ΦιλόΔημος: Πρόσκληση για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για μαθητές ΑμεΑ

ΦιλόΔημος: Πρόσκληση για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για μαθητές ΑμεΑ

Μάιος 06, 2019 - 18:21
0 σχόλια

Ο υπουργός Εσωτερικών

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 71 του ν.4509/2017 (Α΄201) «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις». 
2. Τις διατάξεις του ν.4270/2014 (Α΄ 143) «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ – δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 
3. Τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄ 147) «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)», όπως ισχύει.
4. Τις διατάξεις του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
5. Τις διατάξεις των άρθρων 26 & 27 του ν. 4067/2012 ( Α΄79), «Νέος Οικοδομικός         Κανονισμός».
6. Τις διατάξεις  του ν.4030/2011 (Α’249), «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις».
7. Το π.δ 123/2016 (Α΄208) σχετικά με τη σύσταση και μετονομασία Υπουργείων.  
8. Το π.δ 88/2018 (Α΄160) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
9. Το π.δ.141/2017 (Α΄180) «Οργανισμός Υπουργείου Εσωτερικών». 
10. Την υπ’ αριθμ 4748/20.02.2018 (Β’612) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων: Σκοπός, κριτήρια ένταξης, διαδικασία αξιολόγησης καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα». 
11. Την υπ’ αριθμ. 44165/27.12.2017 (Β΄4593) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών χρηματοδότησης ειδικού λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
12. Την υπ’αριθμ  αριθ.3046/304/1989 (Δ’59), απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού  Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων «Κτιριοδομικός Κανονισμός». 
13. Την υπ΄αριθμ. αριθ.52487/2002 (Β’18) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε υφιστάμενα κτίρια».
14. Τον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα τη ΣΑΕ – 055 στην οποία εντάχθηκε το έργο «Έργα και επενδυτικές δραστηριότητες των δήμων όλης της χώρας (ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων)» με ενάριθμο 2017ΣΕ05500010 και προϋπολογισμό 1.000.000.000 € (ΑΔΑ:7ΖΧΡ465ΧΙ8-3ΚΖ). 
        
ΚΑΛΕΙ
Τους δήμους της χώρας σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», που αφορά στην κατασκευή ή προκατασκευή και τοποθέτηση ραμπών πρόσβασης των ΑμεΑ, καθώς και στην κατασκευή χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, στις σχολικές μονάδες  που υπάγονται στη χωρική τους αρμοδιότητα. Βασικό στόχο αποτελεί η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων.

1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ
Η πρόσκληση αυτή αφορά στη χρηματοδότηση των δήμων της χώρας (Παράρτημα ΙΙ) για την κατασκευή ή προκατασκευή και τοποθέτηση ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες τους και αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το Παράρτημα 2, 7.361 σχολικές μονάδες της χώρας δεν διαθέτουν ράμπα για να εισέλθει αναπηρικό αμαξίδιο και 9.917 σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑΜΕΑ.

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης ανέρχεται σε 35.000.000 €. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) των δήμων του Παραρτήματος 2, καθορίζεται σε 500€ για την κατασκευή ή προκατασκευή και τοποθέτηση ραμπών και 2.500€ για την κατασκευή χώρων υγιεινής.

3. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων των δήμων. Η παράταση δίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

4. ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ
Επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται οι δαπάνες που αφορούν σε δράσεις κατασκευής ή προκατασκευής και τοποθέτησης ραμπών πρόσβασης των ΑμεΑ, καθώς και κατασκευής χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στους χώρους των σχολείων. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω κατασκευές θα γίνουν  σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα. Επισημαίνεται ότι, στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. 
Μη επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται οι  δαπάνες από τυχόν εκπόνηση σχετικών μελετών. Επίσης, δεν εντάσσονται στο Πρόγραμμα δράσεις που είναι ήδη ενταγμένες για χρηματοδότηση σε άλλα προγράμματα. Επιπλέον, δεν εντάσσονται δράσεις που έχουν τη δυνατότητα άμεσης ένταξης σε άλλα Προγράμματα.  
Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας κάθε είδους δαπάνης, ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης.

5. ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ- ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΝΤΑΞΗΣ
Οι υποψήφιοι δήμοι υποβάλλουν τα αιτήματα ένταξης υπογεγραμμένα από το νόμιμο εκπρόσωπο του δικαιούχου, στο Υπουργείο Εσωτερικών στην κάτωθι ταχυδρομική διεύθυνση:
Υπουργείο Εσωτερικών
Διεύθυνση Οικονομικής & Αναπτυξιακής Πολιτικής 
Σταδίου 27, Αθήνα, 101 83
Η υποβολή μπορεί να γίνει είτε ταχυδρομικά είτε με αυτοπρόσωπη κατάθεση στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Εσωτερικών. 
Το αίτημα ένταξης συνοδεύεται από:
• Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης, η οποία λαμβάνεται στη συνεδρίαση του οργάνου με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.  Στην περίπτωση που το ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δεν επαρκεί για την εκτέλεση του έργου εξ’ ολοκλήρου, το αρμόδιο συλλογικό όργανο θα πρέπει να δηλώνει στην παραπάνω απόφασή του, ότι θα καλύψει με ιδίους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα την οικονομική διαφορά που προκύπτει.
• Τεχνικό Δελτίο Έργου, πλήρως συμπληρωμένο, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα (Παράρτημα Ι της παρούσης).
Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτημάτων ένταξης στο πρόγραμμα, ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης της  παρούσας πρόσκλησης και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2019.

6. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ 
Η αξιολόγηση των προτάσεων των δικαιούχων φορέων γίνεται από τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής, η οποία αφού ελέγξει την πληρότητα και ορθότητα των δικαιολογητικών, εισηγείται στον Υπουργό Εσωτερικών την έκδοση απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα. 

7. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ –ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Οι διαδικασίες ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων έργων/προμηθειών διενεργούνται με βάση τις διατάξεις του ν.4412/2016. Για τις τροποποιήσεις των συμβάσεων κατά τη διάρκειά τους, τηρούνται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διατάξεις των δημοσίων συμβάσεων του ν.4412/2016, όπως ισχύουν εκάστοτε. Η παρακολούθηση και πιστοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικείμενου των έργων, πραγματοποιείται με ευθύνη των αρμόδιων κατά περίπτωση υπηρεσιών του δικαιούχου. 
Η Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, δύναται να ζητά την παροχή πληροφοριών και τη χορήγηση στοιχείων σε οποιοδήποτε στάδιο εξέλιξης των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή ή προκατασκευή και τοποθέτηση ραμπών πρόσβασης των ΑμεΑ, καθώς και στην κατασκευή χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή υλοποίηση του Προγράμματος.
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν τα αιτήματα χρηματοδότησης στην ανωτέρω  Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών,  με συνημμένα τα παρακάτω δικαιολογητικά:
• Σύμβαση έργου/προμήθειας
• Πιστοποιημένο λογαριασμό, υπογεγραμμένο από τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου και τον ανάδοχο και εγκεκριμένο από τον προϊστάμενο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας ή σχετικά τιμολόγια με τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες
• Πρωτόκολλα/βεβαιώσεις παραλαβής, όπου απαιτούνται
• Φωτογραφία της ειδικής πινακίδας με τα στοιχεία του προγράμματος
• Βεβαίωση του δήμου για τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανά σχολική μονάδα 
Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων, συντάσσεται από τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής αίτημα χρηματοδότησης προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την πληρωμή των δικαιούχων δήμων. Σε περίπτωση χρηματοδότησης από άλλη πηγή θα πρέπει πρώτα να απορροφηθούν οι πόροι του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν οι πόροι των υπολοίπων πηγών χρηματοδότησης του δήμου. Σημειώνεται ότι, στη χρηματοδότηση προβλέπεται και το κόστος αγοράς της ανωτέρω ειδικής πινακίδας. Επίσης, επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση ανέρχεται έως το ύψος των νομικών δεσμεύσεων. Τα προϊόντα των εκπτώσεων που προκύπτουν με βάση τη συμβασιοποίηση των έργων, διατίθενται σε νέα έργα ή δράσεις ύστερα από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

8. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ- ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 
Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων που αφορούν στην κατασκευή ή προκατασκευή και τοποθέτηση ραμπών πρόσβασης των ΑμεΑ, καθώς και στην κατασκευή χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες, οι δικαιούχοι προβαίνουν σε ενέργειες κλεισίματος συντάσσοντας σχετική έκθεση που αποστέλλεται στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής. Η Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής επεξεργάζεται τις εκθέσεις κλεισίματος διενεργώντας, όταν απαιτείται, επιτόπια επιθεώρηση για την επαλήθευση των στοιχείων των έργων. Σε περιπτώσεις δικαιούχων που δεν κάνουν ορθή και σύννομη χρήση των πόρων του προγράμματος, όπως αυτό διαπιστώνεται από την Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής ή τα ελεγκτικά όργανα που ελέγχουν τις ενέργειες και τις δαπάνες των δικαιούχων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών εκδίδει αποφάσεις ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού εις βάρος του δήμου, που υπογράφονται από τον Υπουργό Εσωτερικών. 

9. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 
Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευση. Για επί μέρους προβλέψεις του Προγράμματος, εφόσον απαιτούνται διευκρινίσεις και λεπτομέρειες, αυτές παρέχονται από τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής. Η πρόσκληση να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).
                                                                                                   
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.