Φόβος και παράνοια στη Μέση Ανατολή

Φόβος και παράνοια στη Μέση Ανατολή

Οκτώβριος 11, 2019 - 12:00
0 σχόλια

Πόλεμος, θάνατος, φτώχεια στη Μέση Ανατολή. (Στη Μέση Ανατολή; Όχι. Όλος ο κόσμος επηρεάζεται και είναι εγκληματικά αφελής όποιος νομίζει στη Δύση ότι είναι ασφαλής.) Πόσο πιο ξεκάθαρο να γίνει, πλέον, ότι η τουρκική εισβολή, η στάση του (παρανοϊκού) Τραμπ και η εκκωφαντική σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -τα μέλη του οποίου δεν θα συμφωνήσουν ποτέ- συνηγορούν στη διατήρηση της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στην πλήρη αποσταθεροποίηση της περιοχής και ενδεχομένως σε έναν νέο κύκλο αίματος με την πιθανή αναγέννηση του Ισλαμικού Κράτους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες κεκλεισμένων των θυρών αλλά απόφαση δεν έβγαλε. Από τη μία, οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Από την άλλη, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ μετέφερε τις θέσεις της χώρας του, ότι δηλαδή η συριακή κρίση δεν έγκειται μόνο στην τουρκική εισβολή, αλλά και στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τους Κούρδους, περίπου 12.000 τζιχαντιστές κρατούνται στις φυλακές τους. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με τους ίδιους, έπληξε την Τετάρτη μια φυλακή όπου κρατούνταν ξένοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα με την επιχείρησή της «διακινδυνεύει να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος χθες, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να «τερματίσει το ταχύτερο δυνατόν» την επίθεσή της

Και ο Τραμπ; Με δύο «τιτιβίσματα» χάραξε πολιτική: «Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και να κερδίσουμε στρατιωτικά, να πλήξουμε την Τουρκία πολύ σκληρά οικονομικά και με κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων!».

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, οι Τούρκοι με την επίθεσή τους δεν έχουν περάσει τις «κόκκινες γραμμές» που ο ίδιος έχει θέσει... Διότι αυτός κάνει κουμάντο, αυτός και η «απαράμιλλη σοφία του».

Παράλληλα, «το στρατιωτικό συμβούλιο της Αλ Χολ, της περιοχής όπου βρίσκεται και ο προσφυγικός καταυλισμός με τους 70.000 συγγενείς και γυναικόπαιδα μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τις δυνάμεις του στα σύνορα για να πολεμήσουν ενάντια στην τουρκική εισβολή, όπως έκανε γνωστό με tweet ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μουσταφά Μπαλί. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι δεκάδες χιλιάδες φιλοτζιχαντιστές και οι οικογένειες των κρατούμενων εξτρεμιστών μένουν χωρίς φύλαξη» (δείτε ΕΔΩ).

Την ώρα που οι πολίτες ανεβάζουμε στους λογαριασμούς μας τη φωτογραφία του εξάχρονου αγοριού που έπεσε νεκρό, οι κυβερνήσεις που εμείς έχουμε εκλέξει, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους ξεκάθαρα επιτρέπουν το νέο αιματοκύλισμα. Σήμερα ο Ερντογάν απειλεί ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με 3,6 εκατ. πρόσφυγες. Ας αναρωτηθεί η Ευρώπη τι έκανε τόσα χρόνια για να τον μαζέψει, ας το πούμε έτσι. Να θυμίσουμε ότι ακόμα και Γαλλίδα πρόξενος είχε «επενδύσει» στο προσφυγικό, ως ιδιοκτήτρια καταστήματος με βάρκες και σωσίβια που τα πουλούσε στους δουλεμπόρους ώστε να μεταφέρουν έναντι αδράς αμοιβής το κεφάλι τους πρόσφυγες και μετανάστες απέναντι...

Η συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 13 Οκτωβρίου και θα είναι κρίσιμη.

Φόβος και παράνοια στη Μέση Ανατολή, από μια πολεμική κρίση με σκοπό -και πάλι- το μοίρασμα της τράπουλας. Και καλά, λες ο Τραμπ αυτός είναι, έτσι πράττει. Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι κατάφωρες παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου «χαϊδεύονται» και δεν αναγνωρίζονται από τις δυτικές δημοκρατίες μας.

 

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.