Γιατί ο Τσίπρας δεν μπορεί (εύκολα) να διώξει ιερείς και να προσλάβει ισάριθμους υπαλλήλους

Γιατί ο Τσίπρας δεν μπορεί (εύκολα) να διώξει ιερείς και να προσλάβει ισάριθμους υπαλλήλους

Νοέμβριος 09, 2018 - 19:01
3 σχόλια

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει θιασώτες μιας «πρόθεσης συμφωνίας», όπωως διευκρίνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, περί τα του Κράτους και της Εκκλησίας ζητήματα. Περισσότερο από όλα τα ζητήματα που αναφέρονται σε αυτήν, σχολιάστηκε η «διαγραφή» 10.000 ιερέων από το Δημόσιο, ως υπάλληλοι, και οι εξαγγελίες πρώτα του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου και κατόπιν του ίδιου του Πρωθυπουργού για ισάριθμες προσλήψεις στο Δημόσιο, που πλέον θα είναι εφικτές.

Οι ιερείς, εφόσον προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, ο οποίος πάντως συναντά τις σφοδρές αντιδράσεις του κλήρου, όπως εκφράστηκαν μέσα από τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, που υπάρχει από το 1890, δεν θα πληρώνονται απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα πληρώνονται μέσω επιδότησης.

Μπορούν να «διαγραφούν» 10.000 ιερείς από το Δημόσιο, ώστε να γίνουν ισάριθμες προσλήψεις; Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αυτό θα κάνει, και μάλιστα με βεβαιότητα.

Ωστόσο, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, λέει ότι αυτό δεν είναι δυνατό.

«Ακόμη και στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία, πράγμα που δεν είναι καθόλου βέβαιο, δεν αρκεί να σβήσεις απλώς από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών το ΑΦΜ των κληρικών που σήμερα πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο», είπε ο κ. Καρκατσούλης στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Θα πρέπει να καταργήσεις τις θέσεις τους, δηλαδή να τους απολύσεις. Αυτό, εξηγεί, σημαίνει πρακτικά το εξής: είτε θα πρέπει να το πεις με ονοματεπώνυμο για έναν–έναν, είτε θα πρέπει να αλλάξεις τη νομική μορφή της Εκκλησίας και να τη μετατρέψεις σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δι

 

«Όσοι είναι υπάλληλοι ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, όπως οι ιερείς, απολαμβάνουν του ίδιου μισθολογικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Για να υπάρξουν, λοιπόν, 10.000 κενές θέσεις τις οποίες θα σπεύσει να πληρώσει ο κ. Τσίπρας με νέους δημοσίους υπαλλήλους θα πρέπει οι συγκεκριμένοι που τις καλύπτουν, σήμερα, να απωλέσουν αυτή την ιδιότητα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είτε με την απόλυσή τους (για λόγους που προβλέπονται στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλληλων) είτε με την κατάργηση των θέσεων που υπηρετούν. Εάν συμβεί το δεύτερο, που είναι το μόνο λογικό, τότε, θα έχουμε για πρώτη φορά μαζική κατάργηση θέσεων στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας».

Από την άλλη, η αλλαγή του νομικού στάτους της Εκκλησίας με την μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, προκειμένου να τυγχάνει επιχορήγησης, θα διασαλεύσει το, επί αιώνες, σταθερό καθεστώς της. Όλες οι εναλλακτικές δείχνουν την περιπλοκότητα του προβλήματος αλλά και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από τον κ. Τσίπρα.


3 Σχόλια

ρε ουστ!!!

Έγινε επιτέλους η αρχή. Όπως και με άλλους δημόσιους τομείς, μία πλήρη ιδιωτικοποίηση μπορεί να πάρει 15-20 χρόνια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως.

ΝΑΙ ΝΑΙ ,τι σανο τρως ρε μεγαλε απο την κυβερνηση που εκανε την χωρα μια απέραντη Νατοικη βαση !Οσο για τους καρχαριες που πηγαν φυλακη και πληρωσαν ,ηταν απαιτηση της Ε.Ε και των λοιπων ηγεμονων μας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.