H Ελλάδα έχει πληρώσει 13 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για τα απορρίμματα της περιφέρειας Πελοποννήσου

H Ελλάδα έχει πληρώσει 13 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για τα απορρίμματα της περιφέρειας Πελοποννήσου

Φεβρουάριος 28, 2018 - 20:05
1 σχόλια

Μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου, ο Αν. ΥΠΕΝ ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε: "Αυτή η δημοκρατική τομή του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να γίνει μόνιμη και κυρίαρχο στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας, του τρόπου με τον οποίο συνδιαλεγόμαστε για το τι μέλλον θέλουμε και ποιες κατευθύνσεις πρέπει να πάρουμε. Μια τομή που πρέπει να αφορά και στον σχεδιασμό αλλά και στον έλεγχο της υλοποίησης του σχεδιασμού.

Η συζήτηση δείχνει σε όλους μας, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και φορείς ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Χωρίς την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους πολίτες δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα, ούτε αλλάζει η συνολική μας προοπτική ως κοινότητα, ως τόπος και τελικά ως χώρα".

Εξειδικεύοντας τα σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε πρωτίστως στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων τονίζοντας: "Οι πολιτικές των μνημονίων στα απορρίμματα δεν ήταν εισαγόμενες, αλλά κυβερνητικές επιλογές και σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξακολουθεί να είναι το «μαύρο πρόβατο» της χώρας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων. Ακόμη και σήμερα στην Περιφέρεια υπάρχουν 17 αποκατεστημένοι αλλά όχι τυπικά ανενεργοί ΧΑΔΑ, 2 ΧΑΔΑ ενεργοί και 5 ΧΑΔΑ τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανενεργούς, αλλά μη αποκατεστημένους. Από τον Ιούνιο του 2015, που επιβλήθηκε το πρόστιμο για τους ΧΑΔΑ, και μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Ελλάδα έχει πληρώσει σε εξαμηνιαία πρόστιμα συνολικά 13 εκατομμύρια €. Είναι προφανές ότι δεν πάει άλλο. Και χωρίς να υποτιμώ τις ευθύνες της Πολιτείας διαχρονικά ή τους περιορισμένους πόρους, η διατήρηση και η αναπαραγωγή των Χωματερών στηρίχτηκε σε ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το βασικό μας εργαλείο (της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων) για να υπάρξουν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας, είναι ο εθνικός σχεδιασμός ΕΣΔΑ και ο περιφερειακός ΠΕΣΔΑ που έχουμε συμφωνήσει και εγκρίνει.

Είναι η μετάβαση σε ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο, απαιτητικό, με διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση του 50%, με ανακύκλωση και επανάχρηση και με σύγχρονες κεντρικές μονάδες.

Στο παραπάνω πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ εντάσσεται πλέον και το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, με επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος για τους δημότες και εξασφαλίζοντας τις δυνατότητες των Δήμων να ανακυκλώνουν, να αξιοποιούν και να έχουν πόρους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Πλέον το ΣΔΙΤ έχει δρομολογηθεί και με τη συνεργασία και την εγρήγορση όλων οι απαραίτητες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.  Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε ένα ποιοτικό άλμα στην οικονομία, ανάλογο με αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα μικρού και μεσαίου μεγέθους και την κοινωνική οικονομία".

 

Προχωρώντας στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε και στο θέμα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και ανέφερε ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2017 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση του ΥΠΕΝ με ΥΠΟΙΑΝ-ΥΠΕΣ-ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ-ΕΔΕΥΑ για την ωρίμανση και τη δρομολόγηση των έργων αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας, προϋπολογισμου 916 εκατομμυρίων ευρώ, όπου οι υποδομές δεν έχουν ωριμάσει/ξεκινήσει ακόμη. "Η σύμβαση και το πρόγραμμα για την Πελοπόννησο αφορά 17 οικισμούς και έχει προβλεφθεί και θα παρασχεθεί όλη η κατάλληλη τεχνική βοήθεια, υποστήριξη και συντονισμός προκειμένου τα έργα να δρομολογηθούν γρήγορα και σωστά", σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στη διαχείριση των υδατικών πόρων τόνισε: "Με την κύρωση των αναθεωρημένων Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών πόρων, που εκδόθηκαν σε ΦΕΚ στο τέλος του 2017,  καλύπτεται η αιρεσιμότητα που είχε επιβληθεί  στην Ελλάδα και επιπλέον η χώρα μας αποκτά ένα σημαντικό στρατηγικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος μας είναι αυτή τη φορά τα Σχέδια Διαχείρισης να μην παραμείνουν «χαρτιά» που απλά θα καλύψουν τη συμβατική υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και να υλοποιηθούν και να αποκτήσουν και Φορέα παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής τους".

Όσον αφορά τους Δασικούς Χάρτες ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι μετά από χρόνια παντελούς απραξίας (και αδιαφορίας) η χώρα πλέον αναρτά και κυρώνει δασικούς χάρτες. Σε λιγότερο από 10 μήνες η συνολική ανάρτηση των δασικών χαρτών αγγίζει το 52%, όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια η ανάρτηση έφτασε μόλις στο 1,12%. Η κύρωση των δασικών χαρτών στις 21/12/2017 έφτασε στο 32% της χώρας (η διαδικασία κράτησε μόνο 11 μήνες), όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια είχαν κυρωθεί χάρτες μόνο στο 0,81% της χώρας. "Έως το 2020 όλη η χώρα θα έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες, και αυτό είναι δέσμευση και μεγάλη παρακαταθήκη" τόνισε χαρακτηριστικά.

"Προστασία δασικού περιβάλλοντος σημαίνει και άμεση αποκατάσταση και προστασία εκτάσεων που έχουν καεί. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πολλές φορές πληγεί από αυτό το φαινόμενο. Πλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο ενεργή στάση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ισχυροποιώντας τον έλεγχο από πλευράς πολιτείας και ενεργοποιώντας τη δημόσια διοίκηση στο όλο έργο της προστασίας και αποκατάστασης καμένων δασικών εκτάσεων. Φέτος, καλέσαμε με εγκύκλιο όλες τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες της χώρας να εφαρμόζουν άμεσα μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων, ενημερώνοντας παράλληλα και για τις ενέργειες αποκατάστασής τους και τους τρόπους χρηματοδότησης, ώστε πια να μην υπάρχουν μπαλάκια ευθυνών για το πώς κινούμαστε μετά από μία δασική πυρκαγιά", επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον νέο νόμο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τόνισε ότι στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία δύο νέων Φορέων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: του Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου και του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου - Κυθήρων. "Στον νόμο των Φορέων έχει ληφθεί και οριστική μέριμνα για ένα φαινόμενο που ταλαιπώρησε τους πολίτες της Περιφέρειας κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο. Αναφέρομαι στο πρόβλημα των μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο. Με το άρθρο 19δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές, μέγιστης διάρκειας 5 μηνών, σε θαλάσσιες περιοχές περιλαμβανομένων και αυτών που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000", επισήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ. Συνεχίζοντας την αναφορά του στις προστατευόμενες περιοχές και στις περιοχές Ναtura, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε: "Στις αρχές Οκτωβρίου 2017 προκηρύξαμε έργο 17,5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές Natura 2000. Στόχος του έργου είναι να αντιμετωπίσει χρόνιες ελλείψεις μέσω: (α) της οριοθέτησης και διασφάλισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, (β) του καθορισμού ζωνών χρήσεων γης  και δραστηριοτήτων εντός προστατευόμενων περιοχών. Σε περίπου 30 μήνες θα έχουμε τα Σχέδια ΠΔ αλλά και τους βασικούς κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι όχι στις προστατευόμενες περιοχές. Έτσι θέτουμε τις βάσεις για έναν υγιή αναπτυξιακό σχεδιασμό, και όχι απλά καθυστερώντας και παίρνοντας προσωρινά ανασταλτικά μέτρα".


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μονο για τη χωματερη στο Φιλικων δεν εχει πληρωσει κανεις ουτε ενα ευρω

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.