Φάκελος Απορρίμματα: Ο Παυλής ανοίγει τα χαρτιά του για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Φάκελος Απορρίμματα: Ο Παυλής ανοίγει τα χαρτιά του για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ιανουάριος 12, 2016 - 15:07
10 σχόλια

Το ΑrcadiaPortal, προκειμένου να ρίξει φως στο θέμα των απορριμμάτων, των πεπραγμένων και των μελλοντικών ενεργειών γύρω από αυτά, πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα με τη συμμετοχή των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης και συγκεκριμένα με τους επικεφαλής των παρατάξεων και σας μεταφέρει τις απόψεις τους για τον Άγιο Βλάση αλλά και για το έργο που προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή για να μεταφέρει τα απορρίμματα του Δήμου στο Μεγαβούνι.

Σε αυτή την συνέντευξη ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής μιλάει ανοιχτά για όλες τις διεργασίες που γίνονται, για τις εξελίξεις και για το  έργο το οποίο προωθεί η δημοτική αρχή, αυτό της προσωρινής ολοκληρωμένεςδιαχείρισης των απορριμμάτωντου Δήμου Τρίπολης.

Η κατάσταση με τα απορρίμματα είναι ευρέως γνωστή σε όλους. Η ιστορία για το πώς έχουν φτάσει σε αυτό το αδιέξοδα έχει αναλυθεί από πολλούς και διαφορετικούς φορείς.

Τα νέα δεδομένα είναι ο νέος ΕΣΔΝΑ ο οποίος ψηφίστηκε και προχωρεί. Επίσης, μια διυπουργική επιτροπή επιφορτισμένη με τα Μεγάλα Έργα, συζητεί και το έργο της ΠεριφέρειαςΠελοποννήσου. Οι διεργασίες σταματούν στις 31 Ιανουαρίου, όταν και θα κατατεθούν οι προϋποθέσεις τις οποίες προτείνει η κυβέρνηση στο έργο του οποίου ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ.

Οι ερωτήσεις μας ήταν κοινές και κλήθηκαν να απαντήσουν οι επικεφαλής στο σύνολό τους. 

Δείτε τι είπαν οι επικεφαλής των παρατάξεων με σειρά πρωτοκόλλου:

ΣμυρνιώτηςΤζιούμηςΤσιαμούλοςΓιαννούλη - Νικολάου

Γνωστή η κατάσταση με τα απορρίμματα στον Δήμο Τρίπολης.
-Ποια κατάσταση επικρατεί στον Άγιο Βλάση; (περίφραξη)
-Τι γίνεται με το πρόσφατο πρόστιμο των 30.000 ευρώ; 
-Γίνεται μεταφορά από το Άγιο Βλάση σε άλλο σημείο; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει πρόβλημα τους επόμενους μήνες με τόνους απορριμμάτων στους δρόμους της Τρίπολης;

Ερώτηση η οποία διαφοροποιήθηκε ελάχιστα είναι τι γίνεται με το έργο στο Μεγαβούνι και ποιες οι εξελίξεις.

Σημειωτέον ότι ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για άλλα θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τα απορρίμματα, και οι δηλώσεις του θα δημοσιευθούν σε νέα ανάρτηση.

Ο κ. Παυλής υποδέχθηκε στο γραφείο του τη δημοσιογράφο Έφη Καστραντά και έκανε μια κουβέντα μαζί της για όλα όσα έχουν ειπωθεί και έχουν λάβει διαστάσεις, αλλά μίλησε με άκρως αποκαλυπτικό τρόπο και για άλλα ζητήματα.

Απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τον Άγιο Βλάση και για την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί εκεί,καθώς έχει κατηγορηθεί από τα μέλη της αντιπολίτευσης ότι τα απορρίμματα έχουν ξεπεράσει τα όρια τα οποία είχαν τεθεί.

Ο κ. Παυλής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 6.000 τόνοι απορριμμάτων στα νταμάρι του Αγίου Βλάση. Όπως σημείωσε, η δημοτική αρχή έχει φροντίσει έτσι ώστε να τηρούνται όλες οι προϋποθέσειςπροκειμένου να υπάρχουν απορρίμματα στον χώρο αυτόν. Έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία απαιτούνται και στον χώρο υπάρχουν δεξαμενές με νερό καθώς και πυροσβεστικά για πιθανή εστία πυρκαγιάς. Ο χώρος φυλάσσεται ανελλιπώς από εταιρία φύλαξης καθώς και η είσοδος έχει σφραγιστεί,προκειμένου να μην επιτρέπεται η είσοδος στον οποιονδήποτε.

Για το αν υπάρχει γεωΰφασμα ή αν τηρούνται όλα τα μέτρα τα οποία αποτρέπουν τη δημιουργία μιας εστίας μόλυνσης, ο κ. Παυλής ανέφερε ότι στον πυθμένα του λατομείου όπου υπάρχουν απορρίμματα έχει τοποθετηθεί ένα ειδικό υλικό το οποίο είναι αδιαπερατό και εξασφαλίζει τη σφράγιση του χώρου.Επίσης, έχουν ληφθεί και αλλά μέτρα προστασία και υπάρχουν στο σημείο και άλλα υλικά.Ούτως η άλλως, τόνισε, η περιοχή αυτή επελέγη,όπως είπε, λόγω του υπεδάφους και των υλικών όπως τα πετρώματα τα οποία δεν επιτρέπουν στα στραγγίσματα να περάσουν στο υπέδαφος και κατ’ επέκταση στον υδροφόρο ορίζοντα. Για τη Μάνα του Νερού και όσα έχουν ακουστεί, είπε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης του νερού.

Όσον αφορά στον όγκο των απορριμμάτων, ανέφερε ότι δεν έχουνξεπεράσει το επιτρεπτό όριο αλλά τόνισε ότι τα απορρίμματα ότανφτάνουν στο σημείο ρίχνονται εκτός από το νταμάρι και ύστερα μηχανήματα σπρώχνουν τα απορρίμματα εντός.

Ο όγκος των απορριμμάτων στον Άγιο Βλάση είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της Αγίας Τριάδας ή του Πλατώματος

Για τα πρόστιμα της Περιφέρειας προς τον Δήμο Τρίπολης άφησε αιχμές, όπως και για την προηγούμενη δημοτική αρχή και τη χωματερή της Αγίας Τριάδας, η οποία δημιουργήθηκε επί διοίκησής της και λαμβάνει ακόμα πρόστιμα.

Να αναφέρουμε ότι για το πρόστιμα των 30.000 ευρώ είχε να κάνει με:

5.000 ευρώ για την παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όσον αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 4 του Ν. 1650/1986, όπως ισχύει σήμερα, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 της Υ.Α. 1958/2012(ΦΕΚ21Β) που κατατάσσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων.

25.000 ευρώ για την ανεξέλεγκτη απόθεση αστικών απορριμμάτων, κατά παράβαση των αρ. 4 και 10 της ΚΥΑ  ΗΠ/50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909Β) και παράβαση του αρ. 12 του 1650/86 με συνέπεια τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τον κίνδυνο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Για το πρόστιμο των 30.000 ευρώ στον Άγιο Βάση, είπε ότι επιβλήθηκε εξαιτίας της απουσία αδειοδότησης.

Για το αν γίνεται μεταφορά απορριμμάτων, είπε ότι η διαδικασία αυτή έχει παγώσει και τα απορρίμματα μένουν εκεί χωρίς να απομακρύνονται. Όπως ανέφερε, οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά των απορριμμάτων που έχουν γίνει έως τώρα δεν έχουν αποφέρει καρπούς και είναι άγονοι.

Όπως ανέφερε, έχει προκηρυχθεί νέος ηλεκτρονικόςδιεθνήςδιαγωνισμός στον οποίον έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν προσφορά εταιρίες και εκτός Ελλάδας.

Εξελίσσεις όσον αφορά στον διαγωνισμό θα υπάρξουν στις 18 Φεβρουαρίου, όταν αυτός θα ολοκληρωθεί. Η μεταφορά αυτή θα αφορά 5.800 τόνους απορριμμάτων, και αυτό να σημαίνει ότι θα μεταφερθεί ένας μεγάλος αριθμός απορριμμάτων ο οποίος θα αδειάσει σχετικά το σημείο.

Ο κ. Παυλής εμφανίστηκε φανερά απογοητευμένος από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες καθυστερούν την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Τρίπολης. Αυτό ειπώθηκε εκ μέρους του στην ερώτησή μας για το Μεγαβούνι και το έργο που θέλει να υλοποιήσει εκεί. Όπως ανέφερε, οι διαδικασίες προχωρούν και αναμένεται η τελική υπογραφή από το Δασαρχείο, το οποίο θα «σφραγίσει» την υαλοποίηση του έργου. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η ΜΠΕ έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ενστάσεις κάποιων ιδιοκτητών στην περιοχή.
Επίσης, οι συνεχείς αλλαγές που εμφανίζονται στον νόμο και οι καινούργιες απαιτήσεις καθυστερούν το έργο και την υπογραφή από το Δασαρχείο.

Ζητώντας να μας δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα, ο κ. Παυλής ανέφερε ότι τέλος Ιανουαρίου θα συστηθεί η επιτροπή η οποία θα αποφασίσει τη συνέχιση του έργου, καθώς η ακύρωση δεν είναι εφικτή –τονίζει- διότι έχει ακολουθηθεί πάσα νομιμότητα.

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την αρνητική γνωμοδότηση την οποία είχε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ΜΠΕ στο Μεγαβούνι.

Υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα σε αυτό το θέμα από πλευράς Περιφέρειας

Στην επόμενη ερώτησή μας ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Παυλήςείπε ότι από τη στιγμή που «πέσει» η υπογραφή από το Δασαρχείο, το έργο θα ξεκινήσει και σε δύο μήνες θα γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και έως το Πάσχα του 2016 θα λειτουργεί η κινητή μονάδα προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στο Μεγαβούνι. Έως τη στιγμή που το έργο θα προχωρήσει σε κάτι πιο μόνιμο.

Ο δήμαρχος μίλησε για τα σχέδια της δημοτικής αρχή πάνω στο θέμα της διαχείρισης και σχολίασε τις εξελίξεις οι οποίες υπάρχουν πάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων. Διαβάστε τις προσεχείς ημέρες όλες τις δηλώσεις του δημάρχου επάνω στα ζητήματα αυτά.

 Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 

10 Σχόλια

ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ ΜΗΤΣΟ.... ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΛΥΣΗ "ΣΤΟ ΤΣΕΠΑΚΙ" ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ

Η λύση στο τσεπάκι ειναι το μεγαβουνι την οποία ο δήμαρχος απο την πρώτη μερα προχωράει, και αφού με πολλά εμπόδια που του έστησαν οι γνωστοί άγνωστοι το θέμα σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται!! Τωρα αν εννοείς για το μπλα μπλα του Γιαννάκη που αφήςε χιλιάδες τόνους στην Αγ.τριαδα και την έκανε τι να πούμε? Ίσως αυτο να το πει η δικαιοσύνη κάποια στιγμή!!τωρα για τους υπόλοιπους το μόνο που ξέρουν ειναι να κάνουν διαπιστώσεις και να βάζουν εμπόδια στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

Δήμαρχε, οι υπηρεσίες σε αντιμετωπίζουν σχετικά θετικά, και αυτό να ξέρεις δεν θα ισχύει για πάντα. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί κανείς είναι γιατί δεν πήγες σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό εξ αρχής; ποιος σε συμβούλεψε ή ξέχασε να σε συμβουλέψει; το μεγαβουνι, ο Α. Βλάσης η Α. Τριάδα το πλάτωμα.... Κάνε επιτέλους πράξη την διαλογή στην πηγή με ταυτόχρονη ανακύκλωση και άσε τα φαραωνικα έργα και εσύ και ο Πέτρος.

ΚΟΠΕΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ !!! ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ !!!! ΔΕΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΙΡΟ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟ ΣΟΥ!!!! ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΛΥΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ..... ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΠΑΕΙ!!!

ΕΣΥ που γράφεις με κεφαλαία συνέχεια εκει στον τρίτο όροφο του γραφείου σου δεν ξέρεις να κρυφτείς κιόλας!!! Το ξέρουμε οτι σε ενοχλεί ο Παυλης αλλα τι να κάνουμε? Αυτός ειναι ο Δημαρχος και ΕΣΥ θα εισαι πάντα μια ξεκουρδισμενη χορδή....¨ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΌ¨

Για τα μπαζα που λεμε... ο ειχα τη λυση στο τσεπακι τωρα τρεχω και δεν φτανω

Νομίζεις γιατι τρέχει και φτάνει!! Πλησιάζει που λένε στο χωριό σου η οριστική λύση. Απλώς αυτο ενοχλεί γιατι ΚΑΠΟΙΟΙ το εμποδίζουν!!!

Ως πότε θα κοροιδεύετε την κοινωνία κ. Δήμαρχε και όσοι σας ανέχονται? Η "αδιαπερατότητα" που επικαλείστε ισχύει και γιά τα κουνούπια που τσίμπησαν νήπιο Γενάρη μήνα? Λοιπόν ακούστε: υπάρχουν θανατηφόρα μικρόβια που προέρχονται αποκλειστικά από τα σκουπίδια", και που εντοπίζονται απο συγκεκριμένες υγειονομικές υπηρεσίες. Και τότε, με την ιατρική βεβαίωση ανα χείρας, θα σας μάθει η υφήλιος... Γιατί η δική σας αγωγή μπορεί να επιτρέπει να πετάτε τα σκουπίδια στο διπλανό οικόπεδο, υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι ξεβρωμίσματος που δεν βλάπτουν το περιβάλλον!

δεν μας εχει πει σε ποια τσεπη είχε την λυση; πόσες τσέπες έχει και δεν την βρισκει τώρα; πόσα πράγματα έχουν μέσα οι τσέπες και δεν τη βρίσκει τώρα;

Για τα μπαζα που λεμε... ο ειχα τη λυση στο τσεπακι τωρα τρεχω και δεν φτανω

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.