Χώρα της αυθαιρεσίας, των αυθαιρέτων και της μηδενικής πολιτικής πρωτοβουλίας

Χώρα της αυθαιρεσίας, των αυθαιρέτων και της μηδενικής πολιτικής πρωτοβουλίας

Οκτώβριος 15, 2019 - 13:02
0 σχόλια

Διαβάζουμε ότι για ακόμα μία φορά παίρνουν παράταση οι δηλώσεις αυθαιρέτων. Και ότι αυτή τη φορά θα είναι η τελευταία παράταση που θα δοθεί.

Δέκα χρόνια τώρα, δίνονται παρατάσεις για τη δήλωση αυθαιρέτων.

Και όλες ήταν οι τελευταίες.

Ακόμα και μετά την καταστροφή στο Μάτι πέρυσι τον Ιούλιο, που η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την χρησιμοποίησε επικοινωνιακά όσο τίποτε άλλο στον προεκλογικό της αγώνα. Το κυβερνητικό κόμμα που υποτίθεται ότι θα έβαζε τάξη στα ασυμμάζευτα, προσανατολίζεται στο να δώσει ακόμα μία παράταση και μάλιστα εξάμηνη για τις δηλώσεις των αυθαιρέτων.

Εφέτος τον Ιούλιο συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την πρώτη ρύθμιση Σουφλιά για τους ημι-υπαίθριους.

Ως πότε σχεδιάζεται να δίνονται παρατάσεις για τις δηλώσεις των αυθαιρέτων;

Ώσπου να γίνει όλη η χώρα ένα αυθαίρετο;

Μηδενική είναι η πολιτική πρωτοβουλία σε αυτόν τον τομέα. Αν ήθελαν στην κυβέρνηση να είναι σοβαροί, θα έπρεπε να δώσουν τρεις μήνες διορία το πολύ και να προειδοποιήσουν ότι εφόσον τα ακίνητα δεν δηλωθούν, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες εκ του Νόμου κυρώσεις στους ιδιοκτήτες. Μια εξάμηνη παράταση, η οποία σχεδιάζεται να δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, πού θα χρησιμεύσει; Στη συλλογή προστίμων, ασφαλώς. Αλλά μόνον εκεί.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος στο ρεπορτάζ του στην «Καθημερινή» (25/9/19) αναφέρει την καλή πλευρά αυτής της κατάστασης: Από το 2010, λέει, όλα τα έσοδα καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο, ήτοι 1.035.774.723 ευρώ από τη ρύθμιση Μπιρμπίλη και 2.393.798.075 ευρώ από τους νόμους Παπακωνσταντίνου, Καλαφάτη και Σταθάκη, συνολικά, 3,4 δισ. ευρώ.

Αλλά: Πού πάνε αυτά τα χρήματα; «Το Πράσινο Ταμείο έχει με διαδοχικές ρυθμίσεις ''απομακρυνθεί'' πολύ από την αρχική του αποστολή, που ήταν να διαθέσει τα πρόστιμα για να αποκτηθούν ελεύθεροι χώροι στις επιβαρυμένες από την αυθαίρετη δόμηση περιοχές», όπως σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Από το 2009 έχουν δηλωθεί  2.011.697 αυθαίρετα.Πόσα έχουν δημιουργηθεί από τότε; Εκτός από τα πρόστιμα, ποιο το όφελος από τις συνεχείς παρατάσεις;

Για να μην μιλήσουμε για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις που έχουν αποφασιστεί εδώ και είκοσι χρόνια αλλά καμία κυβέρνηση, περιφέρεια ή δήμος δεν βάζει μπρος τις μπουλντόζες.

Μηδενική πολιτική πρωτοβουλία για να έχουμε μηδενικό πολιτικό κόστος.

Και κράτος... μονίμως στο μηδέν.

Η φωτογραφία, από τη Μάνδρα Αττικής και τη φονική πλημμύρα του 2018. Να θυμίσουμε, επειδή ξεχνάμε εύκολα ως πολίτες, ότι ο ίδιος ο Δήμος Μάνδρας είχε χτίσει αυθαίρετα επάνω σε ρέμμα μηχανοστάσιο.

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.