Τατούλης

Χαράτσια χωρίς τέλος από τις τράπεζες - Χρεώσεις ακόμα και για την αλλαγή PIN

Χαράτσια χωρίς τέλος από τις τράπεζες - Χρεώσεις ακόμα και για την αλλαγή PIN

Οκτώβριος 10, 2019 - 08:02
1 σχόλια

Σε λίγο οι τράπεζες θα μας χρεώνουν και για τον αέρα που αναπνέουμε ή για τον χώρο που καταλαμβάνουμε εντός των καταστημάτων τους -τα οποία μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο στην επαρχία.

Αλλά ας μην τους δίνουμε ιδέες. Προς το παρόν, αυξάνεται ο αριθμός των συναλλαγών επί των οποίων οι τράπεζες θα χρεώνουν προμήθειες. Θα επιβάλλεται χρέωση για την έκδοση νέου PIN κάρτας, για την εκτύπωση των τελευταίων συναλλαγών από ΑΤΜ, για την πληρωμή της δόσης της πιστωτικής στα γκισέ και πάει λέγοντας.

Και τούτο διότι... δεν βγαίνουν! Στόχος είναι να καλύψουν μέρος του κόστους έκδοσης και διάθεσής των καρτών στους πελάτες τους. Προμήθειες εισπράττονται πλέον όχι μόνο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τα εμβάσματα, αλλά και για σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν στους πελάτες των τραπεζών, όπως η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM, όπως προκύπτει από τα σχετικά έντυπα που περιλαμβάνουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν τα τραπεζικά ιδρύματα και τα οποία είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους.

Αναλυτικά οι νέες προμήθειες:

Οι νέες χρεώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για τις εξής:

– Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10

– Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12

Όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες.

Η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αν είχαμε ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμό, απλά δεν θα βάζαμε τα λεφτά μας στην τράπεζα. (ή θα διαλέγαμε άλλη με λιγότερες χρεώσεις). Αλλά τώρα με το δια του νόμου ολιγοπώλιο των τραπεζών και την υποχρεωτικότητα να πληρώνουμε τα περισσότερα πράγματα ηλεκτρονικά οι τράπεζες βρίσκονται σε κυρίαρχη θέση έναντι των καταναλωτών. Οι καταναλωτές πλέον είναι εντελώς αδύνατον να κάνουν κάνει για η τραπεζική αγορά δεν λειτουργεί με όρους ελεύθερης αγοράς.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.