Γάμοι, σύμφωνα συμβίωσης και διαζύγια σε Τρίπολη και Κυνουρία το 2018

Γάμοι, σύμφωνα συμβίωσης και διαζύγια σε Τρίπολη και Κυνουρία το 2018

Ιανουάριος 09, 2019 - 12:10
1 σχόλια

Πάνω από 400 ήταν τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης και την Κυνουρίας την χρονιά που πέρασε. Στον αντίποδα, 70 ήταν τα ζευγάρια που πήραν διαζύγιο.

Η πτώση των θρησκευτικών γάμων πανελλαδικά, κυρίως για οικονομικούς λόγους, είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια.

Με τα Ιερά δεσμά του γάμου στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας ενώθηκαν 224 ζευγάρια, ενώ 90 ήταν οι άδειες που δόθηκαν στους μελλόνυμφους που επέλεξαν να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο εκτός Μητρόπολης.

Παράλληλα, πολλά είναι τα ζευγάρια που επέλεξαν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο. Η αύξηση των πολιτικών γάμων μπορεί να οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά και στους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής οι οποίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά και δεν επιτρέπουν στα νέα ζευγάρια να πραγματοποιήσουν έναν γάμο στην εκκλησία όπως αυτός έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Το ArcadiaPortal.gr με την πολύτιμη βοήθεια  των ληξιαρχείων σάς μεταφέρει τον αριθμό των πολιτικών γάμων που έγιναν το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο ληξίαρχος, στον Δήμο Τρίπολης, το 2018, οι γάμοι που έγιναν στο δημαρχείο στην οδό Λαγοπάτη είναι 62.

Να σημειώσουμε ότι πολιτικοί γάμοι γίνονται και εκτός του Δημαρχείου Τρίπολης, μιας και υπάρχουν ζευγάρια που επιλέγουν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο σε κάποιο δημαρχείο πρώην Καποδιαστριακού δήμου.

Ακόμη, 6 ήταν να σύμφωνα συμβίωσης που υπογράφηκαν στον Δήμο Τρίπολης.

Συγκριτικά με τα παραπάνω στοιχεία να προσθέσουμε ότι το 2015 έγιναν 69 πολιτικοί γάμοι στον Δήμο Τρίπολης ενώ το 2016 έγιναν 49, ενώ μέσα σε έναν μήνα το 2017 πραγματοποιήθηκαν 20 πολιτικοί γάμοι, αριθμός-ρεκόρ για τον Δήμο Τρίπολης.

Στη Νότια Κυνουρία 27 είναι οι γάμοι που έγιναν την χρονιά που πέρασε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 13 είναι οι πολιτικοί γάμοι που τελέσθηκαν το 2018, ενώ για μία μονάδα μόνο, υπερίσχυσαν οι θρησκευτικοί γάμοι. Επίσης στα στοιχεία που λάβαμε, συμπεριλαμβάνεται και ο αριθμός των συμφώνων συμβίωσης για τον δήμο, τα οποία ανέρχονται σε 3.

Για τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας δεν έχουμε στοιχεία, καθώς το ληξιαρχείο ήταν απασχολημένο και δεν μπορούσε να συμβάλει στην έρευνά μας.

Εκτός από τους γάμους, υπάρχουν και τα διαζύγια. Υπάρχουν και τα ζευγάρια που επιλέγουν ξεχωριστούς δόμους και σταματούν την κοινή πορεία τους στη ζωή. Στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, 70 είναι τα ζευγάρια που χώρισαν. Να επισημάνουμε ότι στην περίπτωση λύσης γάμου, ο οποίος έχει τελεστεί με ιερολογία της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι υποχρεωτική η πνευματική λύση αυτού, προκειμένου να δηλωθεί στο αρμόδιο ληξιαρχείο.

Σημειώνουμε, και πάλι, ότι τα στοιχεία αφορούν στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας,ενώ για την  Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως θα ακολουθήσει νέο ρεπορτάζ.

Έφη Καστραντά


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.