H Εθνική Επέτειος του Άστρους! (video)

H Εθνική Επέτειος του Άστρους! (video)

Απρίλιος 29, 2011 - 14:45

- Τιμήθηκαν τα 188 χρόνια μετά από την πραγμάτωση της Β Εθνοσυνέλευσης
- Επιμνημόσυνος δέηση στο χώρο της Εθνοσυνέλευσης και παρέλαση μαθητών

Της Χριστίνας Τσιορωτά

Την δική του Εθνική επέτειο τίμησε σήμερα με κάθε επισημότητα  και λαμπρότητα το Άστρος. Κάθε Παρασκευή του Πάσχα ο χρόνος για τους κατοίκους γυρνά πίσω , στον Απρίλη του 1823. Τότε που στο μικρό αυτό χωριό πραγματοποιήθηκε η Β Εθνοσυνέλευση , η Εθνοσυνέλευση που αναθεώρησε το προσωρινό πολίτευμα της Ελλάδας και έδωσε στο Έθνος το «Νόμο της Επιδαύρου». Η γιορτή ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου παρουσία πλήθους κόσμου, αν και κατά γενική ομολογία η προσέλευση ήταν μικρότερη από άλλα χρόνια.

Στις εκδηλώσεις βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης , ο Αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο ΔήμαρχοςΒόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός , ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης, ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο πρώην Δήμαρχοος Στρατής Δαλιάνης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και νυν Διοικητής του Νοσοκομείου Άργους Γιάννης Άρχοντας, η στρατιωτική ηγεσία...
Ακολούθησε  πομπή την οποίαν οδηγούσε η φιλαρμονική , στο χώρο της Εθνοσυνέλευσης δίπλα από τη Σχολή Καρυτσιώτη, εκεί όπου ανέμενε πλήθος κόσμου. Τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη επιμνημόσυνος δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων .Στον πανηγυρικό της ημέρας οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για όλα όσα διαδραματίστηκαν στον τόπο ετούτο, για τις συνθήκες που οδήγησαν την Εθνοσυνέλευση στο Άστρος ανώ αρχικά είχε επιλεγεί το Ναύπλιο, για την μη παρουσία του Κολοκοτρώνη, για την μετάνοια του Γέρου του Μοριά την τελευταία ημέρα των εργασιών, για το Νέο Σύνταγμα και την τεράστια σημασία του για το Έθνος. Η παρέλαση στο κέντρο του Άστρους  υπό το βλέμμα των επισήμων ολοκλήρωσε τον πρωινό εορτασμό δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις θα ρίξουν την αυλαία τους στις 20:00 με παραδοσικακούς  χορούς στην κεντρική πλατεία. Ο καλός καιρός ευνόησε την υλοποίηση των εκδηλώσεων ενώ στα μηνύματά τους οι αιρετοί έκαναν λόγο για τη σημασία της Εθνοσυνέλευσης και το επίκαιρο μήνυμά της.

 

Λίγα λόγια για την Εν Άστρει Εθνοσυνέλευση
Ο τόπος της συνέλευσης ήταν δίπλα στη Σχολή Καρυτσιώτη[1]. Πληρεξούσιοι που ήταν προσκείμενοι στην κυβέρνηση έμειναν στο χωριό Αγιαννίτικα Καλύβια, ενώ όσοι υποστήριζαν τους στρατιωτικούς και όσοι ήταν αντίθετοι με την κυβέρνηση, έμειναν στα Μελιγιώτικα Καλύβια. Στο Άστρος άρχισαν να προσέρχονται τα μέλη της κυβέρνησης από τις αρχές Μαρτίου, αλλά χρειάστηκε ένας περίπου μήνας μέχρι να έλθουν οι πληρεξούσιοι. Η συνέλευση άρχισε στις 10 Απριλίου 1823[2] στο Άστρος Κυνουρίας και κράτησε μέχρι τις 30 Απριλίου.[3] Η επόμενη εθνοσυνέλευση, η Γ' Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας έγινε τέσσερα χρόνια μετά, το 1827.
Οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης
Στις 13 Απριλίου 1823, αναθεωρήθηκε το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος, το σύνταγμα το οποίο είχε ψηφιστεί την 1η Ιανουαρίου 1822 από την Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου. Το νέο Σύνταγμα ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου» (δείχνοντας τη συνέχεια του νέου Συντάγματος με το προηγούμενο). Είχε 99 παραγράφους και έδινε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε όλα τα άτομα που βρίσκονταν στην Ελλάδα, χωρίς περιορισμό στην ιθαγένειά τους.[4] Το Σύνταγμα αυτό αντικαταστάθηκε το 1827 από το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος» που ψηφίστηκε στην Τροιζήνα, κατά τη διάρκεια της Γ' Εθνοσυνέλευσης. Κατά τη Συνέλευση αποφασίστηκε να καταργηθούν οι τρεις τοπικοί οργανισμοί, ηΠελοποννησιακή Γερουσία, ο Οργανισμός της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος και ο Άρειος Πάγος, ο Οργανισμός της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδοςώστε να υπάρχει ένα μόνο κέντρο εξουσίας και συντονισμού.
Ένα από τα σημαντικά σημεία της Δεύτερης Εθνοσυνέλευσης είναι η κατάργηση της αρχιστρατηγίας, απόφαση που αν και χωρίς αναφορά στο όνομά του, κατάργησε τη θέση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Σημαντικό είναι επίσης το καταληκτικό κείμενο της Εθνοσυνέλευσης όπου γίνεται επαναδιακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της απόφασης για συνέχιση της Επανάστασης με κάθε θυσία. Αυτή η διακήρυξη αρχίζει με τις φράσεις: "Τρίτον ήδη χρόνον διαρκεί ο υπέρ ανεξαρτησίας εθνικός των Ελλήνων πόλεμος και ο τύραννος ούτε κατά γην ούτε κατά θάλασσαν ηυδοκίμησεν. Ενώ δε αι τυραννοκτόνοι χείρες των Ελλήνων έπεμψαν μυριάδας Τούρκους εις άδου, και φρούρια απέκτησαν, και την επικράτειαν εξησφάλισαν, ο δε κρότος των ημετέρων όπλων, αντηχήσας, διετάραξε το Βυζάντιον, ευτύχησε το έθνος να διακηρύξη εν Επιδαύρω κατά πρώτον ως έθνος, την ανεξαρτησίαν του, να νομοθετήσει και εθνικήν να καταστήση διοίκησιν"[5].

 

Υ.Γ: Το Arcadiaportal βρέθηκε στις εκδηλώσεις για την Β Εθνοσυνέλευση και σας παρουσιάζει πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και video απο αυτές....

 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ: http://astrosnews.gr/?p=13275
 

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/1osZsunOX6s