέρ 13, Κορκμάζ 15, Ντουρμάζ 3, Γκαζί 2, Μπαϊράκ 4, Γιουρτσεβέν 2.

Πηγή: superbasket.gr

Video: 

Greece v Turkey - Final Highlights - 2015 U18 European Championship Men


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.