Γεγονός το Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Γεγονός το Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Μάρτιος 18, 2019 - 15:02
0 σχόλια

Επιτυχές και πρωτοπόρο το πρόγραμμα κωνωποκτονίας στην Πελοπόννησο

Για το πρόγραμμα κωνωποκτονίας που εφαρμόζει και υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και για τις δράσεις που προγραμματίζει, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στην έδρα της Περιφέρεας στην Τρίπολη τη Δευτέρα 18 Μαρτίου.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας κ. Βασίλειος  Διαμαντόπουλος, ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Εποπτείας και Παρακολούθησης των προγραμμάτων ο οποίος έκανε μια σύντομη παρουσίαση του προγράματος, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης  κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, ως πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής των Προγραμμάτων, ήταν παρόντες. Παρών, ασφαλώς, και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Ο κ. Διαμαντόπουλος έκανε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπορεί, και από το 2011 ως και σήμερα σχεδιάζονται και υλοποιούνται συνεχώς προγράμματα κωνωποκτονίας, σε συνεργασία με την Πελοπόννησος ΑΕ.

Ιδιαίτερα σημαντικά για το πρόγραμμα είναι ο εντοπισμός και η καταγραφή εστιών των εντόμων, ώστε τα κρούσματα ελονοσίας και ιού του Δυτικού Νείλου να αναγνωρίζονται. Ακόμα, παρουσίασε έναν χάρτη που είναι συνεχώς online, μια πλατφόρμα όπου παρουσιάζεται συνεχής επικαιροποιημένα στοιχεία.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, από την πλευρά του, αναφέρθηε στο έργο επισημαίνοντας ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια έρευνας που αποδίδει πρακτικά αποτελέσματα: «Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τους διαβιβαστές, αλλά μπορούμε να τους μειώσουμε, να μειώσουμε τον χρόνο που μεταδίδουν τα νοσήματα τα εισερχόμενα κρούσματα. Κάνουμε θερμομέτρηση των μεταναστών και ελέγχουμε τα καταλύματά τους κάθε 7 με 10 μέρες. Κατορθώσαμε η διάγνωση από 8 μέρες και παραπάνω που, ήταν ο χρόνος που απαιτείτο, τώρα φτάσαμε να κάνουμε διάγνωση σε 24 ώρες».

Ακόμα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι ο έλεγχος για την ελονοσία και τον ιό του Δ Νείλου οδήγησε στη διάγνωση φυματιώσεων: «Δεν καλύπτονται οι μετανάστες, όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ, από το Σύστημα Υγείας. Εδώ το λύσαμε το πρόβλημα μέσα από το πρόγραμμα κωνωποκτονίας».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξεφρασε την ικανοποίησή του σε όλους τους φορείς και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας για το αποτέλεσμα. «Αισθάνομαι υπερήφανος που παρουσιάζει η Περιφέρειας Πελοποννήσου ένα καινοτόμο πρόγραμμα και η συμβολή της ως καλή πρακτική είναι εξαιρετικής σημασίας. Όλο αυτό που κερδίσαμε, το κερδίσαμε με την Πελοπόννησος ΑΕ, που ανεβάζει πάρα πολύ το υπόβαθρό της, καθώς αντιμετωπίζει δύσκολα ζητήματα και αναπτύσσει μεγάλη τεχνογνωσία».
 

Δημιουργούμε μηχανισμούς παρακολούθησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Ο μηχανισμός παρακολούθησης είναι πρωτότυπος και για τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Το πρώτο Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας της χώρας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε το πρώτο Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας, το οποίο δημιουργείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Μέσα σε 20 ημέρες θα αναρτηθούν στη Διαύγεια οι λεπτομέρειες, και ο μηχανισμός αυτός θα παρακολουθεί τα μεταδοτικά νοσήματα μέσω των διαβιβαστών. Θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά».

Το πρόγραμμα της κωνωποκτονίας έχει ήδη ξεκινήσει σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.Καλώ τις δημοτικές αρχές να συνεργαστούν άμεσα, είμαστε πάντοτε στη διάθεσή τους για να προσφέρουμε τη δεδομένη αλληλεγγύη μας πάνω στις αδυναμίες που τυχόν παρουσιάζουν.

Η κυρία Κ. Νικολάκου λαμβάνοντας τον λόγο είπε ότι το πρόγραμμα είναι άρτιο, ότι οι συνεργασίες ήταν άψογες με όλους τους φορείς και ότι με άρτιο τρόπο συσπειρώθηκαν οι επιστημονικές δυνάμεις του τόπου για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα.

Μπορούμε και στα δύσκολα να έχουμε πολύ καλά πρότυπα και καινοτόμα έργα.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.