Χάνουν κάρτα ανεργίας και επίδομα ΟΑΕΔ οι σπουδαστές των ΙΕΚ

Χάνουν κάρτα ανεργίας και επίδομα ΟΑΕΔ οι σπουδαστές των ΙΕΚ

Μάιος 24, 2016 - 18:00
0 σχόλια

Διαδικασία εξόδου από τα μητρώα του ΟΑΕΔ έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίες του Οργανισμού για όσους ανέργους ξεκινούν σπουδές σε ΙΕΚ. Επίσης, μελετάται ο τρόπος που θα μπορούν στο εξής να ενταχθούν στον Οργανισμό όσοι έχουν ήδη υπάρξει σπουδαστές σε ΙΕΚ.

Βάσει νομοθετικής διάταξης, όσοι άνεργοι επιλέγουν το δρόμο των σπουδών σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, πρέπει να χάνουν την επιδότηση ανεργίας, αλλά και την κάρτα ανεργίας, δηλαδή να βγαίνουν εκτός μητρώων. 

Για το θέμα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, αφού με επίσημη ανακοίνωση τονίζει ότι έτσι δημιουργούνται συνθήκες «άνισης αντιμετώπισης». Επίσης, επισημαίνεται ότι εάν υπάρξει αναδρομική αναζήτηση επιδομάτων ανεργίας από πολίτες που όταν έλαβαν το επίδομα πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις θα προκληθούν «έντονες και δίκαιες διαμαρτυρίες (ήδη συμβαίνει) και αδυναμία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών». Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δημιουργεί «σπουδαστές δύο κατηγοριών, αφού επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την εγγραφή στα μητρώα ανέργων των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά απαγορεύει την εγγραφή των σπουδαστών ΙΕΚ». 

Αιτία της αναστάτωσης που έχει προκληθεί είναι η πρόσληψη ορισμένων ανέργων του ΟΑΕΔ σε θέσεις φυλάκων στο υπουργείου Πολιτισμού. Οι άνεργοι αυτοί, επελέγησαν επειδή αφενός είχαν σπουδές σε ΙΕΚ, αφετέρου δήλωσαν τον χρόνο ανεργίας τους. Όσοι όμως βγήκαν εκτός επιλογής, διαμαρτυρήθηκαν για το λόγο ότι μέτρησε για τους επιλεχθέντες ο χρόνος ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζαν κιόλας. Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΑΕΔ έχει συστήσει ειδική επιτροπή που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα των σπουδαστών των ΙΕΚ. Στόχος είναι να κατατεθούν προτάσεις στο υπουργείο Εργασίας για νομοθετική παρέμβαση που θα επιτρέπει τη διατήρηση στα μητρώα ανεργίας ακόμα και για εκείνους που επιλέγουν να σπουδάσουν σε ΙΕΚ.

(ΠΗΓΗ: Άρθρο του Βασίλη Αγγελόπουλου στα dikaiologitika.gr)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.