Φάκελος DAVOS (Mέρος Α)

Φάκελος DAVOS (Mέρος Α)

Ιανουάριος 25, 2016 - 14:32
0 σχόλια

1. ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΑ LOBBY ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ: 1.1 Η παγκόσμια τάξη σε επίπεδο εμβέλειας Δυτικού Κόσμου κυριαρχείται από τρεις ηγεμονικές Λέσχες ή τρία Lobby ή τρία Κυκλώματα δικτύωσης (clustering) για την εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως ιδιοτελών συμφερόντων μέσω της επικυριαρχίας στον πλανήτη 1.2 Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που γίνεται αναφορά στη «σκιώδη παγκόσμια διακυβέρνηση» 1.3 Το ένα club είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF=World Economic Forum) που διοργάνωσε τη σύσκεψη του Davos στην οποία αναφέρεται το σημερινό άρθρο 1.4 Το δεύτερο club είναι η Ομάδα ή Λέσχη Μπιλντερμπεργκ (Bilderberg Group ή Club) που ιδρύθηκε το 1954 στο ξενοδοχείο  Hotel de Bilderberg της πόλης Oosterbeek των Κάτω Χωρών με πρώτο πρόεδρο τον πρίγκιπα Bernhard των Κάτω Χωρών (της βασιλικής οικογένειας των Lippe-Biesterfeld) ο οποίος αργότερα, το 1976, αναμείχθηκε στο Σκάνδαλο Lockheed 1.5 H τρίτη λέσχη  είναι η Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commission). Ιδρύθηκε από τον μεγαλοτραπεζίτη και μεγαλοεπιχειρηματία David Rockefeller το 1971. Τυπικά είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία έχει ως σκοπό τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ Βορείου Αμερικής, Ευρώπης και των χωρών της Άπω Ανατολής και του Ειρηνικού 1.6 Δεν απαιτείται να έχει κανείς υψηλό δείκτη IQ για να καταλάβει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή οι τρεις αυτές λέσχες  καθορίζουν την τύχη του δυτικού κόσμου. Πετυχαίνουν το σκοπό τους για την εμπέδωση της επικυριαρχίας των patricians (πατρικίων) πάνω στη pleb (πληβείοι) της δύσης 1.7 Ο σκληρός και ηγετικός πυρήνας των lobby της διακυβέρνησης πράττει το αυτονόητο. Πρώτον, εφαρμόζει αυτό που δίδαξε ο Nikolo Macchiaveli. Χρησιμοποιεί ως όργανα κάθε λογής αργυρώνητους praetor και ιδιοτελείς nomenclator. Δεύτερον,  αξιοποιεί τη Θεωρία της Κοινωνικής Ψυχολογίας του όχλου και της μάζας του Gustave Le Bon για να ψαρεύει ναΐφ wannabe celebrity, να προσελκύει γλάστρες και μαϊντανούς καθώς και κάθε λογής fashion victim θύματα που επιδιώκουν δημοσιότητα μέσω της ad hoc και tailor made λευκής, φαιής και μαύρης προπαγάνδας.

2. WEF, Ο ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΗΣ 46ης ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ DAVOS: 2.1 Ο WEF είναι ένας Διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 1971 στη Γενεύη της Ελβετίας. Ιδρυτής και σημερινός Πρόεδρος του WEF είναι ο Γερμανός Klaus Schwab, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης 2.2 Διαθέτει περιφερειακά γραφεία στις μεγάλες πρωτεύουσες των ισχυρών κρατών του κόσμου 2.3 Δημοσιεύει μια μεγάλη γκάμα ετήσιων Εκθέσεων της Παγκόσμιας Οικονομίας και της Οικονομίας των κρατών με ειδικές συγκριτικές αξιολογήσεις των επιδόσεων 2.4 Μεταξύ αυτών και η Έκθεση της Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στην οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα και σε τηλεοπτικές εκπομπές όπου αποτυπώνεται το διαρκές εθνικό όνειδος ή ορθότερα, η διαχρονική εθνική ανικανότητα της ελλειμματικής Ελληνικής Ανταγωνιστικότητας από τη σύνθεση 114 κριτηρίων αξιολόγησης  απ΄όπου κανένας δεν είναι σε θέση να κρυφτεί παριστάνοντας το μουγκοθώδορο, την άμεπτη παρθένα, τον καλό χριστιανό ορθόδοξο και τον «καλό καγαθό» πολίτη ή πολιτικό (Ξενοφώντας, Λυσίας, Ισοκράτης, κ.λπ.). Άλλωστε «ουαί δε υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, Κεφ. 23).

3. Η 46η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ DAVOS: 3.1 Ο WEF διοργανώνει κάθε χρόνο μια Σύσκεψη Κορυφής όπου προσκαλούνται να συμμετέχουν Πολιτικές Προσωπικότητες, κορυφαίοι Επιχειρηματίες, Δημοσιογράφοι, Διανοητές, Επιστήμονες, Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Διεθνών Οργανώσεων και Διεθνών Forum (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, κ.λπ.) για να συζητήσουν τα διεθνή φλέγοντα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα αναφοράς με επίκεντρο την οικονομία και τη διπλωματία των Διεθνών Σχέσεων και της Γεωπολιτικής 3.2 Η σύσκεψη γίνεται από το 1971 στο τουριστικό θέρετρο (χιονοδρομικό κέντρο) του Davos της Ελβετίας. Ουσιαστικά στην κοινότητα Klosters-Serneus της περιοχής Prättigau/Davos του Καντονιού Graubünden στις Ανατολικές Άλπεις της Ελβετίας  3.3 Από το 1971 μέχρι σήμερα έχουν αναλυθεί και συζητηθεί όλα τα μεγάλα γεγονότα της ανθρωπότητας 3.4 Από τις ιστορικές ex post μετα-αναλύσεις προκύπτει το συμπέρασμα ότι πολλές φορές μετά από κάθε σύσκεψη αναφύονται τα προ-μηνύματα και οι προβλέψεις για τις επερχόμενες εξελίξεις και τα μελλούμενα ή, αντίθετα, αποκαλύπτεται η απραξία και η ανικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων που βαλτώνουν και επιδεινώνονται  3.5 Για τους σοβαρούς ανθρώπους η σύσκεψη θεωρείται ως ένα πολύ σπουδαίο παγκόσμιο γεγονός. Και τω όντι είναι 3.6 Από μια μερίδα ανθρωποειδών και res, λ.χ. νεόπλουτοι γιδο-βοσκοί με φράκο, kitsch  μανταμσουσούδες, τσαρλατάνοι και μπουφόνοι, προσλαμβάνεται ως ένα κοσμικό γεγονός 3.7 Κάθε σύσκεψη έχει δυο διαστάσεις: Επιφανειακά και επιδερμικά για το θεαθήναι εφαρμόζεται η εκάστοτε ατζέντα του προγράμματος (συνήθως για λαϊκή κατανάλωση, μικροπολιτικά σχόλια, κίτρινη δημοσιότητα, κουτσομπολιό και causerie). Στην ουσία και υπόγεια γίνονται άλλου είδους συζητήσεις που είναι off the record και, φυσικά, στήνονται μηχανορραφίες, δολοπλοκίες, προβοκάτσιες, below the belt χτυπήματα και κάθε λογής unfair (παρα)διαδικασίες 3.8 Στη φετινή σύσκεψη (20-23/1/2016), μετείχαν 2.500 σύνεδροι κατόπιν προσκλήσεως ή με την αγορά εισιτηρίου. Για έναν επιχειρηματία το εισιτήριο κόστισε 27.000 δολάρια. Συμμετείχαν 40 πρωθυπουργοί και πρόεδροι καθώς και 14 επιστήμονες βραβευμένοι με Νόμπελ. Το τετραήμερο της σύσκεψης διοργανώθηκαν περισσότερες από 250 συναντήσεις και εργαστήρια με διακριτή θεματολογία και ατζέντα 3.9 Το θέμα της φετινής χρονιάς, δηλαδή ο τίτλος του σύσκεψης ήταν "Κατακτώντας την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση" (το οποίο, δυστυχώς, αναλύθηκε ατελώς και πλημμελώς χωρίς την εξαγωγή κάποιων σοβαρών συμπερασμάτων όπως θα δούμε στη συνέχεια).

4. ΑΠ΄ΟΛΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΜΠΑΧΤΣΕΣ ΤΟΥ DAVOS: 4.1 Όπως συμβαίνει παντού και πάντοτε στις εκδηλώσεις με μεγάλη αίγλη, εκτός από το καλό υπάρχει και το κακό προσωπείο. Αυτό, δηλαδή, που αποθανατίζεται στο μυθιστόρημα του Robert Louis Stevenson «The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886)» ή στη Ρωμαϊκή Μυθολογία με το διπρόσωπο Ιανό (Ianus) 4.2 Στη σύσκεψη είναι πρακτικά αναπόφευκτο να παραβρίσκεται και ένας αριθμός (μικρός ή μεγάλος κανείς δε ξέρει αφού δεν υπάρχει face control ούτε διατηρούνται στατιστικά στοιχεία) από suis generis, αποκλίνοντες και παρεκκλίνοντες ανθρωπότυπους 4.2  Πρώτο τραπέζι πίστα συναντά κανείς τους εκπροσώπους της διεθνούς οικονομικής παραβατικότητας και ανωμαλίας (τοκογλυφία, οικονομικό έγκλημα, φοροαπάτη, κ.λπ.) και της ανθρωποφαγίας (τους Shylock που έλεγε και ο μεγάλος William  Shakespeare στον έμπορο της Βενετίας). Buitres, banksters, γύπες, όρνεα, ύαινες, αντίχριστοι, μαμμωνάδες, σπεκουλαδόροι, ραντιέρηδες, bookies, κ.ο.κ. προερχόμενοι από την εικονική, virtual reality, πλασματική, ψευδεπίγραφη, άπληστη και αμαρτωλή οικονομία χωρίς αντίκρισμα (ουσιαστικά παραοικονομία ή ανώμαλη οικονονομία κατά το perv economics) 4.3  Κάθε λογής μανταμ σουσού της ετερόφωτης και στιγμιαίας δημοσιότητας, dame de companie, escort girls, yuppies, διακινητές και ενδιάμεσοι κάθε είδους για πλούσια βαλάντια, κλακαδόροι, παλαμακιστές, γλάστρες, μαϊντανοί, wannabe celebrities, κ.ο.κ. 4.4 Μεταξύ αυτών ευδοκιμεί και η κατηγορία των προσοδοθήρων και των θεσιθήρων που επιδιώκουν αφενός την προβολή διαμέσου απεικονίσεων selfie  με διάφορα celebrity (σ.σ.: Είμαι και εγώ στο Davos με τον κ. Φούφητο και την κ. Χλαπάτσα!) και αφετέρου την οικοδόμηση επαφών (κάθε είδους και τύπου) με τις glittering προσωπικότητες, τους πλούσιους και τους σημαίνοντες 4.4 Κοντολογίς, στην εκδήλωση παρεισφρύουν κάθε λογής αμαρτωλοί όπως είναι αυτοί οι οποίοι περιγράφονται στην Παπική ντιρεκτίβα (Πάπας Γρηγόριος ο Α΄, 590-604 μ.Χ.) περί των 7 Θανάσιμων Αμαρτημάτων ή, για τους cinefil, στην αμερικανική ταινία  Se7ven  με τον Brad Pitt (1995).  

5. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ DAVOS: 5.1 Στη σύσκεψη προσκλήθηκε και μετέβη ο έλληνας πρωθυπουργός (συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά) ο οποίος αφενός είχε διμερείς επαφές και αφετέρου συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης» όπου ήρθε σε πολιτική αντιπαράθεση με τον  Wolfgang Schäuble (Σημείωση: τον έναν από τους δυο έλληνες που σίγουρα μισεί και για τον οποίο τρέφει μανιακή αντιπάθεια ο Schäuble. Ο άλλος είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης).

6. IT΄S THE IMPLEMENTATION, STUPID ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ PACTA SUND SERVANTA:  6.1 Η Ελληνική και η Γερμανική ειδησεογραφία, κυρίως η κουτσομπολίστικη και η τσαρλατάνικη των καφενόβιων αερολόγων, των clueless δημοσιολογούντων και της μπουφονικής μικροπολιτικής, επικεντρώθηκε στη φράση του Wolfgang Schäuble «It΄s the implementation, stupid». Δηλαδή, «Είναι η εφαρμογή, ανόητε» (υπονοώντας την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και όλης της Συμφωνίας του 3ου Μνημονίου) στο πάνελ με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης». Κοινώς πιστή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλων των άλλων εταίρων της Ευρωζώνης στο pacta sund servanta, δηλαδή, σε όλα όσα έχουν συμφωνήσει για τη Νέα Δομή της Ευρωζώνης (και των συμπαρομαρτούντων)   6.2 Το slogan του κ. Schäuble είναι παράφραση του συνθήματος «It΄s the economy, stupid» 6.3 Ήταν το κεντρικό σύνθημα της επιτυχούς προεκλογικής εκστρατείας του Bill Clinton το 1992 (τότε κυβερνήτης του Arkansas), όταν διεκδίκησε την Προεδρία των ΗΠΑ από τον George Bush (τον πρεσβύτερο) 6.4 Η φράση αποδίδεται στο σύμβουλο της προεκλογικής καμπάνιας του Clinton, τον James Carville, Jr. 6.5 Έκτοτε η φράση καθιερώθηκε διεθνώς και έγινε κλισέ με πολλές, κατά περίπτωση, παραφράσεις στη ρητορική της πολιτικής αντιπαράθεσης λ.χ. It΄s the deficit (debt, corporation, maths, κ.λπ.) stupid 6.6 Εμείς την έχουμε χρησιμοποιήσει δημόσια (τηλεοπτικές εκπομπές, αρθρογραφία, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) με την παράφραση «είναι η ανταγωνιστικότητα (competitiveness), ανόητε» (βλ. παρ. 2.4)  6.7 Στην ουσία το slogan του Clinton είναι μια σύγχρονη εκδοχή της άποψης του Δημοσθένη (Α΄Ολυνθιακός) «Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων».

7. ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ DAVOS TO 2016:  7.1 Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Joseph ή Joe Biden, τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Sigmar Gabriel (Πρόεδρος του SPD=Social Democratic Party), τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Pierre Moscovici, τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ Joseph ή Jack Lew, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) Christine Lagarde, τον πρόεδρο της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) Mario Monti και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη 7.2 Συμμετείχε στο πανελ «Το μέλλον της Ευρώπης» με τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble, τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Manuel Valls, τον πρωθυπουργό των Κάτω Χωρών Mark Rutte και την πρόεδρο της ενεργειακής Ιταλικής ENI (Ente Nazionale Idrocarburi) Emma Marcegaglia.

8. DAVOS Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 8.1 Με τη συμμετοχή του Τσίπρα είναι η πέμπτη φορά που έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε σε συσκέψεις του WEF στο Davos 8.2 Μεσολάβησαν οι συσκέψεις του 1986 (Ανδρέας Παπανδρέου), του 1988 (Ανδρέας Παπανδρέου), του 1992 (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) και του 2010 (Γιώργος Παπανδρέου) 8.3 Κοινός τόπος όλων των περιπτώσεων είναι ότι οι έλληνες πρωθυπουργοί κατά την εκάστοτε ιστορική περίοδο αναφοράς βρέθηκαν σε άφιλο και δυσμενές περιβάλλον, τους ασκήθηκαν πιέσεις χωρίς να επιλυθούν τα εκάστοτε προβλήματα της χώρας 8.4 Σε ανάλογο ανθελληνικό κλίμα (με την τήρηση κάποιων comme ils faut, προσχηματικών και λιαν υποκριτικών βαττολογιών, βερμπαλισμών, αδολεσχιών και φληναφημάτων), βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας.

(Συνεχίζεται)

Κωνσταντίνος Γαλιώτος

Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K.

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.