Φθινοπωρινές αποδράσεις στην πολύχρωμη φύση των Άνω Δολιανών (pics)

Φθινοπωρινές αποδράσεις στην πολύχρωμη φύση των Άνω Δολιανών (pics)

Οκτώβριος 13, 2016 - 11:28
0 σχόλια
Το φθινόπωρο μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει μελαγχολικό, αποτελώντας το μεταβατικό στάδιο προς τον χειμώνα, αν όμως του δώσουμε μια ευκαιρία, θα ανακαλύψουμε εύκολα τα υπέροχα χρώματα και την ατμόσφαιρά του. 
 
Και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε είναι να βρεθούμε στην Αρκαδία, όπου το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και οι υπόλοιπες φθινοπωρινές αποχρώσεις αποτυπώνονται στη φύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ακόμα και όταν ο καιρός φορά της χειμωνιάτικες φορεσιές του, υπάρχουν τόσο όμορφοι προορισμοί για να επισκεφτεί κάνεις και να ζήσει μερικές στιγμές απομόνωσης, ξεγνοιασιάς και ελευθερίας.
 
Μια πρόταση για μια τέτοια απόδραση θα μπορούσε να είναι το πετρόχτιστο χωριό στις παρυφές του Πάρνωνα. Τα Άνω Δολιανά, ένα παραδοσιακό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο έχουν μπει δυναμικά στην ατζέντα των φθινοπωρινών γουικέντ, καθώς η φύση έχει ντυθεί τα χρυσοκόκκινα χρώματά της και τα δρομάκια και τα μονοπάτια της γεμάτα ξερά φύλλα και καβούκια από τις καστανιές σε προκαλούν να τα περπατήσεις. Τα Άνω Δολιανά βρίσκονται  λίγα μόλις 26 χλµ. από την Τρίπολη στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 1.000 μ. έως και 1.120 μ. (στην πλατεία 1.050 μ.). Αν μάλιστα ανεβούμε λίγο ψηλότερα, εκεί ακριβώς που βρίσκεται το δασικό χωριό, τότε θα βρισκόμαστε στα 1.180 μ. Από κει θα έχουμε θέα σε ολόκληρο σχεδόν το οροπέδιο της Τρίπολης, το Μαίναλο, το Χελμό και την ορεινή Γορτυνία.
 
Στα Άνω Δολιανά δεν θα σου λείψει τίποτα υπάρχουν καφενεδάκια,  ταβέρνες  με τοπικές γεύσεις, ησυχαστήρια, καταλύματα  και ένα υπέροχο δασικό χωριό, εναλλακτικές δραστηριότητες.
 
ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
 
Το Δασικό Χωριό κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Κυνουρίας έχει δυο οδικούς άξονες πρόσβασης. Η έκτασή του είναι 29 στρέμματα και αποτελείται από 20 ξύλινες μονοκατοικίες. Από αυτές, άλλες έχουν μια κρεβατοκάμαρα - όπου μπορούν να φιλοξενηθούν άνετα 2-3 άτομα - και άλλες δυο ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες – όπου μπορούν να μείνουν 4-5 άτομα. Οι μονοκατοικίες συμπληρώνονται με μπάνιο, κουζίνα, ψυγείο, κι έναν ενιαίο ευρύχωρο καθιστικό χώρο με τζάκι και τραπεζαρία.
 
Επίσης, υπάρχει ένα κεντρικό εστιατόριο διακοσίων ατόμων, με ένα μεγάλο τζάκι στη μέση, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις ντόπιες λιχουδιές, φτιαγμένες με αρκαδικές συνταγές, από γνήσια τοπικά προϊόντα.
 
Ο επισκέπτης, όλες τις εποχές του χρόνου, μπορεί να αποδράσει για λίγο μακριά από το άγχος και τη ρύπανση του περιβάλλοντος των μεγαλουπόλεων, και να περιπλανηθεί στο γραφικό περιβάλλον του Δασικού Χωριού, με τους πέτρινους τοίχους, τα πεζούλια και τα μονοπάτια, να παρατηρήσει και να θαυμάσει την πλούσια φύση και τις λειτουργίες της, να την αγαπήσει και να την προστατέψει. Μπορεί επίσης να μάθει την ιστορία και να γνωρίσει τη ζωή των σύγχρονων κατοίκων της Αρκαδίας, καθώς η θέση του δασικού χωριού είναι τέτοια, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επισκέψεις στα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά της περιοχής.
Οι επισκέπτες του δασικού χωριού έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με διάφορες άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως ιππασία, τοξοβολία, ποδήλατο βουνού, paint bull, πεζοπορία.

ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΙ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ

Μην ξεχάσετε και επισκεφθείτε το Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στο χωριό. Τιμώντας αυτή την ιστορική μάχη οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να λειτουργήσουν το σπίτι του Χριστοφίλη γνωστό και ως «ταμπούρι του Νικηταρά» ως μουσείο.
 
Να αναφέρουμε ότι στη μάχη, ο Νικηταράς, που κρατούσε με 200 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει 6.000 Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό. Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτή τη μάχη ο Νικηταράς πήρε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος» διότι σύμφωνα με την παράδοση έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του.
 
ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ
 
Στην περιοχή δραστηριοποιείται μία Κοιν.Σ.Επ. οι 5ENTE, που είναι μία ομάδα πέντε φίλων οι οποίοι έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την αγάπη τους για τα Άνω Δολιανά, την Αρκαδία, το όρος Πάρνωνα και την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
 
Τώρα που η φύση ντύνεται στα πιο όμορφα της χρώματα είναι και η καλύτερη περίοδος για μια εξόρμηση στα βουνά της Αρκαδίας. Η ομάδα έχει κάνει εργασίες διάνοιξης μονοπατιών. Όπως αποκαλύπτουν στην ηλεκτρονική τους σελίδα, με τη βοήθεια του «Κρυστάλλης», Σύλλογο Φυσιολατρών Ορειβατών, τέσσερα μέλη του, ο Στέφανος Παπαδόπουλος, ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Δρίτσας και ο Γιάννης Παναγιωτίδης ήρθαν στα Δολιανά για να βοηθήσουν στην διάνοιξη των μονοπατιών.
 
Όπως αναφέρουν, έχουν καθαρίσει και σηματοδοτήσει ένα μονοπάτι μήκους εννέα περίπου χιλιομέτρων που ξεκινάει από το χωριό, διασχίζει την ρεματιά του Αγιάννη δίπλα στην κοίτη του ρυακιού μέχρι την περιοχή Κούβλι και το ξωκλήσι της Παναγίας, στη συνέχεια γυρίζει προς τα πίσω, περνάει από το ξωκλήσι του Αη-Στράτηγου, ανεβαίνει παράλληλα και ψηλότερα από τη ρεματιά και οδηγεί και πάλι στο χωριό. Το μονοπάτι, όπως αποκαλύπτουν, το ονόμασαν «Το Γελαστό Αγριογούρουνο».
 
ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΕΜΑΤΑ
 
Μία καλή αφορμή για να βρεθείτε στο πανέμορφο αυτό μέρος είναι η Γιορτή Κάστανου η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και προσελκύει πλήθος κόσμου από την Αρκαδία και την Αττική.
 
Με πρωταγωνιστές τα κάστανα, οι νοικοκυρές του χωριού σας προσφέρουν να δοκιμάσετε δεκάδες συνταγές με βάση το κάστανο, όπως τυροπιτάκια, πίτες, τρουφάκια, σκορδαλιά, μελομακάρονα.
 
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την ομάδα 5ΕΝΤΕ και από το Ονειρολόγιο ένα καταπληκτικό μαγαζάκι του σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις σας αλλά και από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του χωριού.
 
Έφη Καστραντά

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.