Γη και ύδωρ ζήτησε απο τον Γερουλάνο ο Τατούλης! (video)

Γη και ύδωρ ζήτησε απο τον Γερουλάνο ο Τατούλης! (video)

Απρίλιος 18, 2011 - 21:58

Της Χριστίνας Τσιορωτά
  Έργα, πόρους, αρμοδιότητες... τα πάντα ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού Πέτρο Γερουλάνο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σκιαγραφώντας έντονα την πολιτική που θέλει η αιρετή Περιφέρεια στον τομέα του Πολιτισμού αλλά και τα εργαλεία που είναι απαραίτητο να της δοθούν για να εκπληρώσει τα όσα σχεδιάζει. Μέσα από την μακροσκελή του εισήγηση ο Πέτρος Τατούλης κατέστησε σαφές πως ζητά  όλα εκείνα που η Περιφέρει θα έπρεπε να έχει λάβει εδώ και χρόνια.

Παράλληλα κατέθεσε και το μεγάλο του όραμα για τον πολιτισμό και πως όχι όταν έκανε λόγο για το 1ο υποθαλάσσιο μουσείο στο Ναβαρίνο, Την ένταξη της Μονεμβασιάς στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων της Ουνέσκο, Το Φεστιβάλ Αρχαιοελληνικών Μουσείων της Μεσογείου, ΤΟ Μέγαρο Χορού στην Καλαμάτα, τα θεματικά πάρκα τα οποία  «Αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία σύγχρονης εμπειρίας, μαζί με μύθο και μυθοπλασία μπορούν ουσιαστικά αν στηρίξουν ένα δίκτυο νέων εμπειριών και εκεί μπορούμε να στήσουμε νέα τουριστικά προϊόντα».

Έχοντας επαφή και συνεργασία με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου από νωρίς ο Περιφερειάρχης έθεσε όλα εκείνα τα ζητήματα που διεκδικεί η περιφέρεια για να κρατήσει ζωντανό ότι χρειάζεται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Περιφερειάρχης. Παράλληλα απευθυνόμενος προ στον Υπουργό του ζήτησε ουσιαστικά να λύσει τα χέρια του και αν δώσει ρπάσινο φως στην αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΤ καθώς και στη δημιουργία ενός οργανισμού για την διαχείριση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Στο ίδιο μήκος και η αναφορά για την ανάληψη της ευθύνης της αναθεώρησης του ειδικού χωροταξικού για τον πολιτισμό αλλά και των χωροταξικών σχεδίων της Περιφέρειας. «Βαδίζομε στα χνάρια που χαράξατε λίγο πριν, στηρίζουμε αυτήν σα στην πολιτική, είπε ο Πέτρος Τατούλης σημειώνοντας πως: « Σ αυτήν την αντίληψη εμείς είμαστε αρωγοί. Στις  μεγάλες μεταρρυθμίσεις που και τώρα εξαγγείλατε. Στην αλλαγή πλεύση στη ανατρεπτική άποψη πως το αύριο σχεδιάζεται με νέους κανόνες, με εμπειρίες από  προηγμένες χώρες και όχι με τα δικά μας μικρόψυχα υποκατάστατα. Εμείς είμαστε μαζί σας δυναμικά»
Ο Περιφερειάρχης ειδική αναφορά είχε για τους δίδυμους Κούρους της Κορινθίας, την εικόνα του έλκοντος Χριστού της Μονεμβασιάς  καθώς και για το Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας. Ζήτησε από τον Υπουργό και στα 3 την προσωπική του παρέμβαση και στήριξη!

-Π. Γερουλάνος: να «πατήσουμε» στις εμπειρίες για να προσελκύσουμε κόσμο
  Το Υπουργείο έχοντας πλέον αλλάξει ρότα, έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος χαράσσει νέα πολιτική και συγκεντρώνοντας πόρους επιχειρεί εν αρχήν την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους  αρχαιολογικούς χώρους. «.Καταγράψαμε 174 χώρους που έχουν εισιτήριο  και καταγράψαμε και τις  υπηρεσίες που πρέπει κάθε μνημείο να έχει  σε μια βαθμίδα 3 αστέρια 2 και 1.Έχουμε ξοδέψει εκατομμύρια  για αναβάθμιση χώρων , δεν έχουμε κάνει το αντίστοιχο για τις υπηρεσίες προς τον επισκέπτη .Από τα 174 μνημεία τα 110 δεν παρείχαν ούτε τις βασικές υπηρεσίες, το πιο   σοκαριστικό  είναι ότι ούτε 1 μνημείο στην Ελλάδα δεν είναι 3 αστέρων ούτε και η Ακρόπολη. Στα επόμενα 2 χρόνια στόχος και οι 174 χώροι να έχουν τις υπηρεσίες που πρέπει .Θέλουμε βοήθεια σας για να επιταχύνουμε την  διαδικασία αυτή» τόνισε ο Υπουργός .
Παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να υπάρξει συνεργασία με ΤΗΝ Ε.Τ.Α ώστε τ ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή της , ειδικά στην Πελοπόννησο, ν αξιοποιηθούν. «Οι προτεραιότητες που θα  θέσουμε θ ακολουθήσουν την Πελοπόννησο για την επόμενη δεκαετία, είναι κρίμα ν αφεθούν στην κεντρική διοίκηση οι επενδύσεις . ελπίζω μέσα από αυτές τις διαδικασίες να μας δώσετε όσα χρειαζόμαστε για να σας βοηθήσουμε ν αναπτύξετε το δικό σας αναπτυξιακό μοντέλο!» κατέληξε ο Υπουργός .

Video: 

youtube://v/YKZeGf6Pw6M