Χειμώνας στις γειτονιές των Δολιανών Κυνουρίας

Χειμώνας στις γειτονιές των Δολιανών Κυνουρίας

Δεκέμβριος 09, 2017 - 21:02
0 σχόλια

Τα Δολιανά είναι στην πραγματικότητα δυο ή καλύτερα περισσότερα χωριά: τα Άνω Δολιανά που βρίσκονται στα σύνορα των επαρχιών Κυνουρίας και Μαντινείας (υψόμετρο 1050 μέτρα) στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα (Μαλεβού) και τα Κάτω Δολιανά που βρίσκονται δίπλα στον κάμπο της Θυρέας προς τις μεσημβρινές πλαγιές της οροσειράς Ζάβιτσα.

 

Άνω - Κάτω

Τα Άνω Δολιανά ήταν η θερινή κατοικία των Δολιανιτών, ενώ τα Κάτω Δολιανά υπήρξε η χειμερινή κατοικία και σήμερα αποτελεί την κύρια κατοικία των περισσότερων Δολιανιτών. Χρονικό ορόσημο αυτής της ετήσιας μετακίνησης ήταν η γιορτή του Αγ. Γιώργη (23 Απριλίου) όπου οι κάτοικοι άφηναν να χειμαδιά και κατευθύνονταν για τα Άνω Δολιανά για να περάσουν τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού μέχρι τον Νοέμβριο (έως την συγκομιδή των κάστανων). Τα Άνω Δολιανά βρίσκονται ανάμεσα σε ένα δάσος ήμερης και άγριας Καστανιάς με αξιοζήλευτη φυσική ομορφιά. Παράλληλα η βλάστηση εμπλουτίζεται με καρυδιές, κερασιές, μηλιές, βισινιές και άλλη φυσική βλάστηση που χαρίζει ένα απέραντο πράσινο στην περιοχή. Το φυσικό αυτό περιβάλλον σε συνδυασμό με το δασικό χωριό προσδίνει και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Τα Κάτω Δολιανά περιβάλλονται από ένα εκτεταμένο ελαιώνα που παράγει εκλεκτής ποιότητας λάδι.

 

Οι γειτονιές

Τα χωριά μας, όπως όλα τα χωριά της χώρας μας, χωρίζονται σε γειτονιές. Στα Ανω Δολιανά έχουμε τις γειτονιές Μεσοχώρι, Τσάκωνα, Αγιώργη, Κωλεταίϊκα, Αγγελαίϊκα, Πουλημεναίϊκα, Λουτσίτσα, Τσιρικαίϊκα, Ρεικάκια, Κόντη κτλ. Στα Άνω Δολιανά ανήκουν και οι συνοικίες Κούβλι και Δραγούνι που βρίσκονται λίγο πιο μακρυά από το κεντρικό χωριό. Οι γειτονιές στα Κάτω Δολιανά είναι ο Καστανιάρης, το Παλαμίδι, το Νέο Καμινάρι, στη Σέση κτλ. Τα κάτω Δολιανά περιλαμβάνουν επίσης και τα μικρότερα χωριά Καμινάρι, Προσήλια ή Αρτσίνα και Ρουνέικα.

 

Το ραντεβού με την Ιστορία

Η πρώτη γραπτή αναφορά που συναντάμε για τα Δολιανά είναι το 1700 σε μια έμμετρη επιστολή ενός ‘Ιωάννου, κατοίκου Τριπόλεως’: «..Επτακοσιοστώ προς τούτοις και χιλίω έτει τω σωτηρίω, γαμηλιώνος πρώτη Δολιαν’ ευρισκόμενος..». Τα Δολιανά έγιναν γνωστά σε όλο τον ελληνισμό ύστερα από την νικηφόρα μάχη που έγινε στα Άνω Δολιανά στις 18 Μαϊου 1821 εναντίον των Τούρκων. Στη μάχη αυτή έλαβαν μέρος κυρίως Δολιανίτες υπό την αρχηγία όμως του Νικήτα Σταματελόπουλου ή ‘Νικηταρά’ (από το χωριό Τουρκολέκα της επαρχίας Μεγαλοπόλεως που μαζί με τα παληκάρια του έσπευσε για βοήθεια. Ύστερα από την μάχη αυτή ο Νικηταράς παίρνει το προσωνύμιο ‘Τουρκοφάγος’.

 

Δήμος Δολιανών

Τα Δολιανά ανακηρύχτηκαν Δήμος με δήμαρχο τον Λ. Κωνσταντίνου το 1834. Η σφραγίδα του Δήμου των Δολιανών απεικόνιζε ένα τσοπανόπουλο να παίζει την φλογέρα του κάτω από ένα δέντρο (κατά πάσα πιθανότητα στην αυλή της εκκλησίας της Παναγίας της Κουβλιώτισας). Η σφραγίδα αυτή πέρασε στον Κεντρικό Πατριωτικό Σύλλογο «Δολιανά Κυνουρίας» ως συνέχεια της ιστορίας του Δήμου και αποτελεί μέχρι και σήμερα την σφραγίδα του Συλλόγου μας.

 

Η αρχή μας σύμφωνα με την παράδοση

Η δολιανίτικη παράδοση, που μας διέσωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ν.Α. Βέης λέει πως ένας αρβανίτης, ο οποίος καταγόταν από τα Δολιανά των Ιωαννίνων, είχε εγκατασταθεί στην Τριπολιτσά του Μοριά. Επειδή, όμως εκεί έκανε φονικό, σκότωσε δηλ. κάποιον πλούσιο και σημαντικό Οθωμανό, κατέφυγε με την οικογένεια του στον πυκνόδενδρο Μαλεβό και έγινε οικιστής των σημερινών Άνω Δολιανών, στα οποία έδωσε το όνομα της μακρινής του πατρίδας.

(ΠΗΓΗ: kentrikosdoliana.gr)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.