Φροντίδα και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην Αρκαδία

Φροντίδα και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στην Αρκαδία

Ιούλιος 27, 2016 - 11:18
0 σχόλια

Η Αρκαδία έχει δύο αξίες μοναδικές: η μία είναι η ίδια της η φύση, με τα ξεχωριστά είδη χλωρίδας που αναπτύσσονται στην αγκαλιά της, τα ποτάμια και τα παράλιά της που αποτελούν πόλο έλξης για τους περιπατητές και τους επισκέπτες του Νομού γενικότερα. Η άλλη της αξία είναι η επιβίωση των μικρών και μεγάλων οικισμών και μνημείων μέσα στον χρόνο, που αναδεικνύονται με την αρχαιολογική έρευνα και που ιδίως το καλοκαίρι ελκύουν το ενδιαφέρον των ντόπιων αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών.

Ευχής έργον είναι όλα τα μνημεία της Αρκαδίας να είναι επισκέψιμα και προσβάσιμα, αλλά και καθαρά από τη βλάστηση, ώστε να είναι ορατά και να γίνονται κατανοητά από τους επισκέπτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και η προϊσταμένη της κυρία Άννα Καραπαναγιώτου υπέγραψε στις 25 Ιουλίου ιδιωτικό συμφωνητικό για τον καθαρισμό και την αποψίλωση αρχαιολογικών χώρων στο πλαισιο υλοποίησης του έργου «Έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων αρχαιολογικών χώρων ΠΕ Αρκαδίας».

Οι αρχαιολογικοί χώροι που θα καθαριστούν είναι: Η ακρόπολη και ο λόφος του Προφήτη Ηλία Ασέας, η Λυκόσουρα Δήμου Μεγαλόπολης, η θέση «Σπηλιά» ή «Άγιος Αθανάσιος» στο ΔΔ Κακουραίικων Δήμου Γορτυνίας, ο αρχαιολογικός χώρος Κυπαρισσίων και οι αρχαιολογικοί χώροι Λεονταρίου.

Στο έγγραφο τονίζεται η ανάγκη της προσοχής που πρέπει να δοθεί, ώστε να μην «τραυματιστούν» τα αρχαία κατά τη διαδικασία του καθαρισμού και της κοπής της θαμνώδους βλάστησης, ενώ τα υπολείμματα θα πρέπει να αποτεφρωθούν μακριά από τους χώρους αυτούς.

Δείτε το έγγραφο ΕΔΩ.

(Στη φωτογραφία, ο μυκηναϊκός τάφος στη Σπηλιά ή Άγιο Αθανάσιο στα Κακουραίικα Γορτυνίας)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.