Φακοί επαφής: Φίλοι ή εχθροί;

Φακοί επαφής: Φίλοι ή εχθροί;

Ιούλιος 24, 2017 - 10:39
0 σχόλια

Βασιλική Ντρισμπιώτη Παπαγιαβή, MD, FEBO

Φανταστείτε ένα ξένο σώμα το οποίο εισάγετε κάθε μέρα στο μάτι σας και το οποίο παρεμβάλεται μεταξύ του αέρα και του κερατοειδή σας, του διαφανούς χιτώνα που καλύπτει το εξωτερικό τμήμα του ματιού. Αυτό το ξένο σώμα ονομάζεται φακός επαφής και αποτελείται απο νερό και σιλικόνη.

Προσοχή λοιπόν: αν τα μάτια σας έχουν κοκκινήσει, η όραση σας έχει θαμπώσει, δακρύζετε, έχετε τσίμπλες, πόνο και ευαισθησία στο φώς τότε ίσως να κινδυνεύετε σοβαρά.

Οι μολύνσεις απο φακούς επαφής μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά έλκη, διάτρηση και τύφλωση.

Υπολογίζεται ότι ένας στους χίλιους χρήστες Φ.Ε θα χάσει την όραση του απο το ένα μάτι μετά απο μόλυνση απο Φ.Ε μέσα σε μια δεκαετία συνεχούς χρήσης.

Το 5-10% των επειγόντων περιστατικών που προσέρχεται σε εξειδικευμένα οφθαλμολογικά κέντρα είναι περιστατικά μολύνσεων απο Φ.Ε. Αν ο κερατοειδής σας προσβληθεί απο ακανθαμοιβάδα ή άλλα επιθετικά μικρόβια που ζούν μέσα στους Φ.Ε ή στα υγρά τους, τότε στο 99%! των περιπτώσεων η όραση σας θα χαθεί. Και αυτά δεν είναι απλά πράγματα ιδίως σε ένα νέο παιδί το οποίο θα αντιμετωπίσει για όλη του τη ζωή ένα ᾽᾽λάθος᾽᾽ που έκανε όταν ήτανε μικρός. Για αυτό και το FDA αποθαρρύνει ή και απαγορεύει τη χρήση Φ.Ε στην παιδική ηλίκια επειδή οι βακτηριακές μολύνσεις απο Φ.Ε είναι δεκαπλάσιες στα παιδιά και τους εφήβους απο ό,τι στους ενηλίκους.

Τηρήστε λοιπόν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής οι οποίοι αναγράφονται σε κάθε συσκευασία υγρών Φ.Ε γιατί το μοιραίο δεν συμβαίνει πάντα στους ´άλλους´, μπορεί να συμβεί και σε εμάς τους ίδιους. Μην υπερβάλετε με συνεχή και παρατεταμένη χρήση Φ.Ε . Φορέστε και τα γυαλιά σας.  Είμαι στη διάθεση σας  για οποιαδήποτε ερώτηση σας.

Βασιλική Ντρισμπιώτη Παπαγιαβή, MD, FEBO

LASIK Information, Consultation & Surgery


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.