Φωτογραφική ξενάγηση στο Σπήλαιο Κάψια

Φωτογραφική ξενάγηση στο Σπήλαιο Κάψια

Δεκέμβριος 20, 2010 - 10:52
6 σχόλια

Το σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ. από τον οικισμό Κάψια, στο νοτιοδυτικό άκρο της πεδιάδας της Αρχαίας Μαντινείας. Αποτελεί τμήμα ενός συστήματος ενεργών και ανενεργών καταβοθρών. Μπροστά από την είσοδό του βρίσκονται τρεις καταβόθρες, τις οποίες περικλείει πέτρινο φράγμα ημικυκλικού σχήματος. Εντός του σπηλαίου έχει εντοπιστεί ανθρώπινο οστεολογικό υλικό, το οποίο σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, προέρχεται από άτομα που πνίγηκαν κατά τη διάρκεια πλημμύρας του σπηλαίου κατά τους ιστορικούς χρόνους. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο κατά τα νεολιθικά, ελληνιστικά χρόνια και στον 4ο-6ο αιώνα μΧ.

Παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον. Τα έργα αξιοποίησής του τελείωσαν το 2009 και η τουριστική εκμετάλλευση του σπηλαίου ανατέθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Μαντινείας με την εποπτεία της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας.
 
Κείμενο από την παρουσίαση του σπηλαίου από το Υπουργείου Πολιτισμού 
(http://odysseus.culture.gr)
 

Ειδήσεις: 

6 Σχόλια

Καταπληκτικό! Δεν γνωρίζα ότι έχει η περιοχή τέτοιο στολίδι! Μπράβο για τις εικόνες που βάλατε. Μπορούν όλοι να δουν πόσο ωραίο σπήλαιο είναι!

Όντως καταπληκτικές φωτογραφίες. Ελπίζω να μπορέσω σύντομα να επισκεφτώ το σπήλαιο.

Εντελως τυχαια σημερα βρεθηκαμε στην περιοχη και μαθαμε για το σπηλαιο.το επισκεφθηκαμε και πραγματικα ειναι εντυπωσιακοτατο...εχω επισκεφθει και αλλα σπηλαια αλλα το συγκεκριμενο ειναι ενα αριστουργημα της φυσης.αξιζει τον κοπο να κανει κανεις το ταξιδι μεχρι την καψια για να το δει.

6€ το ατομο!για μια οικογενεια δηλαδη? οι φωτογραφειεσ παντως ειναι τελειεσ!

Φίλοι στο υπουργείο πολιτισμού πραγματικά έχουμε ένα αξιόλογο στολίδι στην περιοχή μας, αλλά θέλω να σας επισημάνω το πάραπτωμα στο οποίο υποπέσατε. Υποθέτω πως δεν έχετε επισκευθεί τον τόπο μας για να διαπιστώσετε και οι ίδιοι πως δεν πρόκειται για έναν οικισμό αλλά για ένα όμορφο ΧΩΡΙΟ το οποίο αποτελεί "σταθμό" για τις δημοφιλείς επισκέψεις που πραγματοποιούνται προς τα γραφικά χωριά που βρίσκονται στην διαδρομή Τρίπολης-Πύργου κάθε Σαβατοκύριακο. Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν προτιμότερο να επαληθεύετε το πλήθος των πηγών που σας παρέχονται και μετά να γράφετε το επίμαχο άρθρο.

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ,ΩΡΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΦΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΑ ΦΛΑΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ.