Φωτιές τ ' Αγιαννιού του Ριγανά στο Σέχι

Φωτιές τ ' Αγιαννιού του Ριγανά στο Σέχι

Ιούνιος 23, 2019 - 21:00
0 σχόλια

Τα χρόνια περνούν σαν το νερό, άνθρωποι έρχονται και φεύγουν ,οι εποχές αλλάζουν ,όμως όλοι εμείς εδώ στην όμορφη γειτονίτσα μας κρατάμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Η Παραμονή τ ' Αγιαννιού ήταν πάντα γιορτινή για την γειτονιά μας, μαζί με την Αγιά Τριάδα.
Το απόγευμα ξεκινούσαμε όλοι για το ξωκκλήσι μας τον Αγιάννη το Ρηγανά κάνοντας μια μοναδική διαδρομή ανάμεσα σε χωράφια με στάρια, γεννήματα, και διάσπαρτες παπαρούνες και χαμομήλια .Αρώματα και χρώματα καλοκαιριού γέμιζαν το διάβα προς το εκκλησάκι μας .Ο Εσπερινός με τις γνώριμες βυζαντινές φωνές από τους παπάδες και τους ψαλτάδες μας ,γέμιζαν αγαλλίαση στην ψυχή μας. Όλη η γειτονιά μαζεμένη εκεί με το ,"χρόνια πολλά" και του χρόνου " να ακούγεται παντού.
Η ώρα της επιστροφής ερχόταν με τις πρώτες μυρωδιές από τα ξύλα που άναβαν για καούν τα μαγιάτικα στεφάνια. Οι φωτιές πολλές και μεγάλες και μεις να τρέχουμε να πηδήξουμε τρεις φορές πάνω από τα στεφάνια που καίγονταν για καλή τύχη και ευλογία. Μέχρι να φτάσουμε στην πλατεία μας το γλέντι και το κέφι είχε ανάψει .Οι γειτονιές της πόλης συναγωνίζονταν η μία την άλλη ποια θα έχει τις ψηλότερες φωτιές.
Τα κοριτσόπουλα όμως περίμεναν ανυπόμονα την ώρα που θα πήγαιναν στα πηγάδια της γειτονιάς για τον Κλήδονα .Ένας καθρέφτης, ένα κόκκινο πανί τ΄αμίλητο νερό και μια ευχή από την καθεμιά να δει το ριζικό της και να είναι καλότυχη. Κι όταν έβλεπαν το σημάδι ,αγκαλιασμένες και γελώντας προσπαθούσαν να δώσουν την εξήγηση. Ίσως αυτή η χρονιά και ο Κλήδονας να έβγαζε στο δρόμο τους το ταίρι τους .
Σε κάποιους μεγαλύτερους να έρχονται οι αναμνήσεις ,ίσως κάποιοι τα θυμούνται από τις διηγήσεις των γονιών και των παππούδων τους ,ίσως κάποιοι τα ακούν για πρώτη φορά .Αυτά όλα τα έθιμα όμως, είμαστε εμείς, η πατρίδα μας, οι ρίζες μας και με κάθε τρόπο πρέπει να συνεχίζονται και να τηρούνται .Είμαστε σαν το δέντρο που για να ανθίσει και να καρπίσει ,θέλει ρίζες γερές. Υποχρέωσή μας γενιά με γενιά να ποτίζουμε αυτό το δέντρο για να απλώσει νέα κλαριά και να μείνει γερό και δυνατό.
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που τα κρατούν έθιμά μας και τα μεταδίδουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους !! Απόψε στις 9:00 στην Πλατεία του Σεχιού, θα ανάψουν και πάλι τις φωτιές για να καούν για άλλη μια χρονιά τα μαγιάτικα στεφάνια ,θα χαρούμε τη βραδυά και τα πρόσωπά μας θα φωτίσουν από χαρά αλλά και από τη λάμψη που η φωτιά θα σκορπίσει παντού.
Χρόνια Πολλά ...Ο Αγιάννης να είναι βοηθός όλων μας

Ασπασία Μπιρμπίλη στη σελίδα ΣΕΧΙ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.