Γέλιο και σάτιρα πρόσφερε ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη στην Τρίπολη (photos&video)

Γέλιο και σάτιρα πρόσφερε ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη στην Τρίπολη (photos&video)

Ιούλιος 22, 2014 - 08:54
4 σχόλια

Τη σατιρική παράσταση "Πλούτος" του Αριστοφάνη παρουσίασαν το βράδυ της Δευτέρας 21 Ιουλίου στο θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου ο Κώστας Βουτσάς, ο Στάθης Ψάλτης, ο Τάκης Βαμβακίδης κι άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί.

Η θεατρική παράσταση που ανέβασε το ¨Θέατρο Νοτίου Αιγαίου¨ σε συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου(ΔΟΠΑΡ) ήταν στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού Δήμου Τρίπολης. Ο κόσμος ευχαριστήθηκε και διασκέδασε με τη σάτιρα των ηθοποιών, η οποία ήταν προσαρμοσμένη σε σημερινές καταστάσεις.

Το γέλιο δε σταμάτησε καθόλου, ενώ οι ηθοποιοί ήταν πολύ απολαυστικοί και εισέπραξαν το χειροκρότημα του κόσμου.

Video: 

youtube://v/2bVoT48Zki0


4 Σχόλια

Λυπάμαι που δεν θα συμφωνήσω με τον αρθρογράφο. Πήγα να δω Αριστοφάνη και είδα μια επιθεώριση της κακιάς ώρας. Οι σκηνοθετικοί ακροβατισμοί καθώς και ο βιασμός του πρωτότυπου κειμένου από τον κειμενογράφο (υποτιθέμενο μεταφραστή) είχαν σαν αποτέλεσμα να δούμε κάτι εντελώς διαφορετικό από το αναμενόμενο. Αν σκηνοθέτης παραγωγοί και ηθοποιοί, σεβονταν στο ελάχιστο τους θεατές (που πλήρωσαν το 15άρι για να τους δουν) αλλά και τον Αριστοφάνη, θα έπρεπε ενημερώσουν πως δεν πρόκειται για τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη αλλά για διασκευή του έργου. Άσχετες ατάκες προσπαθούσαν να βγάλουν γέλιο αλλά αυτό δεν έγινε. Οι λεκτικοί ακροβατισμοί του τύπου"Ευρωπαίοι και πέη", μαλλον ήταν αδόκιμοι. Περι τα είκοσι λεπτά βλέπαμε καραγκιόζη και βίντεο με διάφορες εικόνες εντελώς άσχετες με το έργο. Το μισό έργο ήταν πλαίυ μπακ και οι ηθοποιοί ανοιγόκλειναν το στομα έτσι απλά. Άσε που υπήρχε υποβολέας (Γυναίκαι) για να θυμίζει τα λόγια που ακουγόταν μέχρι την τελευταία κερκίδα. Ο Βουτσάς μπορεί να είναι κωμικός ηθοποιός, αλλά άλλο κωμικός και άλλο Αριστοφανικός. Σε αντιθεση με αυτόν ο Ψάλτης έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Αριστοφανικού ηθοποιού και αν ο κειμενογάφος δεν είχε βιάσει το πρωτότυπο κείμενο, θα αποκαμβαναμε μια πολύ καλή παράσταση γιατι ο Βαμβακίδης απο την άλλη μεριά, ένας υπέροχος εργάτης του θεάτρου, αεικίνητος πάνω στη σκηνή έκανε τρομερές προσπάθειες και ίδρωσε πραγματικά για να σωσει την παράσταση, που κατά τη γνώμη μου δεν κατάφερε. Τελικά η προχειρότητα οι κάθε είδους παρεμβάσεις και ακροβατισμοί πάνω στο κείμενο έδωσαν την αίσθηση της "πολιτιστικής τσαπατσουλιάς" για να μη πω καμιά πιο τσουχτερή κουβέντα. Μπορεί να είμαστε επαρχιώτες (και μας αρέσει αυτό) αλλα μ@λ@κες δεν είμαστε...

...χωρίς αιχμηρότητα λόγου για την παράσταση που είδαμε, συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση σας για το αποτέλεσμα του έργου...!!! Ήταν ακριβώς αυτό που περιγράφετε...!

ΚΥΡΙΕ ΑΣΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ @@@@@@@ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΙΣΩΣ ΜΟΝΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ) ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΥΡΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΔΑ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΙΣ ¨ΓΝΩΣΕΙΣ¨ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΙΟ ΕΥΣΤΟΧΟ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΛΕΙΜΠΑΚ ΗΤΑΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΛΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ.ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ ΖΩ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ "Ευρωπαίοι και πέη" ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. ¨ευριπιδαριστοφανίζων, που σημαίνει τον αρκετά σοβαρό και εκλυπτυσμένο λόγο στα έργα του Αριστοφάνη και ταυτόχρονα τον αρκετά κωμικό λόγο και την γελοιοποίηση αρκετών ηρώων στον Ευριπίδη. Κάθε σοβαρή και εκλεπτυσμένη έκφραση την ακολουθεί μια βωμολοχία, προκειμένου να εξισορροπηθεί το κωμικό στοιχείο. Ο ίδιος είναι από τους λίγους ποιητές της εποχής του που δεν σκηνοθετούσαν τα έργα τους, αλλά τις έδινε σε επαγγελματίες χοροδιδασκάλους. Όλες του όμως οι κωμωδίες κλείνουν με μια εικόνα λαϊκού πανηγυριού, που μαζί με τη συχνή απεύθυνση προς το κοινό δείχνουν την τάση της κωμωδίας του για την καθημερινή ζωή στην Αθήνα. Συνενώνει έτσι το λαϊκό με το έντεχνο. ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ "

Αγαπητέ κύριε Ευχαριστώ για το μαθημα που μου δωσατε για το ποιος είναι ο Αριστοφάνης. Αν δεν εισασταν εσεις θα έμενα τυφλός. Ευχαρισδτώ που μου θυμίσατε πως δεν εχω καμια γνωση για το αντικείμενο και οτι εχω δει μονο επιθεωτήσεις. Δεν το είχα καταλαβει μεχρι που μου το επισημάνατε. Προφανώς κύριε, δεν επιδεικνύω καμια γνώση. Απλά λέω την άποψή μου την οποία φυσικά δεν είσαστε υποχρεωμένος να ασπαστειτε, όπως και καλά κάνατε. Όμως αυτο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει εγω και οποιος άλλος διαφωνεί, να συμφωνήσει μαζί σας για να αισθανεστε καλά. Ο καθενας που είδε την παράσταση εισέπραξε αυτο που εισέπραξε και εγω εισέπραξα αυτό πουτ περιέγραψα. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλα αυτο εισέπραξα. Πέρα απο αυτά ως επαρχιώτης δεν ειμαι υποχρεωμένος να πω ευχαριστώ σε κανένα για τον πολιτισμό που μου προσφέρει εδω στην επαρχία γιατι τον πληρώνω και επιπλέον δεν μου αρέσει να καταναλώνω τα υποπροϊόντα του οποιουδήποτε τσαπατσούλη που βγάζει παράσταση σε χρόνο μηδέν (πολιτιστική αρπαχτη ακουσα να τη λένε) και βαζει υποβολεις για να λενε τα λογια στους ηθοποιους που δεν προκαμαν να μαθουν το ρόλο τους, γιατι οι βλαχοι δεν καταλαβαινουν... αυτα και δεν θα επανελθω... Υ.Γ. Ο Αριστοφάνης κατά τη γνώμη μου, όπως και όλοι οι αρχαίοι ποιητές, δεν έχουν ανάγκη νεωτερισμών και προσαρμογής στη σύγχρονη εποχή για τον απλούστατο λόγο. Γιατί ειναι διαχρονικοί. Τα έχουν πει όλα και δεν χρειάζεται κανένας καραγκίζης για να ερμηνεύσει παραδείγματος χάριν τον Αριστοφάνη... Αυτή είναι η δική μου γνώμη... Ευχαριστώ...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.