Γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Μάρτιος 27, 2019 - 19:40
0 σχόλια

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας (1-7/4), παρουσιάζοντας σειρά εκδηλώσεων, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα δράσεων:

Δευτέρα 1 Απριλίου

- Έκθεση ξυλογλυπτικής «Η τέχνη της ξυλογλυπτικής του Ιωάννη Μπακόπουλου» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δαραίων και το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Στην έκθεση φιλοξενούνται επιλεγμένα ξυλόγλυπτα έργα, χρηστικά ή διακοσμητικά, από την αυτοδημιούργητη συλλογή του Αρκάδα Ιωάννη Μπακόπουλου (1902-1995), που φέρουν ιδιαίτερα καλλιτεχνικά στοιχεία με εγχάρακτες και ανάγλυφες λεπτομέρειες και άλλα αντικείμενα από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη της ξυλογλυπτικής του Δαραίου καλλιτέχνη, η οποία δεν είναι μιμητική ή στατική, είναι τέχνη ζωντανή, πρωτότυπη και διαλογική, αντιπροσωπευτική της ιδιοσυγκρασίας, της οικονομίας και της εξέλιξης της καθημερινής ζωής των κατοίκων του Δάρα με έντονες ιστορικές, λαογραφικές, κοινωνικές και  ανθρωπολογικές πτυχές.
Διάρκεια έκθεσης: 1 Απριλίου-5 Μαΐου 2019 (καθημερινά, εκτός Τρίτης και Κυριακής του Πάσχα, 10:00-18:00)

Σάββατο 6 Απριλίου

- Ομιλία «Η τέχνη της ξυλογλυπτικής του Ιωάννη Μπακόπουλου» (ώρες 11:30-12:30)
Επίσημη παρουσίαση της έκθεσης «Η τέχνη της ξυλογλυπτικής του Ιωάννη Μπακόπουλου» από την κ. Αντωνία Κορδοπάτη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Δαραίων και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας.

- Εργαστήριο πυρογραφίας για παιδιά και ενήλικες (ώρες 12:30-14:00)
Ο ξυλογλύπτης Τριαντάφυλλος Μαρκόπουλος και η καλλιτέχνιδα Νίκη Δαμοπούλου θα μυήσουν τους επισκέπτες της έκθεσης στην τέχνη της πυρογραφίας πάνω σε ξύλο, δημιουργώντας το δικό τους μικρό έργο τέχνης, το οποίο θα πάρουν μαζί τους. 

Κυριακή 7 Απριλίου

- Επίδειξη ξυλογλυπτικής για παιδιά και ενήλικες (ώρες 11:30-13:30)
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία από τη γέννηση της ιδέας ενός ξυλόγλυπτου έργου μέχρι την υλοποίησή του, παρακολουθώντας τον ξυλογλύπτη Χρήστο Σιμόπουλο να δημιουργεί μπροστά στα μάτια του κοινού.

Τέλος, από τη Δευτέρα 1 έως την Κυριακή 7 Απριλίου:
- Στο «Διαχρονικό», στη Βυτίνα, θα λειτουργεί έκθεση με σύγχρονα ξυλόγλυπτα του κυρίου Τριαντάφυλλου Μαρκόπουλου.
- Το αναπαλαιωμένο συνεταιριστικό εργαστήριο επεξεργασίας ξύλου «Δημιουργίες Ξύλου» στην Ελάτη, θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Εκεί ο κ. Σιμόπουλος δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα και έπιπλα από ιδιαίτερης αξίας και ποιότητας ξύλα, που ο ίδιος μαζεύει όλο το χρόνο μέσα από τα πυκνά δάση του Μαινάλου και τα οποία μεταφέρει με την βοήθεια του υπομονετικού γαϊδάρου του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το επισκεφτούν κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 27950-29017 και 6977022173.

Η είσοδος στην έκθεση, η συμμετοχή στις δράσεις και τα απαραίτητα υλικά για το εργαστήριο είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ.27950 31630, καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.