H απογραφή, οι οφειλές, τα "ορφανά" τιμολόγια και οι... πελατειακές σχέσεις! (video)

H απογραφή, οι οφειλές, τα "ορφανά" τιμολόγια και οι... πελατειακές σχέσεις! (video)

Μάιος 03, 2011 - 15:06
6 σχόλια

-Σαββάκης: Παραλάβαμε αλλά δεν αποδεχτήκαμε την διαχείριση των πρώην δήμων
-Βάρος στο μηχανισμό είσπραξης και μέτρα κατά των οφειλετών, έλεγχος για απόδοση ευθυνών για τα «ορφανά τιμολόγια!»

Της Χριστίνας Τσιορωτά

  Τα της απογραφής το αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που παρέθεσε στα μέσα ενημέρωσης πριν από λίγη ώρα από το γραφείο του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τρίπολης Σάββας Σαββάκης. Ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο παρέλαβε την έκθεση αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως αποδέχτηκε και την διαχείριση που έγινε από τους πρώην δήμους δεδομένου ότι υπάρχουν σημεία μελανά, όπως τα ορφανά αποφάσεων τιμολόγια, για τα οποία κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Και εδώ ακριβώς έρχεται η πρόταση του αντιδημάρχου για τον έλεγχο από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης .

«Υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν περιληφθεί στο παθητικό του ισολογισμού, προς προμηθευτές επειδή δεν συνοδεύονταν με νόμιμες αποφάσεις, πρωτόκολλα παραλαβής. Γι αυτό και ζήτησα να προσφύγουμε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης να ελεγχθούν τα οικονομικά όλων των δήμων και να καταλογιστούν ευθύνες. Πειθαρχικές κ πολιτικές» είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.
Ευθύνες όμως προκύπτουν και για τους Δήμους που συσσώρευσαν  οφειλές από δημότες κ καταστήματα οι οποίες  αγγίζουν μόνο για τον πρώην Δήμο Τρίπολης το 1,9 εκ. ευρώ! Καταστήματα που δεν απέδωσαν στο δήμο εκείνα που έπρεπε και ένας  Δήμος που δεν εισέπραττε τα οφειλόμενα  άραγε γιατί; Ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος. «Υπήρχαν πελατειακές σχέσεις γι αυτό!» παραδέχτηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια  θέλοντας να αντιπαραβάλει την αλλαγή της πολιτικής και της νοοτροπίες πλέον καθώς και την πρόθεση του νέου Δήμου να εισπράξει τις παλιές οφειλές αλλά και να δημιουργήσει ένα σωστό μηχανισμό είσπραξης ώστε να μην υπάρξει και νέα συσσώρευση. Βέβαια στην αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου είσπραξης έχει καθοριστικά συμβάλει η επιταγή του Καποδίστρια η οποία λέει πως αν οι αιρετοί δεν εισπράττουν τις οφειλές τότε οι ίδιοι θα καλούνται να τις πληρώσουν. Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο της ατομικής τσέπης, συντονίζεται ο μηχανισμός είσπραξης . «Δίνετε Βαρύτητα στις οφειλές των δημοτών προς το δήμο από τον Καλλικράτη ο οποίος  προβλέπει σε περίπτωση αμέλειας να καταλογίζονται τα ποσά στους αιρετούς! Για το λόγο αυτό επαναφέραμε μια παλιά απόφαση του ΔΣ ώστε να έρθουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με αντικειμενικά κριτήρια. Θα ενημερωθούν οι δημότες να έρθουν να ρυθμίσουν αλλιώς θα ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Όσοι δεν έρθουν θα μπλοκάρουμε το ΑΦΜ τους στη Δ.Ο.Υ για να μην πάρουν ενημερότητα. Πρότεινα να συσταθεί και διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ελέγχει τις εισπράξεις .Αρκεί να σας πω ότι Μόνο 10 καταστήματα οφείλουν 700.000 ευρώ στο Δήμο! Λόγω  πελατειακών σχέσεων δεν εισπράχθηκαν ποτέ!»

Μιλώντας για τα υπόλοιπα στοιχεία της απογραφής, τις υποχρεώσεις του δήμου, τα συνεχιζόμενα έργα, το ενεργητικό και το παθητικό και τις εγγραφές σε αυτά, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε κάποια πράγματα  , ενώ απάντησε και για τα οφειλόμενα προς το Μεθύδριο, θέμα το οποίο έθεσε ο Δημήτρης Παυλής. «Υπάρχει ένα ποσό για το Μεθύδριο 2,900.000 ευρώ. Ουδέποτε στα βιβλία του δήμου είχε εγγραφεί αυτή οφειλή διότι συμψηφιζόταν με εργασίες που έκανε η ΔΕΥΑΤ η οποία παρείχε διοικητική και τεχνική υποστήριξη στο  Μεθύδριο. Το ποσό αυτό όπως κ για εισφορές άλλων δήμων μας έγιναν γνωστά πριν 10 μέρες όταν ήρθε ο νέος πρόεδρος στο γραφείο μου. Τώρα έχει ανατεθεί στη ΔΕΥΑΤ να βγάλει το λογαριασμό των υπηρεσιών αυτών ώστε να δούμε ποια είναι η υποχρέωση του Δήμου. Φέτος ωστόσο οι εισφορές του Δήμου Τρίπολης και των υπολοίπων προς το Μεθύδριο έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό  και θα πληρωθούν, ξεπερνούν το 1 εκ ευρώ, το Μεθύδριο όμως θα πληρώνει για την τεχνική και διοικητική υποστήριξη της ΔΕΥΑΤ.»

«Υπάρχουν απαιτήσεις οι οποίες έχουν γραφτεί στον ισολογισμό αλλά σε λογαριασμούς τάξεως, 335 χιλιάδες τα οποία δεν ξέρουμε αν θα εισπραχθούν. Πιστεύω να εισπραχθούν σε ποσοστό  65-70% .Διαπιστώσεις ελέγχου σχετικά με δικαστικές εμπλοκές, ποσό 335 χιλιάδων ευρώ που εκκρεμούν σε διοικητικά κ πολιτικά δικαστήρια αλλά δεν έχουμε στοιχεία γι αυτές τις εκκρεμότητες διότι ο δήμος στερείται νομικής υπηρεσίας. Υπάρχουν και συνεχιζόμενα έργα τα οποία ενετάχθησαν στο τεχνικό πρόγραμμα με συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης και έπρεπε για μένα να υπολογιστούν στο παθητικό σαν υποχρεώσει συνεχιζόμενων έργων . Στο ενεργητικό θα έπρεπε να εγγραφούν και οι απαιτήσεις  μας από την πολιτεία, έργων που έχουν χρηματοδοτήσεις από ΣΑΤΑ κτλ. Υπάρχουν και άλλα τα οποία προκύπτουν καθημερινά για υποχρεώσεις και απαιτήσεις . Οι απαιτήσεις ανέρχονται κατά την απογραφή σε  1.864  , είναι παραπάνω περίπου 3 εκ και ένα ποσό 1,300 ως επισφαλείς απαιτήσεις .Για μένα δεν υπάρχουν τέτοιες.»

Ο αντιδήμαρχος ρωτήθηκε και για το κόστος της απογραφής για το Δήμο καθώς και για την επιλογή ν ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία. Απάντησε πως ο Καλλικράτης ορίζει να γίνει η απογραφή από ορκωτούς λογιστές και όχι από το Δημόσιο…. Για το κόστος της εργασίας που παρείχαν οι ορκωτοί ο … λογαριασμός δεν έχει ακόμα κοπεί! Ο αντιδήμαρχος ωστόσο σημείωσε πως δεν θα υπάρξει επιβάρυνση και αύξηση της δαπάνης μετά από την απόφαση για την συνέχιση και ολοκλήρωση της απογραφής παρ ότι το χρονικό διάστημα που ορίζει ο Καλλικράτης εξέπνευσε…
 

 

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/GIz4COCCRYw


6 Σχόλια

ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΛΟΙ!ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ ΜΙΛΑΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ Κ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!ΣΤΕΙΛΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΙΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ!!Κ ΣΑΒΒΑΚΗ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΗΝΗ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΤΙΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ?ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΗΝΗ ΓΙ ΑΥΤΟ Κ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΤΕΛΕΣΕΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ...ΟΠΟΤΕ???ΟΛΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΛΑΤΕ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ!ΣΑΣ ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΙΟΙ...ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΙΣΕΤΕ!!!

Θα μας πείτε ποιά είναι τα ΔΕΚΑ καταστήματα που χρωστάνε 700.000 ευρώ να ξέρουμε ποιοί πίνουν στην υγειά του κορόϊδου;

ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΒΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ........... ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΥΡΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ..........

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ? ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ?

oi arxigoi ton parataxewn an den thelei o k.smyrniwths den mporoyn na kanoyn tipota!oti k na zhthsoyn den tha to psifisei to symboylio,opote thn eyuhnh thn exei o k.smyrniwths k prepei na vgei k na milhsei!na pei ta pragmata me to onoma toys...giati krivetai?poia katasthmata xrwstane??an exoyn ligo filotimo as vgoyn na mas ta poyn...

Οταν ο Σμυρνιώτης προεκλογικά μίλαγε για σωρεία απ' ευθείας αναθέσεων έργων ποσού 6000 ευρώ χωρίς τεχνικές μελέτες από συγκεκριμένους Δημάρχους φαίνεται ότι ο κ. Παυλής μάλλον είχε πρόβλημα ακοής και τους περιλάμβανε στο ψηφοδέλτιό του μαζί με αυτούς που οδήγησαν σε αδιέξοδο το έργο της Πλατείας Άρεως.