Φανουρόπιτα: Πώς τη φτιάχνουμε και τι συμβολίζει

Φανουρόπιτα: Πώς τη φτιάχνουμε και τι συμβολίζει

Αύγουστος 25, 2020 - 21:31
0 σχόλια

Στις 27 Αυγούστου είναι η εορτή του Αγίου Φανουρίου και φτιάχνουμε τη γνωστή φανουρόπιτα.

Στις 26 Αυγούστου παραμονή της εορτής συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες και να τις πηγαίνουν στον Εσπερινό και στη συνέχεια τις μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.

Σύμφωνα με την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, που ήταν αμαρτωλή. Για την ακρίβεια, ήταν ένας άνθρωπος σκληρός, που δεν βοηθούσε τους άλλους.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.

Η πίτα συνήθως είναι μικρή και στρογγυλή και γίνεται από καθαρό αλεύρι, ζάχαρη, κανέλλα, λάδι κι αφού όλα αυτά τα υλικά ανακατευθούν, ζυμώνονται, μπαίνουν σε στρογγυλή φόρμα και η πίττα ψήνεται σε μέτρια θερμοκρασία στο φούρνο.

Το Απολυτίκιο του Αγίου Φανουρίου: 

Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς,
επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς, αγγέλων πολίτευμα,
άνωθεν υμνωδίαις ευφήμουσι τους άθλους,
κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξα.
Ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε.
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων.
Αμήν.

Η συνταγή με τα εννέα υλικά της φανουρόπιτας είναι η εξής:

3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 1/2 κουταλάκι κανέλλα
2/3 κούπας σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού ή νερό ή γάλα
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1/2 κούπα σταφίδες μαύρες

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλλα. Χτυπήστε 1' στο μπλέντερ το λάδι με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ρίξτε το μίγμα μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Ρίξτε επίσης τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατέψτε τα όλα μαζί μ' ένα κουτάλι να ενωθούν. Αδειάστε το μίγμα σε ταψάκι με διάμετρο 28 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Ψήστε τη φανουρόπιτα στους 175 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα περίπου. Βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει. Τοποθετήστε στην επιφάνειά της μια χάρτινη δαντέλα και κοσκινίστε μ' ένα σουρωτήρι ζάχαρη άχνη. Αφαιρέστε με προσοχή τη δαντέλα και τα σχέδιά της θα αποτυπωθούν στην επιφάνεια της φανουρόπιτας. Ή αλλιώς, πασπαλίστε την απλώς με λίγη άχνη ζάχαρη.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.