Τατούλης

Γιορτάστηκε ο Άγιος Μαυρίκιος στο Μαυρίκι (photos)

Γιορτάστηκε ο Άγιος Μαυρίκιος στο Μαυρίκι (photos)

Ιούλιος 10, 2014 - 12:35
0 σχόλια

Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 η ενορία Μαυρικίου εόρτασε λαμπρά την εορτή του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Μαυρικίου, στο ομώνυμο εξωκκλήσιο του Αγίου Μαυρικίου λίγο έξω από το χωριό.

Το απόγευμα της Τετάρτης τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ  ανήμερα τελέσθηκε ο Όρθρος  και Θεία Λειτουργία. 

Πλήθος κόσμου από την Ενορία και την γύρω περιοχή  συμμετείχε στις ως άνω Ιερές Ακολουθίες τιμώντας τον Άγιο Μαυρίκιο και τους συν αυτώ μαρτυρισάντας εν Νικοπόλει της Αρμενίας. 

Οι Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες μαρτύρησαν στη Νικόπολη της Αρμενίας και μεταξύ αυτών ήταν και οι πρόκριτοι της πόλεως Δανιήλ, Μαυρίκιος, Αντώνιος και Λεόντιος.
 Όταν το 315 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Λικίνιος εξέδωσε διάταγμα κατά των χριστιανών, οι Σαράντα Πέντε αυτοί Άγιοι, πήγαν μόνοι τους στο δούκα και φανέρωσαν ότι είναι χριστιανοί.

Σε ερώτηση του Λυσία, ποιος τους έπεισε να μη θυσιάζουν στους θεούς, αυτοί απάντησαν: «Ο Χριστός είναι εκείνος που μας δίδαξε και μας έπεισε να μη λατρεύουμε θεούς ανύπαρκτους, και να μη προσκυνούμε τα είδωλα τους». Οργισμένος ο δούκας, διέταξε και τους φυλάκισαν δεμένους χειροπόδαρα, χωρίς να τους δίδεται καθόλου ψωμί και νερό.

Οι Άγιοι πέρασαν τη νύκτα προσευχόμενοι. Μεταξύ άλλων, έλεγαν: «Ευλογούμε, Κύριε, εσένα, το βασιλιά της δόξας. Διότι συ είσαι η αληθινή ζωή, που θυσιάστηκες για μας τους αμαρτωλούς, ο Υιός του αληθινού Θεού. Ένωσέ μας, Κύριε, ώστε όλοι μαζί με μια ψυχή να σε ομολογήσουμε και όλοι μαζί να πεθάνουμε». Το πρωί ο Λυσίας, αφού τους έβγαλε από τη φυλακή, τους ρώτησε αν μετάνιωσαν και επανήλθαν στους θεούς του κράτους. Οι Άγιοι με ένα στόμα απάντησαν: «χριστιανοὶ ἐσμέν».

Είμαστε χριστιανοί. Με μανία τότε ο Λυσίας διέταξε και τους έκοψαν χέρια και πόδια, και έπειτα τους έριξαν στη φωτιά. Έτσι, όλοι μαζί αξιώθηκαν να πάρουν το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.