Χάνει η ΔΕΗ την αποκλειστική χρήση του λιγνίτη;

Χάνει η ΔΕΗ την αποκλειστική χρήση του λιγνίτη;

Μάρτιος 07, 2016 - 17:49
0 σχόλια

Την Τρίτη 8 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδικάζει την υπόθεση που αφορά στην επιβολή ποινών στη ΔΕΗ εκ μέρους της ΕΕ για κατάχρηση της θέσης που έχει στις αγορές προμήθειας λιγνίτη και χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Όπως εκτιμάται, η επιχείρηση δεν θα κατορθώσει να αποφύγει την καταδίκη, με αποτέλεσμα την αλλαγή των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Εφόσον η απόφαση είναι καταδικαστική, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να δώσει πρόσβαση στα φθηνά λιγνιτικά αποθέματα της χώρας και σε άλλους παρόχους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και εφόσον η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται το σχέδιο της απόσχισης του 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας και της δημιουργίας μιας «μικρής ΔΕΗ» που θα πουλιόταν σε ιδιώτες, η λύση που απομένει είναι να δημιουργηθούν συμπράξεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και σε επενδυτές του κλάδου, προκειμένου να δημιουργηθούν αυτόνομες εταιρίες οι οποίες θα εκμεταλλεύονται κάποιες από τις λιγνιτικές υποδομές που σήμερα ανήκουν καθ΄ ολοκληρίαν στη ΔΕΗ. 

Η Ιταλική Edison που δραστηριοποιείται ήδη στον χώρο μέσω της Elpedison, της κοινής εταιρείας που έχει με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τον Όμιλο της Ελλάκτωρ, ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τη ΔΕΗ, αλλά με την προϋπόθεση να περιληφθούν στο σχήμα και υδροηλεκτρικές μονάδες εκτός από λιγνιτικές.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί, μέσω του τρίτου μνημονίου, να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε το 50% της παραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ αλλά και του μεριδίου της επιχείρησης στη λιανική του ρεύματος να περάσει σε τρίτους. Εφόσον η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι καταδικαστική, ακόμα και αν υπήρχε περιθώριο να υιοθετηθούν άλλες πρακτικές, ύστερα από διαπραγμάτευση με τους δανειστές, στην πραγματικότητα θα είναι δεσμευτική απόφαση και δεν θα είναι δυνατόν να αλλάξει.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.