Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018: Το έθιμο του Αϊ Γιώρη στη Νεστάνη

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018: Το έθιμο του Αϊ Γιώρη στη Νεστάνη

Απρίλιος 18, 2018 - 09:37
0 σχόλια

Το έθιμο του Αϊ Γιώρη στην Νεστάνη Αρκαδίας τελείται ανήμερα της γιορτής του Αγίου, φέτος στις 23 Απριλίου, και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

Έθιμο με ιδιαίτερη αξία για την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί ένα σύνθετο δρώμενο που συνδυάζει χορό (χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων), τραγούδι, οδοιπορία και άλλα στοιχεία. Το πρωί της γιορτής, πριν ακόμα ξημερώσει, πολλές μικρές ομάδες πανηγυριστών, οι περισσότεροι με τοπικές φορεσιές και κρατώντας γκλίτσες στολισμένες με αγριοσέληνα, ανηφορίζουν στον βράχο που ονομάζεται Γουλάς, ο οποίος δεσπόζει επιβλητικός πάνω από το χωριό. Εκεί, σε ένα περιβάλλον υποβλητικό, καθώς η θέα είναι απρόσκοπτη προς όλες τις διευθύνσεις, στήνουν τον πρώτο χορό.

Στη συνέχεια οι πανηγυριστές, οι Αγιωρήτες, κατεβαίνουν από τον λόφο του Γουλά, προσκυνούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου και ακολουθούν προκαθορισμένη διαδρομή, η οποία τερματίζει στην κεντρική πλατεία της Νεστάνης, έχοντας πρώτα κάνει στάση σε διάφορα σημεία του χωριού. Παρ’ όλο που το έθιμο αυτό τελείται πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν ιστορικά τεκμήρια για την προέλευσή του. Ακόμα και σήμερα παραδίδεται από γενιά σε γενιά, κυρίως μέσω της συμμετοχής και της άμεσης εμπειρίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων.
Περισσότερες πληροφορίες: Προοδευτικός Σύλλογος Νεστάνης 

Λίγες πληροφορίες για το Έτος:

Το 2018 έχει ανακηρυχθεί με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ 2018). Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και στην προώθηση της αναγνώρισής της ως κοινού αγαθού, στην ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την κοινή τους ιστορία και αξίες και στην ενίσχυση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εορτασμοί σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι φορείς που επιθυμούν να εντάξουν σχεδιαζόμενες δράσεις τους στους εορτασμούς και να πάρουν το σήμα του ΕΕΠΚ 2018 μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας. Στη χώρα μας στον κατάλογο των δράσεων έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις που καλύπτουν διαφορετικές πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αξιόλογες δράσεις φορέων που ασχολούνται με την ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ καθώς και την σχετική σελίδα στο Facebook Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.