Γίνονται μουσείο τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης

Γίνονται μουσείο τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης

Φεβρουάριος 02, 2018 - 11:16
5 σχόλια

Με απόφαση του Ταμειου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων παραχωρούνται στον Δήμο Τρίπολης για δέκα χρόνια τα μαρτυρικά υπόγεια

Σάρκα και οστά θα λάβει το πάγιο αίτημα των παρατάξεων «Μαντινειακή Συμπολιτεία» και «Πελοπόννησος Πρώτα», αλλά και πολλών πολιτών και φορέων της πόλης μας να μετατραπεί σε μουσείο μέρος του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ταμείου Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων με αριθμ. πρωτ. 12019, παραχωρούνται δύο αίθουσες των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης για την αξιοποίησή τους ως μουσειακών χώρων και μνειμείου ανάδειξης της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει ότι το ΤΧΔΚ:

Παραχωρεί, για δέκα έτη, στο Δήμο Τρίπολης τη χρήση δύο (2) αιθουσών στο υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, για την αξιοποίηση αυτών ως μουσειακό χώρο και μνημείο ανάδειξης της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι που αναφέρονται στο με αριθμό 15471/19-4-2017 έγγραφο του Δήμου Τρίπολης και, ειδικότερα, σε ό,τι διασφαλίζει το χαρακτήρα του κτιρίου ως διατηρητέο, την πυρασφάλεια, κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια της παραχώρησης, οι λειτουργικές δαπάνες, καθώς και η καθαριότητα του χώρου, θα βαρύνουν τον Δήμο.

Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης και σε περίπτωση αδυναμίας του, το νόμιμο αναπληρωτή του, για την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής του χώρου.

Η ανωτέρω παραχώρηση δύναται να διακοπεί για λόγους εξαιρετικών υπηρεσιακών αναγκών και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης και έγκαιρης ενημέρωσης του Δήμου Τρίπολης.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μεριμνήσει για την έκδοση της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 2 του ν.δ/τος 1017/1071, όπως ισχύει.

 

Υπόγεια ποτισμένα με αίμα

Στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης είναι ακόμη χαραγμένα τα σημάδια και τα μηνύματα κυρίως μελλοθάνατων που κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και τα χρόνια που ακολούθησαν. Οι χώροι αυτοί ήταν τόποι μαρτυρίου για τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στις δυο αίθουσες των υπογείων σώζονται μέχρι και σήμερα ζωγραφιές των μελλοθάνατων και άλλα μηνύματα που παρά το πέρασμα του χρόνου έχουν μείνει ανεξίτηλα. Υπάρχουν ακόμη δυο αίθουσες που και αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές που όμως ανακαινίστηκαν πριν από μερικά χρόνια.

Εκεί, σε αυτές τις δύο αίθουσες, παραμένει κρυμμένος ένας μοναδικός θησαυρός μνήμης. Σε ελάχιστα, περίπου 20, τετραγωνικά, μοιρασμένα σε δύο χώρους, αποκαλύπτονται ανθρώπινες πλευρές των κρατουμένων. Ανάμεσά τους ο Νικόλαος Ψιμούλης, ένας από τους χιλιάδες αφανείς ήρωες της εθνικής αντίστασης, «εκ Παρθενίου Τριπόλεως» όπως αυτοσυστήνεται, που άφησε το αποτύπωμά του σε έναν τοίχο του υπογείου και στην ουσία στην Ιστορία. Μνημονεύει, κάθε άλλο παρά τυχαία, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και γράφει: «Ο Ιρωας της Λευτεριάς και της Δημοκρατίας/του 1821/και αυτός επείγε στης φυλακές/όπως και εμείς τώρα» (αυτούσια μεταφορά του κειμένου από τον τοίχο).

 


5 Σχόλια

Και μετά οι απόγονοι τους (των αριστερών) είπαν τον Κολοκοτρώνη γενοκτόνο και εγκληματία πολέμου.

Κανένα επιχείρημα παρά μόνο το @@@ ρε διεθνιστές αριστεροί που μου επικαλείστε τον Κολοκοτρώνη για να μας βγείτε όψιμοι πατριώτες ενώ ξεπουλάτε την Μακεδονία. Ο αντιστασιακός της κατοχής που φυλακίστηκε εκεί του αξίζει σεβασμός γιατί εκτελέστηκε από τον κατακτητή αλλά τα κόκκαλα του τρίζουν σήμερα ρε αμερικανο/μερκελοτσολιάδες με αυτά που κάνετε.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.