Τατούλης
symvolo

Για την ασφάλεια στο διαδίκτυο ενημερώθηκαν γονείς και μαθητές στην Τρίπολη (pics,vid)

Για την ασφάλεια στο διαδίκτυο ενημερώθηκαν γονείς και μαθητές στην Τρίπολη (pics,vid)

Μάιος 08, 2019 - 21:00
0 σχόλια

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Τρίπολης διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», με ομιλητή τον Γιώργο Κορμά, υπεύθυνο γραμμής βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Help-line.gr, την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 18:30 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης.

Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών. Προσφέρει γρήγορα και εύκολα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Με ένα «κλικ», τα παιδιά μπορούν να έχουν στην οθόνη τους όποια πληροφορία θέλουν, αλλά με ένα «κλικ» μπορεί και να βρεθούν αντιμέτωπα με έναν από τους πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο.

Συμβουλές για γονείς

Τα φίλτρα γονικού ελέγχου μπορούν να μειώσουν αυτό τον κίνδυνο.

Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μας μιλάνε σε περίπτωση που έχουν έρθει αντιμέτωπα στο διαδίκτυο με κάτι που τα κάνει να αισθάνονται άβολα.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταγγείλουμε τις περιπτώσεις που θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι παράνομο (όπως για παράδειγμα σεξουαλικό υλικό με πρωταγωνιστές παιδιά). (δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις του ιατρού μικροβιολόγου Κώστα Μπεντεβή, προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Τρίπολης, και του κ. Γιώργου Κορμά, υπεύθυνου γραμμής βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Help-line.gr,

Δείτε τα αποτελέσματα έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε 14.000 μαθητές για τις συνήθειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο όπως έχουν αναρτηθεί στο saferinternet4kids.gr

To 14% μοιράζεται προσωπικό υλικό στο διαδίκτυο – 41% των παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους – το 21% έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο – το 70% ανοίγει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο κάτω από την επιτρεπτή ηλικία των 13 ετών – 61% έχει συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο- σχεδόν οι μισοί γονείς δε βάζουν όρια στη χρήση του διαδικτύου.

Προβληματισμός αλλά και ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών σε θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου προκύπτει από τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας  που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 14.000 μαθητές ηλικίας από 10-17 ετών , πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2018 σε 400 σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης, της Πάτρας και της Λάρισας με τη μορφή ανώνυμου online ερωτηματολογίου το οποίο συμπληρώθηκε από τα παιδιά κυρίως στο μάθημα της πληροφορικής. 

Από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν και προκαλούν ανησυχία είναι το γεγονός ότι το 70% των παιδιών κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία, το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό  επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο παραδέχεται ότι έχει μοιραστεί το 14% και το 61% ότι έχει συναντήσει βίαιο/ακατάλληλο περιεχόμενο. Όσον αφορά στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου το 34% νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για χάρη του ψηφιακού κόσμου. Μόλις ένα 4% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο ενώ ένα 20% απαντά ότι δεν ξέρει αν αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η παραδοχή από τα παιδιά ότι σχεδόν οι μισοί γονείς δε θέτουν όρια στα παιδιά τους όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Για την ασφάλεια στο διαδίκτυο ενημερώθηκαν στην Τρίπολη


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.