Γιάννης Ρούσσος και Άγγελος Σπηλιόπουλος: Δύο σύγχρονοι κωμικοί μιλούν στο Arcadia Portal

Γιάννης Ρούσσος και Άγγελος Σπηλιόπουλος: Δύο σύγχρονοι κωμικοί μιλούν στο Arcadia Portal

Νοέμβριος 14, 2019 - 13:55
0 σχόλια

Δύο εξαιρετικοί κωμικοί, με ταλέντο, χιούμορ και θανατερές ατάκες στη φαρέτρα τους έρχονται στην Τρίπολη την Κυριακή 17 Νοεμβρίου για μια βραδιά κωμωδίας. Οι Άγγελος Σπηλιόπουλος και Γιάννης Ρούσσος με την ευκαιρία της βραδιάς stand-up comedy που διοργανώνουν οι «Πέρα Βρέχει» στην Τρίπολη μίλησαν στο Arcadia Portal για τον εαυτό τους, τη δουλειά τους, την κωμωδία και για τα όσα τους κάνουν να θέλουν να... τα πουν από σκηνής!

Εμείς τους ρωτήσαμε και ιδού τι μας απάντησαν:

Τους ζητήσαμε να μας συστηθούν. Σπουδές, καταγωγή, χόμπι και άλλα πεζά...

Άγγελος Σπηλιόπουλος: «Κατάγομαι από την Γορτυνία αλλά μεγάλωσα στην Παιανία Αττικής. Έχω σπουδάσει Νομική χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στα χόμπι μου θα έβαζα την μουσική και το να παρακολουθώ μπάσκετ και ποδόσφαιρο».

Γιάννης Ρούσσος: «Με λένε Γιάννη Ρούσσο και είμαι stand up κωμικός. Επίσης είμαι συμπαρουσιαστής (παρέα με Άγγελο Σπηλιόπουλο) της εκπομπής Airball, μιας fun εκπομπής για το ΝΒΑ. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και μένω ακόμα στον Κορυδαλλό. Το κακό είναι ότι και φυλακή να κάνω πάλι στον Κορυδαλλό θα είμαι. Τελικά φεύγεις κυριολεκτικά δύσκολα από εδώ. Σπούδασα μάρκετινγκ αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτό. Πριν ασχοληθώ με την κωμωδία ήμουν ντελιβεράς ενώ παράλληλα δούλευα και σαν γραφίστας. Αγαπώ το διάβασμα, τη κωμωδία, το μπάσκετ και το να μην κάνω τίποτα. Το τελευταίο έρχεται σε αντίθεση με το μπάσκετ αλλά ευτυχώς όλα καλά, έχω πολύ επιμονή και το να μην κάνω τίποτα νικάει σχεδόν πάντα. Ναι, είμαι αποφασιστικός σαν άνθρωπος». 

Ο Άγγελος εξηγεί γιατί στράφηκε στην κωμωδία: «Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα μια περίοδο που είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο. Το stand up comedy χρειάζεται αρκετό χρόνο ενασχόλησης και για μένα τότε ήταν ιδανική ευκαιρία. Κατά τα άλλα μου άρεσε πάντα η κωμωδία σε όλες τις μορφές της και πάντα το είχα στην άκρη του μυαλού να κάνω κάτι επ’ αυτού. Χωρίς να ξέρω τι βέβαια».

Ο Γιάννης, σε σχέση με την κωμωδία, πιστεύει ότι είναι τέχνη και ότι ως τέχνη, οφείλει να προβληματίζει: «Η κωμωδία είναι τέχνη και η τέχνη οφείλει να προβληματίζει. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ. Τα τελευταία χρόνια είναι κυριολεκτικά η ζωή μου. Κάνω κάτι το οποίο με εκφράζει 100%. Το να μην έχω λεφτά για να πληρώσω το ρεύμα είναι κάτι το οποίο όμως με εκφράζει; Φυσικά και είναι, χρωστάω ήδη 2 λογαριασμούς. Αλλά οκ, δεν μπορείς να τα έχεις όλα».

Τι σημαίνει one-liner και πόσο δύσκολο είναι να πεις ένα αστείο μέσα σε μόλις μία μικρή φράση; Ο Άγγελος απαντά: «One-liner λέμε τα σύντομα αστεία. Αστεία που διαρκούν μία ή δύο προτάσεις και συνήθως δεν έχουν νοηματική σχέση μεταξύ τους. Έτσι αν δεις πολλά μαζί, πολλές φορές είναι αντιφατικά μεταξύ τους καθώς το σύμπαν τους είναι μοναδικό. Να πεις ένα one-liner δεν είναι δύσκολο, δύσκολο είναι να πεις και να γράψεις πολλά. Θέλει, εκτός από μνήμη, προσοχή στην δομή του σετ σου ώστε να μην κουράσεις τον κόσμο. Κατά τα άλλα έχει και πολλές ευκολίες. Δεν απαιτεί από το κοινό να παρακολουθήσει μια μακροσκελή ιστορία καθώς φτάνουμε στο γέλιο πιο γρήγορα».

 

Ρωτήσαμε τον Γιάννη να μας πει πώς μπήκε στον χώρο του stand-up comedy: «Παρακολούθησα από σπόντα κάποια σεμινάρια stand up comedy που έκανε ο Γιώργος Χατζηπαύλου. Πέρασα πολύ ωραία και αποφάσισα να συμμετέχω σε βραδιές ανοιχτού μικροφώνου (open mics), βραδιές όπου ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει στη σκηνή 5 λεπτά από το υλικό που έχει γράψει. Μετά από πολύ δουλειά άρχισαν να με καλούν σε επαγγελματικές παραστάσεις και κάπως έτσι ξεκίνησα να είμαι κομμάτι της ελληνικής stand up σκηνής».  

Ο Άγγελος ήταν μέλος του μουσικού συγκροτήματος Vagabonds 77 και τον ρωτήσαμε πόσο χρήσιμη του φάνηκε αυτή η εμπειρία: «Ναι σίγουρα βοήθησε στην αρχή αλλά μέχρι ένα σημείο. Σύντομα καταλαβαίνεις ότι άλλο να είσαι μόνος σου στην σκηνή και άλλο με μια μπάντα. Στο stand up ότι κι αν κάνεις ή καταφέρεις το έκανες μόνος σου». 

Ρωτήσαμε τον Γιάννη ποιον ή ποιους θαυμάζει στην ελληνική και ξένη «κωμική» σκηνή: «Είναι πολλοί οι Έλληνες κωμικοί που θαυμάζω πραγματικά (όχι ψεύτικα δηλαδή). Θα αναφέρω ενδεικτικά Χρύσα Κατσαρίνη, Άγγελο Σπηλιόπουλο, Βύρωνα Θεοδωρόπουλο για τον επαγγελματισμό τους. Θωμά Ζάμπρα, Ντενίζ Ουρέμ, Στέφανο Γιδάρη, Κωνσταντίνο Μπούρα Μπαϊμάκο για τις ιδέες τους, και Αλέξανδρο Πασπαρδάνη για …ναι, θαυμάζω αρκετούς. Είναι κι άλλοι που ξεχνάω να αναφέρω τώρα. Από ξένους θα πω Bill Hicks, Eddie Izzard, Rory Scovel, Mitch Hedberg και Stewart Lee. Γενικά λατρεύω κωμικούς που που σκέφτονται out of the box. Το είπα στα αγγλικά γιατί έχω και φίλους από το εξωτερικό που μας διαβάζουν».

 

Σε μια παράσταση γίνονται και απρόοπτα. Πώς τα αντιμετωπίζει ένας stand-up κωμικός; Ο Άγγελος απαντά: «Γενικά πρέπει να βλέπεις και να ακούς τι γίνεται μέσα στην παράσταση. Επειδή δεν υπάρχει τέταρτος τοίχος μπορώ να σχολιάσω κάτι που μπορεί να τύχει και θα ήταν λάθος να μην το κάνω καθώς το κοινό το έχει δει και προς στιγμήν δεν έχει την προσοχή του σε μένα».

Ζητήσαμε από τον Γιάννη να μας πει αν είναι δύσκολο το κοινό στην Ελλάδα: «Όχι. Αντίθετα θα έλεγα, είναι πολύ καλό κοινό. Πιάνει αναφορές, γελάει δυνατά και είναι πολύ κουλ γενικά. Όσο περνάει ο καιρός το ελληνικό κοινό καλλιεργείται ακόμα περισσότερο στην κουλτούρα του stand up comedy, πράγμα το οποίο είναι υπέροχο».

Η stand-up comedy θέλει και.... συνεργασία. Ρωτήσαμε τον Άγγελο να μας πει με ποιους κωμικούς έχει συνεργαστεί: «Έχω συνεργαστεί με αρκετούς κωμικούς. Καταρχάς στην αρχή πάντα παίζει κανείς σε μιξ παραστάσεις με πολλούς κωμικούς. Αυτό εκτός από αναγκαίο είναι και διδακτικό καθώς βλέπεις τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και λύνεις και τα δικά σου. Έχω κάνει περιοδείες με τον Στέφανο Ζεν, με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, τον Blink Mike και φυσικά με τον Γιάννη Ρούσσο που θα μα δείτε και στην Τρίπολη». 

Και από θέματα τι γίνεται; Ο Γιάννης μάς είπε πάντως ότι αντλεί θεματολογία και από την ιστορία: «Έχω κάποια αγαπημένα θέματα όπως είναι η ιστορία ή μυθολογία αλλά γενικά μου αρέσει να σκέφτομαι περίεργα. Να χτίζω ένα παράλογο σύμπαν το οποίο μέσα στο κεφάλι μου να έχει κάποια λογική. Όπως είπα και πριν όμως, λατρεύω θέματα ταμπού, πράγματα για οποία ντρεπόμαστε να μιλήσουμε/εκφραστούμε δημόσια».

Τη δουλειά και των δύο καλλιτεχνών μπορείτε να την απολαύσετε στο youtube, αλλά και να παρακολουθήσετε την εκπομπή τους «Airball» που ξεκινάει η δεύτερη σεζόν της σύντομα.

Οι Γιάννης Ρούσσος και Άγγελος Σπηλιόπουλος σας περιμένουν όλους την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 21:00 στη «Φωλιά του Κούκου», 28ης Οκτωβρίου 18, στην Τρίπολη!Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 10 ευρώ - Στην είσοδο 12 ευρώ (στην τιμή των εισιτηρίων περιλαμβάνεται το πρώτο ποτό)

Προπώληση: Φωλιά του Κούκου, 28ης Οκτωβρίου 18
                     Music Center Γεωργίου Α' 3
                     Φωτογραφείον 28ης Οκτωβρίου 22
                     iFast Repair Τάσου Σεχιώτη 37

 

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.