Το Facebook επέτρεπε σε 20.000 υπαλλήλους του την άμεση πρόσβαση σε εκατοντάδες εκατομμύρια κωδικούς χρηστών

Το Facebook επέτρεπε σε 20.000 υπαλλήλους του την άμεση πρόσβαση σε εκατοντάδες εκατομμύρια κωδικούς χρηστών

Μάρτιος 22, 2019 - 13:01
0 σχόλια

Όπως αποκαλύφθηκε χθες, εδώ και χρόνια (από το 2012), το Facebook αποθήκευε τους κωδικούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του σε μη κρυπτογραφημένη μορφή κάνοντας τους έτσι άμεσα αναγνώσιμους από όποιον είχε πρόσβαση στο εν λόγω αρχείο. Προς το παρόν, αναφέρεται ότι πρόσβαση είχαν 20.000 υπάλληλοι της εταιρείας οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα διενεργούσαν αναζητήσεις σε ένα σύνολο κωδικών που κυμαίνεται μεταξύ 200 και 600 εκατομμυρίων για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Η είδηση σοκάρει καθώς πρόκειται για παιδικό τεχνικό λάθος ειδικά από μια εταιρεία – κολοσσό όπως το Facebook. Ως πάγια τακτική, οι κωδικοί πρόσβασης των χρηστών αποθηκεύονται σε κρυπτογραφημένη μορφή έτσι ώστε ακόμα και αν παραβιαστούν οι βάσεις δεδομένων που τους περιέχουν να είναι αδύνατον να αναγνωστούν. Το Facebook επιβεβαίωσε το πρόβλημα το οποίο επίσης αφορά δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Instagram. Τέλος, αναφέρει η εταιρεία, το πρόβλημα έχει επιλυθεί, δεν έχει παρατηρηθεί διαρροή των κωδικών εκτός των τειχών της και όλοι όσοι επηρεάστηκαν θα ειδοποιηθούν. 

Το γεγονός αυτό είναι το τελευταίο μιας σειράς μεγάλων προβλημάτων ασφαλείας του Facebook. Πλέον, το ερώτημα είναι κατά πόσον η μεγαλύτερη εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της και αν τελικά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η άνευ όρων και κανόνων εκμετάλλευση τους. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί και τους 20.000 υπαλλήλους της που εμπλέκονται στην υπόθεση;

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.