H καταπολέμηση των κουνουπιών και των «κοριών» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (vid)

H καταπολέμηση των κουνουπιών και των «κοριών» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (vid)

Μάρτιος 26, 2018 - 14:14
1 σχόλια

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα για τα κουνούπια 

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για την εφαρμογή του έργου: «Υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος κινδύνων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές (κουνούπια, σκνίπες, φλεβοτόμοι) ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 26 Μαρτίου στην έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου στη Τρίπολη.

Το έργο αυτό πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός μηχανισμού ταχείας αντίδρασης για την καταπολέμησης εντόμων διαβιβαστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για την δημιουργία δομής ελέγχου, επιτήρησης και επαγρύπνησης των νόσων που προκύπτουν από έντομα διαβιβαστές» για την τριετία 2018 – 2019 – 2020,

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού κα Ελένη Παναγιωτοπούλου, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, ο καθηγητής Ιατρικής και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο Δ/ντης Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής παρακολούθησης του έργου κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Πελοπόννησος ΑΕ Κ. Μπιτζής Κων/νος καθώς και ειδικοί επιστήμονες της τεχνικής υποστήριξης του προγράμματος.

Την συνέντευξη διεύθυνε η κ. Νικολάκου δίνοντας αρχικά τον λόγο στον κ. Διαμαντόπουλο που μίλησε για το πρόγραμμα αυτό αλλά και για τις συνεργασίες που γίνονται για τα καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Έπειτα η κυρία Παναγιωτοπούλου αρμόδια αντιπεριφερειάρχης σε θέματα δημόσιας υγείας της περιφέρειας Πελοποννήσου, μίλησε για το στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της ελονοσίας είχε πάρα πολλά καλά αποτελέσματα και επεκτείνεται σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Για το καταρροϊκό πυρετό επίσης έχουμε καλά αποτελέσματα όπως και για την κουνουποκτονία

Τέλος η κ. Παναγιωτοπούλου μίλησε για τον ιό του δυτικού Νείλου και για την μεγάλη επιτυχία της περιφέρειας στον τομέα θεμάτων που έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία.

Είμαστε σε εγρήγορση

Ο καθηγητής Ιατρικής και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου,  μίλησε για την άψογη συνεργασία που έχει με την περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέροντας ότι αυτή ξεκίνησε από το 2011 αποφέροντας σημαντικά αποτελέσματα εκμηδενίζοντας τα κρούσματα. Όπως ανέφερε το 2015 όταν υπήρξαν ξανά  προβλήματα έτρεξε το πρόγραμμα για την ελονοσία και με την άμεση επέμβαση του περιφερειάρχη εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση.

Όταν συνεργάζονται οι φορείς αρμονικά με τη διοίκηση τα αποτελέσματα είναι άριστα

Τέλος ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα ευελπιστώντας ότι αυτό συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης μιλήσει για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και για την γρήγορη και επιστημονική αντιμετώπιση με την οποία έχει αντιμετωπίσει περιφέρεια τα ζητήματα, τονίζοντας ότι με θέματα δημόσιας υγείας και κανείς δεν μπορεί να παίξει.

 «Εντάξαμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ κάτι που κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει και έχουμε ένα οργανωμένο μοντέλο το οποίο παράγει τεχνογνωσία είπε ο περιφερειάρχης σχετικά με το θέμα, τονίζοντας ότι μέχρι το 2020 έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και θα συνεχιστεί»

Για το υπουργείο υγείας οι δράσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελούν το εχέγγυο της δημιουργίας ενός μοντέλου για την αντιμετώπιση προβλημάτων όταν αυτά προκύπτουν.

 Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης μίλησε  για τους δήμους οι οποίοι πέρυσι δεν θέλησαν να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα,  ακλουθώντας τον δικό τους δρόμο για τα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι  τα θέματα δημόσιας υγείας δε σηκώνουν μοναχικούς δρόμους.

« Οι δήμαρχοι ακολούθησαν μια αποτυχημένη διαδικασία»  είπε ο περιφερειάρχης τονίζοντας ότι εφέτος η συνεργασία είναι δεδομένη με τις δημοτικές αρχές γιατί μόνο με συνεργασία μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ειδικά στα θέματα που άπτονται ζητημάτων δημόσιας υγείας.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε το πρόγραμμα

Τέλος είπε ότι υπάρχουν πολλαπλές δράσης της περιφέρειας για τους πολίτες όσον αφορά θέματα για την υγεία.

« Η Πελοπόννησος δημιουργεί μοντέλο για όλη την χώρα σε αντίκρουση όσων θέλουν να λένε άλλα πράγματα»

 Κλείνοντας ο κ. Τατούλης έκανε ένα σχόλιο για το θέμα που έχει προκύψει με την ΠΕ Μεσσηνίας αναφέροντας:

Έχουμε ένα μικρό έλλειμμα, δεν ξέρω κατά πόσο το πρόγραμμα αυτό θα τα βοηθήσει την αντιμετώπιση της καταπολέμησης των κοριών, αλλά και αυτό θα το δούμε

Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι δήμοι έχουν ταυτίσει το πρόγραμμα ανέφερε «η αυστηροποίηση μιας συμφωνίας δεν δίνει και τα καλύτερα αποτελέσματα, ανεξάρτητα αν κάποιοι δήμοι ακόμα και τώρα για διάφορους λόγους δεν έχουν την τάση της συνεννόησης, εμείς σεβόμενοι το νομοθετικό πλαίσιο και της αλληλεγγύη στους αυτοδιοικητικούς δεσμούς, έχουμε εξασφαλίσει όπως κάναμε και πέρυσι την δική μας παρέμβαση καθως μας ενδιαφέρει  η προστασία των πολιτών»

Video: 

ArcadiaPortal.gr Σε εξέλιξη το πρόγραμμα για τα κουνούπια


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αλήθεια τι ψάχνανε να βρούνε; Αν ήταν για το κράτος υπάρχει η ΚΥΠ με τον υπερκοριό, άρα κάποια ιδιωτικά συμφέροντα .... έδρασαν ! να αποκαλυφθούν εδώ και τώρα και να διαπομπευθούν δημόσια!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.