Χρήσιμες συμβουλές για επιδοτούμενα προγράμματα

Χρήσιμες συμβουλές για επιδοτούμενα προγράμματα

Ιανουάριος 29, 2019 - 07:43
0 σχόλια

Τα οφέλη των επιδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων

Τα επιδοτούμενα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, Leader, Αναπτυξιακού Νόμου κτλ. αποτελούν έναν από τους λιγοστούς πλέον τρόπους για μια επιχείρηση να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της, δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει ριζικά τις δανειοδοτήσεις. Ανάλογα με το εκάστοτε πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους, να πραγματοποιήσουν κτιριακές επεμβάσεις, να αυξήσουν το προσωπικό τους, να προβάλουν και να προωθήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, να αποκτήσουν πιστοποιήσεις ποιότητας και πολλά άλλα που θα δώσουν μια «ανάσα» στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Χρήσιμες συμβουλές

Για μια επιτυχημένη επένδυση μέσω επιδοτήσεων από αναπτυξιακά προγράμματα, αρκεί να δράσετε έξυπνα, γρήγορα, με λογική και σύνεση. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Επενδύστε σε εξοπλισμό που πραγματικά χρειάζεται η επιχείρηση σας

Μην μπείτε σε κόπο και έξοδα για να αποκτήσετε εξοπλισμό που ενδεχομένως να μην συμβαδίζει με τις συνθήκες της αγοράς και τις ανάγκες της εποχής. Πριν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε μια επένδυση αναλογιστείτε κατά πόσο θα έχει θετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα σας. Αν δεν υπήρχε η επιδότηση θα τα αποκτούσατε ποτέ? Σκεφτείτε το.

Αποκτήστε συγκριτικό πλεονέκτημα

Είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσετε από τώρα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού σας, λαμβάνοντας υπόψη το που αναμένεται να κινηθεί η αγορά. Τα οφέλη από μια επιδότηση μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στο να ξεχωρίσετε στο κλάδο σας, αν τα εκμεταλλευτείτε σωστά.

Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τα ίδια κεφάλαια για την επένδυση

Σε προηγούμενα προγράμματα, πολλοί εμφάνιζαν με διάφορα τεχνάσματα ότι διαθέτουν επάρκεια ιδίων κεφαλαίων, όταν όμως ερχόταν η ώρα να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά για να φθάσουν στο απαιτούμενο ποσοστό ολοκλήρωσης και να εκταμιεύσουν την επιδότηση, βρίσκονταν σε αδιέξοδο. Με δεδομένο λοιπόν ότι και οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων, πολλές επενδύσεις έμειναν ανολοκλήρωτες.

Σιγουρευτείτε ότι έχετε τους σωστούς συμβούλους στο πλευρό σας

Στραφείτε σε ανθρώπους με εμπειρία που θα σας συμβουλεύσουν σωστά και θα σας καθοδηγήσουν προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Το κόστος που θα επωμισθείτε περιλαμβάνεται στο ποσό της επιδότησης.

Ενεργήστε άμεσα

Μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να καταθέσετε τον φάκελό σας. Ενδεχομένως να μην έχετε τη δυνατότητα για αναθεωρήσεις, αλλαγές και διορθώσεις.

Χρησιμοποιείστε τις επιδοτήσεις με σύνεση

Οι επιδοτήσεις είναι σαφώς χρήσιμα εργαλεία, αλλά καλό θα είναι να μην επηρεάζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησής σας. Μην βασίζεστε αποκλειστικά στην επιδότηση.

Τι να προσέχετε στον σύμβουλο επενδυτικών προγραμμάτων

Η σωστή επιλογή του συμβούλου αποτελεί τη βάση για ένα επιτυχημένο επενδυτικό σχέδιο, τόσο στην υποβολή της πρότασης όσο και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου. Πριν την επιλογή του συμβούλου θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι:

Υπάρχει επαγγελματική υπόσταση και αποδεδειγμένη εμπειρία στις υποβολές αιτήσεων. Πρέπει ο εκάστοτε σύμβουλος να είναι σε θέση να σας δείξει το πελατολόγιο καθώς και προηγούμενα έργα του.
Είναι συνεχώς διαθέσιμος και υπάρχει άμεση και συχνή επικοινωνία μαζί σας.
Διαθέτει γραφεία εύκολα προσβάσιμα σε εσάς ώστε να μπορείτε να έχετε πιο προσωπική επαφή καθώς τα προγράμματα αυτά διαρκούν 2-3 χρόνια.
Απαντά πάντα στις ερωτήσεις σας, με σαφή αναφορά σε σημεία του οδηγού της προκήρυξης, δείχνοντας την απαραίτητη προθυμία για τυχόν διευκρινήσεις.
Σας καθοδηγεί να συλλέξετε εγκαίρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και σας επισημαίνει όλες τις προθεσμίες για τις εκάστοτε διαδικασίες.
Υπάρχει ορθολογική κοστολόγηση η οποία θα είναι αντίστοιχη με τις υπηρεσίες που θα προσφερθούν και την περιπλοκότητα του προγράμματος.

 

Κίνδυνος από απατεώνες

Επιβάλλεται οι επιχειρηματίες να δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι, που υπό την υπόσχεση χρηματοδότησης, εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες και αποσπούν χρηματικά ποσά. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως με δύο μορφές:

Στη πρώτη περίπτωση ζητούν προκαταβολή ακόμα και πριν τη δημοσίευση της προκήρυξης του προγράμματος με το πρόσχημα «να προλάβετε να υποβάλετε την αίτηση σας πριν από τους υπόλοιπους». Μην εμπιστεύεστε τα λεγόμενα οποιουδήποτε που δεν στηρίζονται στην επίσημη ανακοίνωση της προκήρυξης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αυτοί που μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης ζητούν προκαταβολές «για να πάρετε την επιδότηση που δικαιούστε» ακόμα και αν δεν τη δικαιούστε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα με βάση τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να μην καταβάλλετε ποτέ χρηματικά ποσά αν δεν έχετε υπογράψει πρώτα την αντίστοιχη σύμβαση.

Πιο σημαντικό όλων είναι να υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον τόσο από τον επιχειρηματία όσο και από το σύμβουλο για την επιτυχία του επενδυτικού σχεδίου. Τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα είναι αναμφισβήτητα χρήσιμα εργαλεία, που μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρησή σας. Χρησιμοποιήστε τα σωστά και αποδοτικά.

businesslab.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.