Γιορτές Ιούλιο και Αύγουστο στην Ξηροκαρύταινα Αρκαδίας

Γιορτές Ιούλιο και Αύγουστο στην Ξηροκαρύταινα Αρκαδίας

Σεπτέμβριος 04, 2015 - 19:16
0 σχόλια

Στις 29 Αυγούστου που η Εκκλησία μας τιμά την Αποτομή της Τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή υπό του Ηρώδου, πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό ναό του χωριού μας οι ανάλογες ιερές ακολουθίες. Αν και η καθιέρωση του κεντρικού ναού της Ξηροκαρύταινας τιμάται στην Σύναξη του Προδρόμου στις 7 Ιανουαρίου, εκτός από τότε, γίνεται  θεία Λειτουργία και στην Αποτομή της Κάρας Του. Οι πιστοί προσκύνησαν την εφέστια και μοναδική στον ελλαδικό χώρο εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, στην οποία αντί της κεφαλής Του κρατά τον Εσταυρωμένο Χριστό. Η εικόνα εκομίσθη από τον εφημέριό μας, π. Νεκτάριο, από το Κελλάκι της μαρτυρικής Κύπρου και φέρει ένθετο λείψανο του Βαπτιστού. 

Μέσα στο διάβα των αιώνων βοούν τα ιερά  λόγια του Προδρόμου: «Ουκ εξεστί σοί έχειν, τήν γυναίκα τού αδελφού σου». Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο όποιος ζει ακόμα (Μαρκ. στ΄, 18). Αυτά τα λόγια του Προδρόμου, αποτέλεσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης γυναίκας του Ηρωδιάδος, συζύγου του αδελφού του Φιλίππου. Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος ότι ζητήσει διότι του άρεσε πολύ ο χορός της. Τότε, η αιμοβόρος Ηρωδιάς είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη, πράγμα που έγινε. Έτσι, ο ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες.

Ο εφημέριος μας με ταπείνωση και ευθύτητα ανέφερε ακόμα στους λόγους του ότι στην εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου προσευχόμαστε με ιδιαίτερη κατάνυξη σε ένδειξη πένθους για την άδικη θανάτωση του Αγιότερου ανθρώπου (μετά την Παναγία) της παγκόσμιας Ιστορίας. Πρόσθεσε ότι νηστεύουμε πάντα χωρίς λάδι, εκτός εάν η ημέρα αυτή πέσει Σάββατο ή Κυριακή, όπως φέτος, όπου και επιτρέπεται το λάδι. Επίσης, τόνισε ότι δεν γίνονται γλέντα κτλ εκείνη την ημέρα.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου 2015 το απόγευμα και ώρα 6:30μ.μ  τελέσθηκε ο Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός  της εορτής της Αγίας Ζώνης μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο στο κάμπο του χωριού μας. Την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015 εορτή της κατάθεσης της Τίμιας και Πανακηράτου Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, πάλι στο πανηγυρίζοντα Παρεκκλήσιο τελέστηκε η Θεία Λειτουργία. Η Αγία Ζώνη αποτελεί το μοναδικό ιερό κειμήλιο πού σχετίζεται με τον επίγειο βίο τής Θεοτόκου και διασώζεται μέχρι σήμερα στην Ιερά Μ. Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος, στο Περιβόλι τής Παναγίας. Η ίδια η Θεοτόκος την ύφανε από τρίχες καμήλας.

Τέλος από τις ακολουθίες του μηνός Ιουλίου ξεχώρισε το διήμερο της εορτής της Αγίας Μαρίνας. Συγκεκριμένα τις 17 Ιουλίου  που η Εκκλησία μας εόρτασε την ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας,  πανηγύρισε και  το χωριό μας, στο οποίο, εκτός από το ομώνυμο Ιερό Κοιμητηριακό Παρεκκλήσιο, διατηρούνται και τα θεμέλια παλαιού κατεστραμμένου Ναού αφιερωμένου στην ίδια Αγία στην περιοχή «Σουβλάκι».

Το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2014 τελέσθηκε στο Παρεκκλήσιο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία που πρόσφερε στους προσκυνητές το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και κήρυγμα από τον εφημέριό μας,  πατέρα Νεκτάριο Πέττα. 

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Παρασκευής 17 Ιουλίου, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ιερό κήρυγμα περί της ανδρείας των Μαρτύρων της Εκκλησίας και εν γένει της τιμωμένης Παρθενομάρτυρος και  έγινε λιτανεία της εικόνας Της. Από φέτος, στην λιτανευτική εικόνα της Αγίας προστέθηκε μία ιδιαίτερη ευλογία προς αγιασμό των κατοίκων. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε ασημένιος σταυρός ο οποίος έχει εγκολπωμένο τεμάχιο του θαυματουργού λειψάνου της Αγίας. Ο σταυρός αφιερώθηκε από κληρικό και συνοδεύεται από την εγχάρακτη επιγραφή: «ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ / ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΣΟΦΙΑΣ ΠΕΤΤΑ».

Σωτήρης Κούνας, συντ. αστυνομικός & επίτροπος Ενορίας Ξηροκαρύταινας

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.