Γ. Τρουπής: Να διασωθεί η σοδειά και η παραγωγή του 2015

Γ. Τρουπής: Να διασωθεί η σοδειά και η παραγωγή του 2015

Ιούλιος 04, 2015 - 13:21
14 σχόλια

Κάτι λιγότερο από 24 ώρες πριν από τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου, ο κ. Γιάννης Τρουπής, Β' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, αλλά και επαγγελματίας γεωπόνος που επιχειρεί με τρεις επιχειρήσεις στην Αρκαδία, υποδέχτηκε το Arcadia Portal στο Επιμελητήριο, προκειμένου αφενός να εξηγήσει τους πολύ μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν οι τομείς της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης, του εμπορίου, της βιομηχανίας και της κτηνοτροφίας από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, αλλά και να κοινοποιήσει για ακόμη μια φορά την ομόφωνη απόφαση του Επιμελητηρίου, ύστερα από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. 

«Εμείς δεν έχουμε ούτε πολιτική ούτε κομματική χροιά», εξήγησε ο κ. Τρουπής. «Αντιπροσωπεύουμε τον βιομηχανικό, τον εμπορικό, τον μεταποιητικό, τον βιοτεχνικό, τον τουριστικό και τον τομέα των υπηρεσιών. Αυτοί όλοι οι τομείς θίγονται άμεσα», υπογράμμισε.

«Ο επιχειρηματίας θέλει νηφαλιότητα και ηρεμία για να έχει ορθή και παραγωγική σκέψη. Η αβεβαιότητα είναι ίσως χειρότερη από ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα», ανέφερε, με την πείρα ενός ανθρώπου που έχει σπουδάσει και έχει ζήσει το εξωτερικό.

Τα κυριότερα προβλήματα, όπως εξηγεί, είναι «οι κλειστές τράπεζες, η μη διασφάλιση των προγραμμάτων, π.χ. ΕΣΠΑ, η μη συμμετοχή σε νέα προγράμματα της ΕΕ, η μη διασφάλιση της ρευστότητας, η μη προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα λόγω του χάους που θα επικρατεί».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Τρουπής στο ζήτημα της Παιδείας, εξηγώντας: «Τα παιδιά μας, όταν βρεθούν για προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, θα συναντήσουν συμφοιτητές με ανώτερο επίπεδο από το ελληνικό, από την άποψη ότι η Ελλάδα θα υπολείπετε των άλλων χωρών σε εκπαιδευτικό και τεχνολογικό επίπεδο. Θα είναι πάντα πολλά σκαλοπάτια πίσω. Οι νέοι Έλληνες με τους Ευρωπαίους δεν θα μεγαλώνουν υπό τις ίδιες συνθήκες παιδείας και εκμάθησης. 

ΕΜΠΟΡΙΟ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ

«Είναι μύθος το ότι όλοι οι εξαγωγείς, κάνω εξαγωγές και έχω γνώση, θα μεγαλουργήσουν με τη δραχμή. Σε πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις ΙΣΩΣ ισχύσει αυτό. Για να παραχθεί ένα προϊόν και να συσκευαστεί, θα πρέπει να υπάρχει μια πληθώρα παραγόντων που δυστυχώς ή ευτυχώς είναι άμεσα εξαρτώμενοι από το εξωτερικό  δηλαδή την εισαγωγή. Και για τα αγροτικά προϊόντα της Αρκαδίας: το γάλα, κρασί, φρούτα κλπ., υποδομή στηρίζεται παρά πολύ σε πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Πώς, λοιπόν, θα προμηθευτούν υλικά αν πάμε σε άλλο νόμισμα;», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι κανένας επιχειρηματίας δεν θα κερδίσει αν πάμε στη δραχμή.

Τα προϊόντα ήδη δεν εκτελωνίζονται:

Ακόμη, σημείωσε ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα πολλά εμπορεύματα βρίσκονται στα κέντρα logistics και σε containers στα λιμάνια, και δεν είναι δυνατόν να αποσταλούν  διότι κάποιες εταιρείες και Έλληνες παραγωγοί δεν μπορούν να προκαταβάλλουν τα χρήματα για τον εκτελωνισμό και τη μεταφορά των προϊόντων.

ΑΡΚΑΔΙΑ - ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ειδικά για την κτηνοτροφία, ζωτικό κομμάτι της αρκαδικής παραγωγής, τα προβλήματα είναι μεγάλα.

_ Ο κτηνοτρόφος δεν θα πληρωθεί ούτε από τον τυροκόμο ούτε από τον ζωέμπορα, καθώς οι τράπεζες είναι κλειστές. Επομένως, οι κτηνοτρόφοι δεν θα έχουν ρευστό, δεν θα μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές. Τα ζώα θα υποσιτίζονται, το τελικό προϊόν δεν θα είναι ποιοτικό, ενώ θα υπάρχει έλλειψη φαρμάκων από κτηνιάτρους.

_ Οι τυροκόμοι θα κληθούν να γεμίσουν τα ράφια, λόγω της αυξημένης ζήτησης, αλλά πολλές φορές δεν θα παίρνουν ρευστό από τις μεγάλες αλυσίδες, και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με διλήμματα: να δώσουν προϊόντα χωρίς να πληρωθούν; Κι αν δεν δώσουν τα προϊόντα τους, και πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο, η μεγάλη αλυσίδα θα τους ξαναβάλει στο portfolio των προμηθευτών της;

Ο ελεύθερος επαγγελματίας-επιχειρηματίας δεν μπορεί να πετάξει το μπαλάκι στην κερκίδα ούτε σε κάποιον άλλον. Πρέπει να αποφασίσει άμεσα, τώρα.   

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βρισκόμαστε στη μέση της καλλιεργητικής περιόδου. Όλοι οι αγρότες έχουν ξεκινήσει συνεργασία με γεωπονικά καταστήματα ή με την ΕΑΣΑ. Τα καταστήματα συνεργάζονται με εταιρείες πολυεθνικές, στην πλειονότητά τους», εξηγεί ο κ. Τρουπής.

_. Το 90% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων προέρχεται από το εξωτερικό. 

_ Το 80% των λιπασμάτων προέρχεται από το εξωτερικό. 

_ Το 80% των καυσίμων & ανταλλακτικών για τα μηχανήματα. 

«Όταν τελειώσει το στοκ, χωρίς ρευστό και κυρίως με κλειστές τράπεζες δεν θα γίνουν συναλλαγές. Κάποια καταστήματα γεωργικών εφοδίων που εξυπηρετούν με πίστωση τους παραγωγούς, διότι στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει η προσωπική σχέση, κάποια στιγμή θα θέλουν αλλά εκ των τραγικών συνθηκών δε θα μπορούν. Ο αγροτικός κόσμος μας έχει στηρίξει και εμείς οφείλουμε επειδή έχουμε κατά πρόσωπο επαφή ως επιχειρηματίες και άνθρωποι να στηρίξουμε τους πελάτες μας. Πολλές εταιρείες φοβούνται ένα «κούρεμα καταθέσεων» και δεν θέλουν συναλλαγές ούτε μέσω win bank Είτε δεν πουλάνε διότι έχουν λάβει εντολή από τα κεντρικά γραφεία τους στο εξωτερικό, είτε θέλουν το χρήμα ζεστό-μετρητό-στο χέρι.  

Το στοκ τελειώνει. Xάος.

«Η τοπική παραγωγή,  ο πρωτογενής τομέα ίσως να μην βγει πέρα, ίσως χαθούν καλλιέργειες. Ο απλός πολίτης δεν ευθύνεται για αυτά. Το ότι έχουν κλείσει οι τράπεζες θα αφήσει καλλιέργειες στο έλεος του Θεού, λόγω έλλειψης ρευστότητας», υπογραμμίζει. 

«Οι εισαγωγές εφοδίων θα είναι δύσκολες και χρονοβόρες. Οι τιμές θα εκτοξευθούν. Ο νοών νοείτο»...

Το «όχι», μου προκαλεί προσωπικά τρόμο, δέος και ανατριχίλα.

Ο κ. Τρουπής, μιλώντας από καρδιάς, διαπίστωσε ότι η χώρα μας, παρά τη βαριά φορολογία, παρά τα μέτρα, έως το τέλος του περασμένου φθινοπώρου είχε αντέξει και σε πολλούς τομείς είχε πάρει σταθερό δρόμο.

Και αναφέρθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας ότι δεν είναι απρόσωποι.
«Ναι στο κέρδος, αλλά για να έχεις κέρδος, χρειάζονται υποδομές, ρευστότητα, καλό προσωπικό, πληρωμένο προσωπικό. Δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζομένους.  Όσο ανάγκη μας έχουν οι εργαζόμενοι μας, τόσο ανάγκη τους έχουμε κι εμείς», επεσήμανε.
«Η ελεύθερη αγορά έχει νόμους άγραφους που δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο της Νομικής. Αν παραβείς τον Νόμο, με έναν καλό δικηγόρο ίσως καλυφθείς. Αν παραβείς τον νόμο της ελεύθερη αγορά, η αγορά θα σε τιμωρήσει», επισημαίνει.

Τέλος, ο κ. Τρουπής προτρέπει τον κόσμο και τους επαγγελματίες «να μην ζητάμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Να μοιραστούμε υπηρεσίες, υποδομές, τεχνογνωσία και μέσα, διότι αν αυτή η κατάσταση οδηγήσει στην εξαθλίωση κάποιων, θα εμφανιστούν μονοπώλια ή ολιγοπώλια, με καταστρεπτικά αποτελέσματα, αύξηση τιμών και μαύρη αγορά».

Και υπογράμμισε: «Όχι στον διχασμό. Να σεβαστούμε την άποψη του καθενός. Η Ελλάδα είναι εμείς, εμείς την φτιάχνουμε, εμείς την χαλάμε. Να είμαστε δίκαιοι και ορθολογιστές, να μην φτάσουμε τα παιδιά μας στο σημείο να μας ρωτήσουν γιατί ψηφίσαμε ''όχι''. Να στηρίξουμε την τοπική οικονομία, την τοπική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή με όλες τις δυνάμεις που το κάθε κατάστημα έχει. Και κυρίως να μην αφήσουμε να καταστραφεί η σοδειά του 2015, διότι θα λείψει από όλους μας».


14 Σχόλια

@17:26 - Κλασσικοί περίπτωση Συριζαίου. "Ρε" και στέρεα επιχειρήματα "μιλάνε όλοι μιλάς κι εσύ". Ο Γιάννης περιέγραψε μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που την βιώσαμε όλοι μας αυτή την εβδομάδα. Από την άλλοι έχουμε αυτούς που ψηφίζουν ΟΧΙ για να φύγουν τα μνημόνια ενώ ο Τσίπρας λέει ότι θα ψηφίσει μνημόνια μέσα σε 48 ώρες και θα ανοίξουν οι τράπεζες. Γράφεις με ασέβεια και χωρίς επιχειρήματα εσύ που έχεις συμμαχήσει με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!!! Που έφερες την αριστερά παρέα με τους ΝΑΖΙ!!! Συμπολίτες υπάρχει ακόμα ελπίδα. Υπάρχει το ΝΑΙ. Με ΝΑΙ θα διώξουμε τον απερίγραπτο Βαρουφάκη και τον απαράδεκτο Τσίπρα που τον στηρίζει. Σοβαροί υπουργοί του Σύριζα έχουν πάρει αποστάσεις από το δίδυμο της συμφοράς Τσίπρα-Βαρουφάκη. Που είναι ο Σταθάκης; Που είναι ο Δραγασάκης; Τους ξεχνάμε όλους αυτούς με ένα μεγάλο ΝΑΙ και πάμε με άλλη κυβέρνηση για μια ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ συμφωνία. Χωρίς Σαμαρά αλλά με νέα πρόσωπα. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τα βαρίδια. Την "σαβούρα". Βαρουφάκης, Τσίπρας, Σαμαράς τελειώνουν όλοι με ένα τεράστιο ΝΑΙ !!!

ΠΕΣ ΤΑ!!!!!!!!!!! Πάμε για ένα μεγάλο ΝΑΙ!!!!!!!! Οι άσχετοι στα σπίτια τους!

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥΣ!!!!

ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΧΕΙ ΤΗΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ `ΓΕΩΠΟΝΩΝ`ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΘΟΥΣ.ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΩΡΕΣ.....!!!!

ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΣΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΩΠΟΡΟΝΕΣ ΜΕ ΦΟΒΕΡΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΙΚΑΝΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΧΡΕΩΚΟΠΙΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ , ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΝΤΙΛΕΡΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ,ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΜΑΘΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΥΤΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΕΣ....ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ !!!

@ Παύλος. "Κλασσικοί περίπτωση Συριζαίου" . Το "ρε" σε πείραξε ρε αγράμματε. Τα δικά σου επιχειρήματα ποια είναι? Οι χαρακτηρισμοί "απερίγραπτος", "απαράδεκτος" κλπ? Στην κατάσταση που είμαστε τώρα ποιος μας έφερε? Σεβαστείτε πρώτα τον εαυτό σας ρε γλοιώδεις υποτακτικοί των τοκογλύφων και μετά απαιτήστε να μη σας προσφωνούν "ρε".

Ναι στην ενωμενη ευρωπη των λαων!!παμε δυνατα για να μην χαθουν οι κοποι τοσων χρονων..

Για ποιόν πρωτογενή τομέα, τοπική παραγωγή και καλλιέργειες μιλάτε κύριε?????????????? Εδώ ερήμωσε η Ελληνική ύπαιθρος!!!!!! Εκεί που άλλοτε έβλεπες καλλιεργημένους αργούς και ανθρώπους να τους φροντίζουν και να μαζεύουν τη σοδειά, τώρα δεν μπορείς καν να τους διασχίσεις. Έχουν γίνει ρουμάνια!!!! Η ΚΑΠ και τα μεγάλα κονδύλια που διατέθηκαν για αγροτικές επιδοτήσεις δεν έπιασαν τόπο, γιατί οι απαραίτητοι έλεγχοι ήταν ελλιπείς και ο καθένας κοίταζε πως να τα πάρει και να τα διαθέσει σε άλλες ανάγκες του. Αλήθεια, μπορεί να μας πει κάποιος το συνολικό ύψος των ποσών αυτών που διατέθηκαν στο νομό Αρκαδίας κατά την τελευταία δεκαετία? Οι Γεωπόνοι αντί να είναι δίπλα στους αγρότες και να τους κατευθύνουν με τις γνώσεις τους για την επιλογή των κατάλληλων καλλιεργειών σε κάθε περιοχή και την παραγωγή αγνών προϊόντων, κοίταζαν πως να τους εκμεταλλευτούν και να τους πουλήσουν τα πανάκριβα φυτοφάρμακα που εμπορεύονταν. Έπρεπε να το περιμένετε ότι κάποια στιγμή το πάρτυ αυτό θα τελείωνε και θα ψαχνόσασταν!!!!!!!!!!

κ. Τρουπη θα ηταν καλυτερα να πειτε πως ολοι οι γεωπονοι να σταματησουν τωρα την δυσκολη στιγμη την πιστωση προς τους αγροτες. Οπως η Ενωση που εβαλε πλαφον. Τωρα που επρεπε να μας αγκαλιασει μας πουλησε. Αλλα εσεις κ καποιοι αλλοι συναδελφοι σας συνεχιζεται να στηριζεται τους αγροτες. Ρωτησα κ εμαθα. Χαρας το κουραγιο σας. Να δωσει εφοδια η Ενωση και να παρει την παραγωγη μας σε 2 μηνες. Να λειτουργησει τα συσκευαστηρια που ειναι φτιαγμενα με τα λεφτα των πατεραδων μας. Ομως τωρα κανει την παπια. Αληθεια στο νεο Δ Σ πιστωνει? Και για να μην παρεξηγηθω δεν ειμαι πελατης ουτε του κ. Τρουπη ουτε της Ενωσης. Απλα τον γνωριζω παρα πολυ καλα και ξερω εαν στηριζει πολυ πολυ κοσμο παντιοτροπος ο κ. Τρουπης. ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΑΣ ΘΕΛΩ

Ντροπή Γιάννη σε εσένα και στο Επιμελητήριο Αρκαδίας που θα έπρεπε να πάρετε μια ουδέτερη στάση και όχι να λέτε στον κόσμο ναι ή όχι. Δεν αντιπροσωπεύεται το σύνολο του επιμελητηρίου αλλα την προσωπική σας απόφαση. Λυπάμαι για εσένα και για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Αρκαδίας. Αποφασίζετε και εκτελείτε 5 άνθρωποι για 7000 περίπου μέλη.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.