Για τη δωρεά μυελού των οστών ενημερώθηκαν οι μαθητές της Τρίπολης (pics,vid)

Για τη δωρεά μυελού των οστών ενημερώθηκαν οι μαθητές της Τρίπολης (pics,vid)

Απρίλιος 08, 2016 - 14:31
1 σχόλια

Ημερίδα για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου στην Τρίπολη με ομιλητή τον Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη, καθηγητή της Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αργυρή Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, καθώς, όπως είναι γνωστό, στον εθελοντισμό και στον αθλητισμό υπάρχουν κοινές αξίες.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας και τα μέλη του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) διοργάνωσαν αυτή την ημερίδα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου με σκοπός να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους ώστε να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, αφού κατανοήσουν τον ρόλο του μυελού των οστών στη θεραπεία των αιματολογικών παθήσεων και ειδικότερα του παιδικού καρκίνου.

Η εμπειρία για τους καθηγητές και τους μαθητές ήταν πολύτιμη .Η γνώση που αποκόμισαν μελλοντικά θα αμβλύνει τους φόβους που δημιουργεί η παραπληροφόρηση. « Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο σάλιο και σε περίπτωση ταύτισης με κάποιον ασθενή λίγο αίμα. Έτσι απλά μπορείς εσύ να σώσεις μια ζωή».   

Υπάρχουν δύο εναλλακτικοί τρόποι συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων από τον δότη:

Ο δότης εισέρχεται το πρωί της συλλογής στο νοσοκομείο, όπου θα γίνει η συλλογή. Η συλλογή γίνεται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία με αναρροφήσεις του μυελού από τα οστά της λεκάνης. Τη συλλογή κάνει ομάδα αιματολόγων μεταμοσχευτών ιατρών. Η διαδικασία διαρκεί περίπου από μία έως δύο ώρες. Ο δότης παίρνει εξιτήριο το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή την επόμενη το πρωί. 
Συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα 

Στον δότη χορηγείται υποδόρια τέσσερις ημέρες πριν από τη συλλογή ο αυξητικός παράγοντας των λευκών αιμοσφαιρίων G-CSF. Την πέμπτη ημέρα η συλλογή γίνεται με ειδικό μηχάνημα φυγοκέντρησης αίματος, που ονομάζεται μηχάνημα αιμαφαίρεσης. Ο δότης συνδέεται με το μηχάνημα αιμαφαίρεσης μέσω των δύο μεσοβασιλικών φλεβών του (φλέβες του αγκώνα). Η διαδικασία της συλλογής διαρκεί από δύο έως τρεις ώρες και δεν απαιτείται εισαγωγή και νοσηλεία του δότη στο νοσοκομείο. Ο δότης πηγαίνει στο σπίτι του αμέσως μετά τη συλλογή και στη δουλειά του την επομένη το πρωί.
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Για τη δωρεά μυελού των οστών ενημερώθηκαν οι μαθητές της Τρίπολης


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Α ΡΕ ΤΣΙΑΜΟΥΛΟ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.