Γιώργος Παπαηλιού: Νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο

Γιώργος Παπαηλιού: Νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο

Φεβρουάριος 02, 2016 - 19:01
1 σχόλια

Σκέψεις επί της ψηφισθείσας τροπολογίας-προσθήκης για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο σε σχέση με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων

Περί τα τέλη της δεκαετίας του πενήντα ή τις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, αποδίδεται στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή η φράση «ένας γνωστός εκδότης και δύο κυρίες, μία εκδότρια και η τότε βασίλισσα κυβερνούν την Ελλάδα». Η συγκεκριμένη αναφορά αποτυπώνει τη δύναμη και την ισχυρή επιρροή των μέσων μαζικής επικοινωνίας (μ.μ.ε.) στην πολιτική ζωή του τόπου, στο πολιτικό σύστημα και τους φορείς του.

Με μία διαφορά σε σχέση με σήμερα. Οι εκδότες των έντυπων μ.μ.ε., τότε που δεν υπήρχε τηλεόραση, προέρχονταν από το χώρο της δημοσιογραφίας και ασχολούνταν αποκλειστικά με την έκδοση εφημερίδων. Δεν ήταν, όπως σήμερα, επιχειρηματίες οι οποίοι ασκούν κατά κύριο λόγο άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, και μάλιστα συνδεόμενες με το Δημόσιο. Και βέβαια, χρησιμοποιούν την κατοχή, έντυπων ή ηλεκτρονικών μμε, προκειμένου, μέσω της ασκούμενης επιρροής στην κοινή γνώμη, να προωθήσουν δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.  

Τότε οι εφημερίδες μονοπωλούσαν την ενημέρωση.

Έκτοτε «έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι». Έχει αλλάξει και το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Υπό το καθεστώς της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας, η οικονομική εξουσία επιβάλλεται  στην πολιτική εξουσία που τείνει να γίνει θεραπενίδα των οικονομικών κυρίαρχων τάξεων. Η δε διαπλοκή μεταξύ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας και η εκ της διαπλοκής προερχόμενη μεγάλη διαφθορά  αποτελούν έκφανση αυτής της επιβολής.  

Η τηλεόραση έχει καταστεί κυρίαρχη στο χώρο των μμε. Η επιρροή που ασκεί είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ασκούσαν και ασκούν τα έντυπα μμε, αφού έχει εγκατασταθεί επί 24 ώρου βάσεως στο σπίτι και του τελευταίου πολίτη. Εκτός των έντυπων μμε, και η τηλεόραση περιήλθε σε ελάχιστα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αυτά, μέσω της τηλεόρασης, θεωρώντας την ενημέρωση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία εμπορεύματα και όχι κοινωνικά αγαθά και προς εξυπηρέτηση των ιδίων συμφερόντων, χειραγωγούν προκλητικά την κοινή γνώμη, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και δρουν ανεξέλεγκτα, παραβιάζοντας τη νομιμότητα, την ισοπολιτεία, την ισονομία, την ισηγορία και αναγορεύοντας εαυτά σε απόλυτους κυρίαρχους. Είναι προφανές, ότι τίθεται ζήτημα δημοκρατίας στον τόπο μας.            

Η ψήφιση του ν. 4339/2015 επιδιώκει να θεσπίσει όρους νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Αυτό το νόμο αντιπαλεύει και υποσκάπτει «με νύχια και με δόντια» το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς. 

Η τροπολογία-προσθήκη που συζητείται σήμερα, αποτελεί μεταβατική ρύθμιση σε σχέση με το ν. 4339/2015, με σκοπό να προχωρήσουν η δημοπράτηση και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. 

Αυτή η τροπολογία-προσθήκη συνδέεται με τη μεθόδευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των συμμάχων της να αρνηθούν τη δική τους σύμπραξη στη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συνεχιστεί η διαιώνιση της σημερινής τηλεοπτικής ζούγκλας. Το ομολόγησαν κάποιοι ομιλητές, όταν είπαν ότι δ ε ν πρόκειται να προωθηθεί ποτέ η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Απειλή ; 

Εξάλλου από τη συζήτηση προέκυψαν (και πάλι) δύο απόψεις-προσεγγίσεις

Η πρώτη αποσκοπεί στην παράταση της ανομίας, της προσωρινής αέναης μονιμότητας του τηλεοπτικού τοπίου.

Αυτή η προσέγγιση υπηρετεί συγκεκριμένη σκοπιμότητα, τη διατήρηση του σημερινού τηλεοπτικού χάους, που δεν ενημερώνει αλλά χειραγωγεί, που δεν εκπέμπει πολιτικό λόγο αλλά άναρθρες κραυγές, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων σύμφωνων με τα συμφέροντα του συστήματος.

Αυτή την άποψη εφράζουν η ΝΔ και οι σύμμαχοί της.

Η δεύτερη αποβλέπει στη θέσπιση διαφανών κανόνων που να ρυθμίζει το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο.     

Η δεύτερη προσέγγιση που εκφράζεται από την κυβέρνηση, αποσκοπεί στην αποκατάσταση της νομιμότητας σε σχέση με τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, στη διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού, στη δραστηριοποίηση οικονομικά υγιών επιχειρήσεων στο χώρο, ώστε να μην εξαρτώνται από τα «δανεικά και αγύριστα» των τραπεζών, στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού και στην εκπομπή ποιοτικών προγραμμάτων.   

Συνακόλουθα αποτελούν ένα  σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας, που μαζί με την κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση έχουν εξαγγελθεί και θα υλοποιηθούν βήμα-βήμα από την κυβέρνηση. Σε πείσμα του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς που θέτει συνεχή προσκόματα. Και θα υλοποιηθούν, διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στο λαό που έχει και κρίση και μνήμη. Αυτή την κρίση και μνήμη του λαού, η ΝΔ και οι σύμμαχοί της, με τις θέσεις τους, την ενισχύουν.

(Από την ομιλία του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού στην ολομέλεια της Βουλής επί της τροπολογίας-προσθήκης για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο σε σχέση με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων-29.1.2016)

Δελτίο Τύπου

 

 

 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.