Το χωριό Δήμητρα και η ΙΜ Παναγίας Κλειβωκάς, το μετέωρο της Γορτυνίας

Το χωριό Δήμητρα και η ΙΜ Παναγίας Κλειβωκάς, το μετέωρο της Γορτυνίας

Φεβρουάριος 12, 2017 - 18:19
0 σχόλια

Η Δήμητρα (έως 1928 Δίβριτσα) είναι ορεινό χωριό του Δήμου Γορτυνίας στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Αρκαδίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 103 μόνιμους κατοίκους.

Ο οικισμός έφερε αρχικά την ονομασία Δίβριτσα, η οποία είναι αρβανίτικης προέλευσης και προσδιορίζει έναν τόπο με πολλά νερά. Το 1928 έλαβε τη σημερινή του ονομασία (Δήμητρα) από το αρχαίο Ιερό της Ελευσίνιας ή Αλούσιας Δήμητρας, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται στην περιοχή.

Η πρόσβαση γίνεται από το Λεβίδι και μέσω του δρόμου 111 κατευθυνόμαστε προς τη Δάφνη Αχαΐας και από κει φτάνουμε στη Δήμητρα περνώντας δίπλα από τη λίμνη του Λάδωνα. Επίσης άλλη δυνατή πρόσβαση είναι μέσω της διαδρομής Βυτίνα – Λαγκάδια -Τρόπαια.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την αρχιτεκτονική των σπιτιών με πελεκητή πέτρα, να γευτεί ντόπιους και εκλεκτούς μεζέδες από τις ταβέρνες στην πλατεία του χωριού και να διανυκτερεύσει στον μοναδικό ξενώνα της περιοχής, που βρίσκεται σε ένα παλιό τριώροφο, πετρόχτιστο αρχοντικό χτισμένο το 1850 από Λαγκαδινούς μαστόρους. .
Το χωριό, η Δήμητρα Γορτυνίας είναι ένα χωριό αποκάλυψη της ορεινής Αρκαδίας κοντά στο Λάδωνα και μάλιστα σε κομβικό σημείο, ανάμεσα στα χωριά του Μαίναλου και του Χελμού.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.Αποτελεί μια πολύ καλή βάση για δραστηριότητες στον Λάδωνα, ο οποίος στα όρια Αρκαδίας και Αχαΐας είναι ένας από τους ωραιότερος ποταμούς της Πελοποννήσου, με τα νερά του να σχηματίζουν την εντυπωσιακή λίμνη των 6.000 στρ. Τα νερά του κατρακυλώντας από τις πλαγίες του Χελμού στην καρδιά της ορεινής Αχαΐας, διασχίζουν την δυτική Αρκαδία κι ενώνονται με τις πηγές του Αλφειού στα σύνορα με την Ηλεία. Με μήκος που ξεπερνά τα 60 χλμ θεωρείται η νέα τάση για τους ανθρώπους που ασχολούνται με εναλλακτικά σπορ. Μπορείτε να συμμετέχετε σε προγράμματα kayak, rafting, canyoning, ή ιππασία,mountain bike, jeep, τοξοβολία και προσανατολισμό βουνού.

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΒΩΚΑΣ

Η Μονή της Παναγίας της Κλειβωκάς ή αλλιώς Παναγία ή Ζωναρίτισσα, βρίσκεται κοντά στα χωριά Κοντοβάζαινα και Δήμητρα στην επαρχία Γορτυνίας, στον Νομό Αρκαδίας. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στην είσοδο σπηλιάς, η οποία λόγω βάθους και στενής διαμέτρου από ένα σημείο και μετά είναι ανεξερεύνητη.

Η τραχιά φυσιογνωμία του τοπίου και το δύσβατο και απροσπέλαστο σχεδόν του εδάφους έχει τροφοδοτήσει πολλούς θρύλους και παραδόσεις σχετικά με την εύρεση της εικόνας της Θεομήτορος και την κτίση του μοναστηριού.

Κατά μια παράδοση, η εικόνα της Παναγίας, που λέγεται ότι είναι μια από τις έντεκα του Απόστολου Λουκά, ήταν στο σημείο όπου σήμερα είναι το εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Κάτω Κλειβωκά, στη θέση Μπέλκος, όπου στην προχριστιανική περίοδο λατρευόταν η θεά Αλουσία Δήμητρα. Στο σημείο αυτό υπήρξε μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Το μοναστήρι αυτό διαλύθηκε και ο ναός κατεστράφη επί τουρκοκρατίας και πιθανότατα κατά την απόβαση του Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο κατά τα έτη 1825-1828.

Για την τύχη της θαυματουργής εικόνας δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο. Κατά μίαν άποψη, οι Χριστιανοί, οι οποίοι ήξεραν καλά τα κατατόπια και τις ασφαλείς κρυψώνες, μετέφεραν την εικόνα στη σπηλιά, όπου την έκρυψαν, και από το δύσβατο και μυστικό μονοπάτι πήγαιναν και προσεύχονταν. Κατά άλλη άποψη-παράδοση και θρύλο, λέγεται ότι η εικόνα ευρέθη μετά από σχετικό όνειρο από χωρικό, που καταγόταν από το διπλανό χωριό Δήμητρα Αρκαδίας.

Το εκκλησάκι κατασκευάστηκε στο τέλος της περασμένης εκατονταετίας από τον Κοντοβαζαινίτη Σοφιανόπουλο, εγκαταστημένο στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το κλιμακοστάσιο κατασκευάστηκε δέκα χρόνια αργότερα με δαπάνη του ιδίου.

Από την κτίση του και μετά, το μοναστήρι λειτούργησε σαν γυναικεία μονή. Τη μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε επί ηγουμενίας της Μοναχής Μακαρίας Καρρά. Σήμερα, στο μοναστήρι διακονεί μία μόνο μοναχή, η Χριστοδούλη, η οποία βρίσκεται εκεί από το 1953.

Γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα, της Ζωοδόχου Πηγής. Στα παλαιότερα χρόνια η γιορτή συνδυαζόταν με λαμπρά πανήγυρη στα Φραγκάλωνα και θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά και κοσμικά γεγονότα όλων των γύρω χωριών.

Δυστυχώς, αυτό το έθιμο εξέλειψε και περιορίστηκε μόνο σε προσκύνημα στη χάρη της. Τελευταία καθιερώθηκε άλλη μια γιορτή στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας, με μια προσπάθεια αναβίωσης του παλιότερου εθίμου.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.