Γιορτή της Ελιάς στο Ελαιοχώρι

Γιορτή της Ελιάς στο Ελαιοχώρι

Ιούλιος 25, 2017 - 18:01
0 σχόλια

Με την στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τρίπολης, και την άψογη συνεργασία όλων των φορέων του χωριού μας (Τοπ. Κοινότητας, Φιλοπρόοδου Ομίλου Ελαιοχωρίου, Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΝ, του εν Αθήναις Συλλόγου Ελαιοχωριτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων και φίλων του Ελαιοχωρίου, των κατοίκων κάθε ηλικίας) ετοιμάζεται και φέτος και θα πραγματοποιηθεί το πολιτιστικό μας τριήμερο, όπως και σε τόσα άλλα μέρη της πατρίδας μας.

Τιμούμε με το ''πανηγύρι'' αυτό, το ''χθές'', τους παππούδες μας και τους πατεράδες μας και τις μανάδες μας, που στέριωσαν και άνδρωσαν, τον όμορφο τούτο τόπο. Έστησαν με περισσή φροντίδα τα νοικοκυριά τους, ξελόγκωσαν και ημέρεψαν τον τότε ακατοίκητο τόπο, φύτεψαν και εμβολίασαν χιλιάδες ελαιόδενδρα.

Έστησαν πεζούλια – ελαιώνες – αμπελώνες λινούς – μαντριά, πρόχειρα αρχέγονα ελαιοτριβεία και σύγχρονα αργότερα, άνοιξαν πηγάδια, έστησαν αλώνια. Έστησαν εκκλησιές. εφτιαξαν - έστησαν - ανακαίνισαν τα σπίτια τους, με παραμυθένιο τρόπο, με αλληλοβοήθεια, με συνεργασία, με αγάπη, με γέλιο, με τραγούδι, με λίγο πιο πάνω κρασί, με όνειρα, με ελπίδα.

Αντλώντας δύναμη απο τη γη τους, που μέρεψαν, απο τα λιοστάσια τους που τους έδιναν το χρυσάφι τους, από τα πεζούλια που έσπερναν και θέριζαν και αλώνιζαν, απο τα αμπέλια τους που έβγαζαν το υπέροχο κρασί τους, απο τα ζωντανά τους.

Το πέρασμα του σιδηροδρόμου μεγάλη ευτυχία για τα μέρη μας και μεγάλη κινητήρια δύναμη. Επιβατικό και εμπορικό κέντρο της γύρω περιοχής.

Αποσκίρτησαν απο τον Άγιο Νικόλαο , το Καστρί, χωρίς ποτέ να διακόψουν τους πατριωτικούς δεσμούς, έστησαν δικό τους χωριό, έφτιαξαν δική τους Κοινότητα, μένοντας για πολύ ακόμη διπλοκάτοικοι ανάμεσα στην Μάσκλινα και το Καστρί, μέσω ''Λαγγάδας'' και ''Δραγουνιού''.

Εμείς οι πιο μεγάλοι ζήσαμε την τροφό γη, βοηθήσαμε, δουλέψαμε, οργώσαμε, θερίσαμε, αλωνίσαμε, τρυγήσαμε, πατήσαμε στο λινό τα ζουμερά σταφύλια, μαζέψαμε ελιές, βγάλαμε λάδι,

ζήσαμε το λιομάζεμα.

Κουραστήκαμε και χαρήκαμε μαζί. Στηριχτήματα στην προσπάθεια επιβίωσης και αποκατάστασης. Χρόνια δύσκολα μα και χρόνια ξέγνοιαστα. Καιρός να τα θυμηθούμε, καιρός να τα

χαρίσουμε στους νεότερους, καιρος να τα κρατήσουμε.

Χίλια ευχαριστώ σε αυτούς που μας επισκέφτηκν πέρυσι. Χίλια ευχαριστώ σ΄ αυτούς που και φέτος θα μοιραστούν τις γιορτές μας, θα είναι κοντά μας.

Θα γιορτάσουμε τον '' Σίτον και το Έλαιον''.

Τον οίνον θα τον τιμήσουμε, όταν βραδιάσει, όταν το γλέντι μας δικαίως θα ανάψει. Σας περιμένουμε 29 - 30 Ιουλίου - 5 Αυγούστου.

Σας περιμένουμε, εδώ στο παλιό πέρασμα των βοσκών για το ξεχειμώνιασμα στην Αργολίδα.

Σας περιμένουμε στο όμορφο αυτό σταυροδρόμι, ανάμεσα στο Ναύπλιο, στο Άργος, στο Άστρος και την Τρίπολη.

Χρόνια Πολλά Σαν την “Ελιά”


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.