Γ. Σμυρνιώτης: Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς - Πάμε τον Δήμο Τρίπολης ξανά μπροστά (pics,vid)

Γ. Σμυρνιώτης: Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς - Πάμε τον Δήμο Τρίπολης ξανά μπροστά (pics,vid)

Μάιος 23, 2019 - 11:02
3 σχόλια

Από τον πολυχώρο της Κανδήλας, ένα έργο που ενέταξε και υλοποίησε στο πρόγραμμά της και υλοποίησε η δημοτική αρχή του Γιάννη Σμυρνιώτη, ο επικεφαλής της «Νέας Τρίπολης» μίλησε στην κάμερα του ArcadiaPortal.gr σχετικά με το πρόγραμμα που προτίθεται να εφαρμόσει ο συνδυασμός του την επαύριο των εκλογών, εφόσον τον τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες. Όπως μας είπε, ο σχεδιασμός της παράταξής του είναι ενιαίος και αφορά τόσο στην πόλη της Τρίπολης όσο και στα χωριά του Δήμου, στα οποία, την τελευταία πενταετία, υπάρχει στασιμότητα καθώς, όπως λέει ο ίδιος, η τωρινή δημοτική αρχή δεν συνέχισε το έργο της δικής του δημαρχίας.

Πώς σχεδιάζει η «Νέα Τρίπολη» να δώσει νέα πνοή στα χωριά του Δήμου, ρωτάμε τον κ. Σμυρνώτη και εκείνος απάντησε:

«Η Κανδήλα είναι ένα από τα ακριτικά, θα λέγαμε, χωριά του Δήμου μας που ακόμα κρατάει κόσμο και έχει σημαντική παραγωγή στον πρωτογενή τομέα. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να εντάξουμε τις γιορτές στο πρόγραμμα LEADER το 2014 αλλά δεν έγινε απορρόφηση και δεν μπόρεσε η νυν δημοτική αρχή να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Θα μπορούσε η γιορτή της ντομάτας, για παράδειγμα, να κρατάει δύο και τρεις ημέρες και να γίνονται ημερίδες, σεμινάρια, εκδηλώσεις, ενημέρωση των παραγωγών, που τρέχουν μόνοι τους χωρίς να έχουν καθοδήγηση από τον Δήμο», αναφέρει.

«Υπήρχε η αίσθηση ότι έγινε έργο στη Τρίπολη επειδή είναι το κέντρο και όλοι περνούν από εκεί, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι είχαμε περικοπές 80% στη ΣΑΤΑ, μπορέσαμε με παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να εντάξουμε έργα. Αυτός ο χώρος που βρισκόμαστε, είχε προϋπολογισμό 636.000 ευρώ (έλαβε σημαντική έκπτωση ασφαλώς). Πρόκειται για ένα έργο που δεν ήταν καν στο περιφερειακό πρόγραμμα, αλλά απευθείας στο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης».

Το έργο δεν συντηρείται, πιο κάτω βρίσκεται ο χώρος όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η παιδική χαρά, και για πέντε χρόνια το έργο βρίσκεται στην κατάσταση που το είχαμε αφήσει. 

«Λύθηκε το θέμα της ύδρευσης, αντικαταστάθηκαν υποδομές δεκαετιών που έδιναν κακής ποιότητας νερό στους κατοίκους»

Ο κ. Σμυρνιώτης, ακόμα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι επί δικής του θητείας λύθηκε το πρόβλημα ύδρευσης των χωριών και υπογράμμισε: «Πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να έχεις τα χρήματα στο τσουβάλι. Πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα. Προγράμματα βγαίνουν και για τον αστικό χώρο και για την περιφέρεια. Εμείς προχωρήσαμε με τις υδρεύσεις, τον αγωγό Πιάνας, που αντικαταστάθηκε μετά από 180 χρόνια, και παλέψαμε να κρατήσουμε τον πληθυσμό στα χωριά. Το πολύπαθο έργο της αποστράγγισης και του αρδευτικού του κάμπου της Κανδήλας εδώ και 30-40 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν μια και δύο γενιές από το χωριό και την παραγωγή».

Καλές οι υποδομές, αλλά πρέπει να κάνουμε δράσεις που θα κρατήσουν τον κόσμο στον τόπο τους.

«Είχαμε κάνει δράσεις ανάδειξης του αγροτικού πλούτου. Αυτός ο τόπος είναι εκ των πραγμάτων το κέντρο της Πελοποννήσου και αυτό το πλεονέκτημα δεν μπορεί να της το στερήσει κανείς».

Σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μια δικαστική υπόθεση που αφορά στα απορρίμματα, στην οποία εμπλέκεται ο τέως δήμαρχος, ο κ. Σμυρνιώτης απάντησε:

«Το ότι προσπαθούν κάποιοι να αναγάγουν σε μείζον θέμα την 29η ή 30ή υπόθεση σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων που βρέθηκα στη θέση του κατηγορουμένου, πώς να το σχολιάσω; Πήγα ο ίδιος στο εδώλιο, μπορούσα να στείλω αντιδημάρχους, ή και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά πήρα εγώ την ευθύνη, γιατί ο Δήμος ήταν σε οριακή κατάσταση. Ας σταματήσουν αυτή την καραμέλα, πολυφορέθηκε αυτή η ιστορία, δεν μπορούμε να πάμε τις τελευταίες μέρες των εκλογών απαντώντας στα κόμπλεξ και στις εμμονές ορισμένων».

Βιωσιμότητα και ανάπτυξη, φυσικό αέριο και ενέργεια

Ο κ. Σμυρνιώτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε εκτενώς στην ενέργεια και στη διέλευση του φυσικού αερίου που τελικά πήγε μόνο στη Μεγαλόπολη: «Το έργο προχώρησε χωρίς δυσκολία και σε ανταπόδοση αυτής της συνεργασίας καθαρίστηκε ο Σαρανταπόταμος, αν δεν είχε καθαριστεί θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα στις πλημμύρες, έγιναν ασφαλτοστρώσεις, γήπεδα 5X5, αναδείχθηκε η γέφυρα του Μάναρη, όλα αυτά με πιστώσεις του ΔΕΣΦΑ. Και επειδή για να φτάσει το φυσικό αέριο στην πόλη πρέπει να γίνει καινούρια εταιρία, η Τρίπολη δεν είναι μέσα στις 18 πόλεις από όπου θα περάσει το φυσικό αέριο τώρα. Είχαμε κάνει μια προμελέτη με καύσιμο το φυσικό αέριο, την αφήσαμε στην επόμενη δημοτική αρχή, δεν έγινε κάτι. Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε το πρόγραμμα JESSICA, την αλλαγή λαμπτήρων, με σύγχρονους, χαμηλής κατανάλωσης, και να δούμε το θέμα της ενέργειας στον αγροτικό τομέα.

Στον κάμπο της Κανδήλας, ο μόνιμος βραχνάς είναι η κατανάλωση ρεύματος. Όλα αυτά πρέπει να τα προσεγγίσουμε. Ο Δήμος πρέπει να πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα.

Εκσυγχρονισμός του Δήμου

Πρώτος στόχος, για τον κ. Σμυρνιώτη και τη «Νέα Τρίπολη», η είσοδος του Δήμου Τρίπολης στην ψηφιακή εποχή. «Αυτή τη φορά στόχος είναι κάθε μέρα όλο και λιγότεροι πολίτες να απευθύνονται στις Υπηρεσίες του Δήμου αλλά να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το τάμπλετ και το κινητό τους. Πάνω εκεί θα στήσουμε και την αναβάθμιση του τουρισμού. Μόνο το brand name Αρκαδία έχει μια τεράστια αξία. Χτίζουμε στα μουσεία μας, στο Χιονοδρομικό, στους αθλητικούς χώρους, στο σπήλαιο Σίντζι, που κανείς δεν το γνωρίζει και είναι ένα από τα σημαντικότερα. Χάσαμε αστυνομικά τμήματα, θέσεις εργασίας, στρατόπεδα, χάσαμε εισόδημα, τελικά, και αυτό θα το αντικαταστήσουμε μέσα από το τουριστικό προϊόν αλλά και τον αγροτικό τομέα. Θα έχουμε κάθε μέρα κόσμο στην Τρίπολη και στα χωριά. Αυτό είναι το .

Ο κ. Σμυρνιώτης μάς είπε ότι βρίσκεται σε επαφές με ευρωβουλευτές, προκειμένου ο Δήμος να κάνει άνοιγμα στα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Μιλάω με όλους τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, υπάρχουν δυνατότητες».

Ακόμη, υψηλά στη ατζέντα της «Νέας Τρίπολης» βρίσκεται η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που είναι ένας φορέας που μπορεί να μεταφέρει τεχνογνωσία, αλλά και ένα γραφείο υποδοχής επενδυτών.

«Ο πολιτισμός θα φέρει επισκεψιμότητα, αναδεικνύεται ως επιχειρησιακό εργαλείο και φέρνει θέσεις εργασίας. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων να κρατήσουμε όλους τους χώρους μας προσβάσιμους και ανοιχτούς. Πρέπει όλους τους χώρους να βρούμε τρόπους να τους κρατήσουμε ανοιχτούς και όχι να ψάχνουμε τον υπάλληλο όπως παλιά».

Δεν μπορούμε να είμαστε ουραγοί. Η Αρκαδία είχε 111.000 διανυκτερεύσεις, και η Αργολίδα 1 εκατ. το 2017. Λίγο-λίγο, προσπαθούμε. Να μην φύγει άλλος κόσμος από την Αρκαδία. Να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα και να μείνουν εδώ.

Τέλος, ο κ. Σμυρνιώτης κλήθηκε να απαντήσει για ποιον λόγο να τον εμπιστευθούν οι πολίτες του Δήμου μας:

«Εγώ δεν θέλω να μείνω στο παρελθόν, παρόλο που το παρελθόν κάποιου είναι το διαβατήριό του για το μέλλον. Η κρίση κράτησε πολύ παραπάνω από δύο - τρία χρόνια και το 2011, όταν ανέλαβα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα αναγκαζόμουν να κάνω Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο, Ιατρείο, να δεκαπλασιάσουμε τα βοηθήματα σε συμπολίτες μας».

Το παρελθόν του καθενός, η νοοτροπία του, δείχνει ποιο θα είναι το αύριο αυτή την περίοδο. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Δυστυχώς το 2014 με εκείνο το οριακό αποτέλεσμα ο Δήμος έμεινε όχι στάσιμος αλλά πήγε πολύ-πολύ πίσω. Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για τα τον πάμε ξανά μπροστά.

Γαλανιάδη Εύα

 

Video: 

SMYRNIOTIS


3 Σχόλια

Ανακυκλωμένα υλικά και ιδέες. Χάσαμε 10 χρόνια απο την ζωή μας με εσάς και τον απερχόμενο. Τόσα χρόνια ανακαλύπτετε τον τροχό. Λύση για τα σκουπίδια, ο ένας μέσα στο βουνό και ο άλλος στο κάμπο. Η επόμενη φανταστική ιδέα θα είναι τα σκουπίδια στην θάλασσα σε πλατφόρμα. Όνειρο.

@12:19, τι χρέος άφησε καλέ? για πες μας κι εμάς να μάθουμε, μιας και φαίνεται ότι είσαι ενημερωμένος...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.